+ Meer informatie

Publiek gooit meel naar raadsleden

Incident in Rotterdamse stadhuis

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Leden van de „actiegroep redt Katendrecht" (Areka) hebben donderdagmiddag in de raadzaal van het Rotterdamse stadhuis voor een fors incident gezorgd. Vanaf de publieke tribune gooiden zij plastic zakken gevuld met meel de zaal in, nadat de raad met overgrote meerderheid van stemmen had besloten akkoord te gaan met de uitbreidingsplannen van een meelfabriek aan de Veerlaan op Katendrecht.

De raadsleden namen dat besluit, nadat een lid van Areka, mevr. Lembke, in felle bewoordingen het advies van het college van B. en W. om in de uitbreiding toe te stemmen had afgeraden. Het over de raadsleden en over burgemeester en wethouders uitgestorte meel zorgde voor een enorm tumult in de zaal. Raadsleden probeerden zich tegen het meel te beschermen door onder de banken te kruipen, maar slechts weinigen slaagden er in zich afdoende te verbergen. Een aantal van de meelgooiers werd later door de politie in het' stadhuis aangehouden.

In haar toespraak tot de gemeenteraad had mevr. Lembke al namens de actiegroep gedreigd met acties als de uitbreiding van de meelfabriek zou worden goedgekeurd.

Afkeuring

De vergadering van de gemeenteraad werd na het meelincident voortgezet in de burgerzaal van het stadhuis. Burgemeester Van der Louw nam daar het woord en keurde in scherpe bewoordingen het optreden van de actiegroep af. Hij zei dat het college zal nagaan op welke manier dergelijke incidenten kunnen worden voorkomen in de toekomst. ,,Discussies in de raad moeten kunnen plaatsvinden zonder een sfeer van intimidatie en gevaar voor de aanwezigen", zo verklaarde Van der Louw. Oorzaak van de moeilijkheden in de raadzaal en het bijna militante optreden van de actiegroep was het voorstel van B. en W. om Latënstein alsnog toestemming te geven om zijn fabriek aan de Veerlaan uit te breiden. Eerder weigerde B. en W. om het bedrijf een uitbreidingsvergunning te verlenen, maar de beroepscommissie openbare werken van de raad kwam tot een voor de fabriek positief advies, nadat Latënstein bij deze commissie bezwaar had aangetekend tegen de aanvankelijke beslissing van B. en W. De commissie motiveerde - het college nam dat motief over - dat de gemeente Rotterdam juridisch geen been had om op te staan, als Latënstein het „hogerop" zou zoeken.

Protesten

Nadat de herziene mening van B. en W. bekend was geworden stroomden de protestbrieven en telegrammen, naar het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel.

Overigens staan de problemen rond de uitbreiding van de fabriek niet op zichzelf. Volgens de actiegroep heeft de gemeenteraad anderhalf jaar geleden besloten dat Katendrecht een woonwijk zou worden en dat het prostitutievraagstuk zou worden opgelost. Volgens Areka komt er niets terecht van de plannen van het Rotterdamse gemeentebestuur om de prostitutie op Katendrecht aan te pakken. „U durft daar niet openlijk voor uit te komen. U gaat nu kennelijk een andere taktiek volgen, namelijk het uitbreiden van de bedrijven op Katendrecht. De adviezen van Areka legt u naast zich neer. Zo wordt Katendrecht ook onleefbaar, de bevolking vertrekt vanzelf wel. Het prostitutieprobleem is opgelost en we hebben een industriegebied", aldus mevrouw Lembke in haar toespraak tot de raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.