+ Meer informatie

V.d. Klaauw spreekt over vrede in Nabije Oosten

2 minuten leestijd

CAÏRO — Minister Van der Klaauw van Buitenlandse zaken heeft zaterdag een onderhoud gehad met de Egyptische president, Anwar Sadat, zo heeft radio-Cairo meegedeeld. Van der Klaauw sprak als voorzitter van de ministerraad van de Europese Gemeenschap met Sadat over een lEuropees vredesinitiatief voor het conflict in het Nabije-Oosten.

Van der Klaauw was vrijdag in Egypte aangekomen, één van de landen die hij in zijn EG-functie aandoet. Eerder was hij al in Syrië, Irak, Libanon, Jordanië en Marokko en de Verenigde Staten. In diplomatieke kringen in Cairo werd gezegd dat Van der Klaauw met Sadat van gedachten heeft gewisseld over de Israëlische nederzettingen in bezet gebied, de status van Jeruzalem, de veiligheid van alle betrokken partijen en zelfbestuur van de Palestijnen.

Samenwerking

Van der Klaauw zei na afloop van zijn onderhoud met de Egyptische president dat er over gesproken was dat de Europeanen niet op eigen houtje, maar in nauwe samennwerking met de Amerikanen moeten werken. Op welke grondslag die Europees-Amerikaanse samenwerking gebaseerd zal zijn, zei de minister niet. In antwjoord op een vraag over de strijd in Libanon zei de minister: „Dit toont aan hoe nodig vrede in het NabijeOosten is". Libanon is een slachtoffer van de voortdurende geschillen in dit gebied, aldus minister Van der Klaauw.

Bruggen

Later op de dag voerde Van der Klaauw gesprekken met zijn Egyptische ambtgenoot, Kamal Hassan Ali en de Egyptische onderminister voor buitenlandse zaken. Boutros Ghali over het Europese vredesinitiatief. Tijdens een banket ter ere van het bezoek van de Nederlandse minister deed Ghali een beroep op Europa om „bruggen van vertrouwen" te bouwen tussen Israël en de Palestijnen. Volgens Ghali kan Europa bijdragen aan het tot stand brengen van vertrouwen tussen die twee door zijn betrekkingen met alle betrokken partijen en door het recht van iedere partij op zelfbeschikking te- erkeimen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.