Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

“Soms krijgen we gefrituurd varkensvet”

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

“Soms krijgen we gefrituurd varkensvet”

Familie Vogelaar in Indonesië:

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

In elk nummer van Alle Volken nemen we een kijkje in de keuken bij een van onze zendingswerkers. Dit keer bij de familie Vogelaar in Indonesië.

Wat vinden jullie het mooiste aan het werk dat jullie doen in Indonesië?

De interactie tijdens het geven van trainingen en het leiden van erediensten. Dan voelen we de persoonlijke betrokkenheid van de deelnemers en gemeenteleden en ervaren we eenheid in God bij het samen zoeken naar kennis en inzicht.

Tijdens jullie werk, in de kerk of gewoon thuis eten jullie vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een grappige of bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

Wij eten als ontbijt vaak zelfgemaakte yoghurt of zelfgebakken brood. Dat is natuurlijk best een gekke gewoonte in Indonesië. Soms logeert er weleens een collega-predikant bij ons. Inmiddels lust hij ook wel een beetje yoghurt of brood als ontbijt, maar de eerste keren zorgden we wel dat er rijst, vis en groente op tafel stond voor hem. Want eten zonder rijst, dat is voor een Indonesiër geen maaltijd!

Zijn de eetgewoonten in Indonesië heel anders dan in Nederland?

De rijst, groenten en vlees worden vaak met de handen gegeten. Nadat de handen gewassen zijn, zijn de handen ook bij uitstek geschikt als bestek. Veel GPIL-leden zijn gek op hondenvlees en varkensvlees. Het opgediende varkensvlees bestaat meestal voor 85 procent uit vet. Soms krijgen we brokken gefriteerd varkensvet aangeboden als lekkernij. Ook de poten van een kip – het onderste gedeelte daarvan – of de kop van een vis worden als lekkernij beschouwd.

Zijn mensen in Indonesië gastvrij?

De erediensten naast de zondagse kerkdienst worden bijna altijd afgesloten met een maaltijd. Deze erediensten worden in de huizen van de gemeenteleden gehouden. Voor gemeenteleden een gelegenheid om ontvangen materiële zegeningen te delen met de gemeente. Tijdens zo’n dienst wordt er uitgebreid voorbede, inclusief dankpunten, gedaan voor de speciale zorgen en noden van het gezin dat gastvrijheid verleent.

Wat is jullie quilty pleasure?

We genieten hier van gado-gado, tempé, nasi goreng, lekker fruit en nog veel meer. Maar die heerlijke Nederlands kaas, die hier uiteraard niet te krijgen is, missen we eerlijk gezegd wel. Als we soms bezoek uit Nederland krijgen, zit dat weleens in een koffer. Het wordt zelfs opgestuurd. Nadat zo’n kaas weken onderweg is geweest en door de warmte half is gesmolten, vinden we het nog steeds lekker.


Maak kennis! Recept van...

Recept van...

WIE Laurens Jan, Lourina, Jefta, Febe en Amos Vogelaar

LAND Wonen sinds 2018 op het eiland Sulawesi, Indonesië

FUNCTIE Laurens Jan is als toerustingspredikant verbonden aan de Gereja Protestan Indonesia Luwu (GPIL). Samen met de GPIL ontwikkelt hij toerustingsmateriaal voor kerkenraadsleden.


Sup telur (eiersoep)

4 personen

Wat heb je nodig?

• 500 gram kippenpoten

• 500 gram wortel

• 500 gram bloem

• 200 gram margarine

• melkpoeder voor 500 milliliter melk

• 10 eieren

• 1 grote ui (of twee kleine)

• 5-10 stengels selderij

• ½ prei

• 1 theelepel peper

• zout

Wat moet je doen?

1. Breng 3 liter water aan de kook met wat zout en peper.

2. Voeg de kippenpoten toe en laat deze in ongeveer 20 minuten gaar koken.

3. Haal de kippenpoten uit de bouillon en scheidt het vlees van de botten.

4. Rasp de wortels en voeg toe aan de bouillon.

5. Snij de ui fijn en fruit in de margarine.

6. Voeg het kippenvlees in kleine stukjes toe aan de ui en bak het kippenvlees nog heel even mee.

7. Voeg bovenstaand mengsel toe aan de bouillon.

8. Voeg de bloem toe aan de bouillon (door goed te roeren, met bijvoorbeeld een garde, voorkom je dat de bloem gaat klonteren).

9. Voeg de geklutste eieren toe aan de soep en blijf goed roeren, ook over de bodem.

10. Voeg ook de melk - gemaakt van melkpoeder - toe aan de soep en blijf goed roeren.

11. Voeg de fijngesneden prei en peterselie toe.

12. Voeg eventueel wat water toe. Pas op dat de soep niet te dun wordt. De soep hoort echt stevig te zijn.

13. Voeg zout en peper naar smaak toe.

14. Laat de soep nog ongeveer een minuut koken terwijl je goed blijft roeren.

tip!

Omdat er in Indonesië net iets andere ingrediënten worden gebruikt, kan het zijn dat het de eerste keer niet helemaal lukt. Geef niet op! Pas de hoeveelheid ingrediënten de tweede keer iets aan.

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 2022

Alle Volken | 24 Pagina's

“Soms krijgen we gefrituurd varkensvet”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 2022

Alle Volken | 24 Pagina's