+ Meer informatie

PARTIJPOLITIEK

2 minuten leestijd

De verwikkelingen rond minister Van Agt en zijn abortusbeleid zijn inmiddels zozeer toegenomen, dat wie de zaken niet gedetailleerd gevolgd heeft, er werkelijk geen touw meer aan vast kan knopen.

Minister Van Agt heeft door zijn doen en vooral door zijn laten, zichzelf in een onmogelijke positie gebracht. Zijn brieven aan de Tweede kamer over de vraag of hij al of niet zou aftreden, hebben zijn prestige bepaald geen goed gedaan.

Van de week kwamen deze (nu al weer enkele maanden oude) brieven in het parlement aan de orde. Gisteren spitste het debat zich vooral toe tussen de VVD en de minister. De VVD verweet Van Agt dat hij het voortbestaan van het kabinet van meer belang had geacht dan het beëindigen van misdrijven tegen het leven.

Dat verwijt is terecht. Maar het werd gedaan door een partij die samen met de PvdA een wetsvoorstel heeft ingediend om deze misdadige praktijken te legaliseren. De verwijten van de VVD zijn dan ook duidelijk ingegeven door partijpolitieke motieven. Deze partij gaat het er primair om, een kabinetscrisis te veroozaken, teneinde in het zicht van de verkiezingen de samenwerking tussen progressieven en christen-democraten te verbreken. De zaak van het ongeboren leven kan hen daarbij mogelijk nuttige diensten bewijzen.

Maar uiteindelijk zitten socialisten en liberalen hier op één lijn. De socialisten in de regering en de liberalen in de oppositie hebben gezamenlijk de aarzelende Van Agt weerhouden van optreden tegen de Bloemenhovekliniek. De aanval van de VVD op Van Agt Is daarom door en door een partijpolitieke zaak, in de slechte zin van het woord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.