+ Meer informatie

Sleutelrol voor kernbewapening

Russische krant over verkiezingen:

2 minuten leestijd

MOSKOU — Een Russisch dagblad heeft zaterdag geschreven t^bewapeningsvraagstukken een sleutelrol spelen bij de Nederidse Tweede kamer verkiezingen van dinsdag. Het vakbondsid Troed meldde in een bericht uit Nederland dat PvdA-buiilandspecialist R. ter Beek de Russische voorstellen beperking n het aantal kernraketten voor de midden-afstand had gepre-

rroed meldde dat „problemen als twapening, het voortbestaan en de rsterking van ontspanning en intertionale samenwerking een fundamtele zaak zijn geworden bij de hui;e verkiezingscampagne", /olgens Troed zijn de plannen voor t plaatsen van nieuwe Amerikaanse .Tiraketten in West-Europa „op resoit verzet van het publiek" in Nederid gestuit. Volgens het blad hadden twapeningsvoorstellen die zijn gean op het 26ste congres van de Coministische Partij van de Sovjet-Unie februari, in Nederland „veel weerink" gevonden.

Constructief
,Ik meen dat het voorstel om een moorium in te stellen op plaatsing van !uwe kernraketten in Europa zeer ge>t en constructief is", zo had Ter Beek :gens Troed verklaard in een interw met de correspondent van de Rusche krant. ,Wat de Partij van de Arbeid betreft, > standpunt ten aanzien van de plaatg van nieuwe Amerikaanse kernraketten in Nederland is eenvoudig: we zijn daar tegen omdat wij menen dat dit een nieuwe, gevaarlijke bewapeningsspiraal tot gevolg zal hebben", aldus Ter Beek volgens Troed.

De Russische president Brezjnjev heeft tijdens zijn toespraak tot het partijcongres op 23 februari een moratorium voorgesteld op de plaatsing en de verbetering van nieuwe raketten voor de middenafstand van zowel de NAVO als het Warschaupact.

Stagnatie

In het artikel van Troed stond ook dat de economische groei in Nederland stagneert, ondanks beloften van de regerende coalitie om de economie op te vijzelen. „De situatie wordt voor de arbeiders nog verslechterd door voortdurend toenemende inflatie", aldus Troed. „Huren en voedselprijzen en de kosten van levensonderhoud stijgen."

Volgens Tïoed voert de Nederlandse communistische partij zijn eigen verkiezingscampagne „met de leus dat men strijdt voor de belangen van de arbeiders." 150 150 Het weer van vanmorgen 8 uur 150

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.