+ Meer informatie

WNF: Vliegtuig draagt bij aan broeikaseffect

Bijdrage kan oplopen tot 30 procent

1 minuut leestijd

ZEIST (ANP) - Vliegtuigen dragen de komende jaren door de uitstoot van kooldioxyde (C02) en stikstofoxyden (NOx) tussen de 2 en 3,8 procent bij aan mogelijke klimaatverandering door het broeikaseffect. Dit aandeel kan, door de verwachte sterk uitbreiding van het vliegverkeer, de komende jaren oplopen tot zelfs 30 procent.

Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde literatuurstudie in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Geneve. Het WNF wijst erop dat het nog geruime tijd kan duren voordat de precieze schade van het vliegverkeer aan het milieu kan worden vastgesteld. In eerdere studies is ook reeds gewezen op de broeikas-gevaren van het vliegen.

In tegenstelling tot bij voorbeeld de uitstoot van broeikasgassen in het verkeer en de industrie komt de vervuiling van vliegtuigen rechtstreeks op grotere hoogten in de atmosfeer (hoger dan tien kilometer). Op die hoogten kan de vervuiling een „veel ernstiger gevolg" hebben dan vanaf de grond, aldus de studie.

Wolkenvorming

In de hogere luchtlagen is de lucht dun. De emissies van vliegtuigen doen de concentratie aan vervuilende stoffen sterk toenemen. Ook werkt de vervuiling veel langer door. De uitstoot kan bovendien bijdragen tot wolkenvorming, die het broeikaseffect versterkt. Al met al kan het aandeel van het vliegverkeer in klimaatverandering oplopen tot 30 procent.

Het WNF wil dat het IPCC, de internationale wetenschappelijke organisatie die de mogelijke effecten van het broeikaseffect bestudeert, zich ook specifiek met de klimaat-gevaren van het vliegverkeer gaat inlaten. Ook andere organisaties zoals de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) dienen het probleem te bestuderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.