Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

“Je moet altijd vegen en dweilen na een maaltijd”

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

“Je moet altijd vegen en dweilen na een maaltijd”

Familie Mager in Rwanda:

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Welkom in onze keuken in Rwanda! We delen met jullie een recept wat we wekelijks eten. Vanwege alle vitamines een superfood voor de mensen in Rwanda waar eten niet vanzelfsprekend is.

Wat vind je het mooiste aan het werk dat je doet in Rwanda?

Het is prachtig om samen met de mensen hier te werken aan verandering en ontwikkeling én te zien dat dat ook gebeurt. Bijvoorbeeld samen koken in het voedselprogramma, gesprekken voeren met mensen en zo langzaam inzien hoe het ook anders kan waardoor het leven eenvoudiger wordt.

Tijdens je werk, in de kerk of gewoon thuis eet je vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een grappige of bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

Tijdens ons werk in de voedselprogramma’s draait het natuurlijk om eten. We koken meestal rijst met sojameel, kleine gedroogde visjes en dodo - een bladgroente die qua smaak ergens tussen spinazie en andijvie valt. Rijst is voor ons heel normaal: we eten het meerdere keren per week. Maar het bleek dat de mensen in de voedselprogramma’s vrijwel nooit rijst eten, omdat het te duur is. Extra lekker dus!

Zijn de eetgewoonten in Rwanda heel anders dan in Nederland?

In Rwanda wordt alleen met een vork of met de hand gegeten. Een groter stuk vlees of aardappel bijvoorbeeld mag je gewoon aan je vork prikken en dan afhappen. Daar kregen we vroeger thuis in Nederland voor op onze kop! En je serveert het eten niet in de pannen waarin je kookt. Dat komt omdat veel mensen op een houtvuurtje of houtskool koken. Die zwarte, beroete onderkant van de pan wil je natuurlijk niet op je tafel zetten. Waar wij moeilijk aan kunnen wennen is dat mensen enorm knoeien met eten. Je moet altijd vegen en dweilen na een maaltijd. En visgraten of botten worden bijvoorbeeld niet netjes op de rand van het bord gelegd, maar op tafel of op de grond gegooid.

Wat is je guilty pleasure?

We houden ontzettend van mediterrane smaken. Dus we genieten altijd met volle teugen van pesto, feta, humus en dat soort dingen. Een zeldzaamheid, want dat is in Cyangugu niet verkrijgbaar. En we houden ook van de typische Nederlandse producten als speculaas, zacht zoete drop en hagelslag.

Zijn mensen in Rwanda gastvrij?

Als je bij iemand op bezoek gaat, krijg je vrijwel altijd eten aangeboden. Ook al is het helemaal geen ‘tijd’ om te eten. Soms zitten we om tien uur ’s ochtends al aan een warme maaltijd! Feestjes of andere bijeenkomsten worden altijd afgesloten met een maaltijd. Is het eten op dan is het tijd om naar huis te gaan.


Maak kennis! Recept van...

WIE Rik, Caroline en Jonathan Mager LAND Wonen sinds 2017 in Rwanda FUNCTIE Caroline zet zich in voor een voedselprogramma om ondervoeding tegen te gaan; Rik is docent aan een opleiding voor kerkleiders.

Meer info: www.gzb.nl/rwanda


Zoete aardappel met kool

4 personen

Wat heb je nodig?

1 kg zoete aardappelen 500 gr witte kool, fijngesneden

1 kleine wortel, geraspt

1 kleine ui, gesnipperd

1/2 groene paprika, in stukjes

1 tomaat, geraspt

1/2 klein blikje tomatenpuree

1 blokje maggi of zout naar smaak plantaardige olie

Wat moet je doen?

1. Schil de zoete aardappelen en kook ze in ruim water gaar.

2. Fruit de witte kool samen met de wortel, ui en paprika in wat olie tot ze glazig zien.

3. Meng de geraspte tomaat met de tomatenpuree en wat water tot een sausje.

4. Voeg het mengsel bij de kool en laat stoven tot het gaar is.

5. Voeg maggi of zout toe naar smaak.

6. Serveer de kool met de zoete aardappelen.

Serveertip!

Hou je wel van een beetje pit? Dan kun je er ook een Spaans pepertje of wat chilivlokken doormengen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 2022

Alle Volken | 24 Pagina's

“Je moet altijd vegen en dweilen na een maaltijd”

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 2022

Alle Volken | 24 Pagina's