+ Meer informatie

Nederland toeristen trekken

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Nederland en Oostenrijk zijn de enige landen in het OESOgebied, waar in de eerste maanden van dit jaar nog een stijging van het buitenlands toerisme (gemeten naar het aantal door buitenlanders in de hotels doorgebrachte nachten) viel waar te nemen, aldus een rapport van het toerismecomlté van de OESO. De stijging bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar in Nederland vier procent en in Oostenrijk in de eerste vflf maanden van dit jaar vjjf procent.

Voor het eerst beeft zich in de eerste maanden van dit jaar een sterke dalinig voorgedaan in het aantal passagiers, dat op de geregelde Noordatlantische luchtdiensten werd vervoerd: in de richting Noord-Amerika-Europa was defaling in de eerste vier maanden van dit jaar zes procent, terwijl de totale achteruitgang vier procent was, vergeleken met eea toeneming van 19 procent in hetzelfde tijdvak van het vorige jaar. Het Noordatlantisohe oharterverfteer liep met 27 procent terug, terwijl het in dezelfde maanden van 1973 nog met 34 procent was gestegen.'Deze achteruitgang is hoofdzakelijk het gevolg van verminderd Amerikaans bezoek aan Europa. Naar schatting gingen in de eerste helft van dit jaar veertien procent minder Amerikaanse toeristen naar Europa dan in de eerste helft van 1973.

MINDER AMERIKANEN

Overigens was in 1973 het aantal door Amerikaanse toeristen in Europese hotels doorgebrachte nachten al aanzienlijk verminderd tegenover 1972. Dat jaar werd gekenmerkt door toegenomen toeristenbezoek aan bepaalde landen aan de Middellaïidss zee, de Verenigde Staten, Japan en Australië. Opmerkelijk was de stijging van het aantal Duitsers, dat hun vakantie in het buitenland doorbracht en voorts trok het toenemend Japans toerisme de aandacht: het aantal Japanners, dat voor vakantie naar het buitenland reisde, steeg in 1973 tot meer dan twee miljoen.

De Nederlandse ontvangsten uit het bezoek van buitenlandse toeristen hebben in 1973 bijna een miljard dollar bereikt. Zij beliepen 963 miljoen dollar tegen 740 miljoen dollar in 1972.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.