Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gezellig samen eten schept een band

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gezellig samen eten schept een band

In elk nummer van Alle Volken nemen we een kijkje in de keuken bij een van onze zendingswerkers. Dit keer bij Harriëtte Smit in Frankrijk.

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Wat vind je het mooiste aan het werk dat je doet in Frankrijk?

Het is prachtig om ieder mens de kans te geven om het verhaal van God te leren kennen. Om Gods verhaal te verbinden met dat van mensen én het tastbaar te maken voor hen.

Tijdens je werk, in de kerk of gewoon thuis eet je vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

In één van onze kerken organiseren we na de kerstviering een maaltijd voor mensen die alleen zijn. De burgemeester van het dorp kwam een keer met ons eten. Aan het einde van de maaltijd zei hij met tranen in z’n ogen: “Enorm bedankt voor deze bijzondere avond. Ik weet nu waar ik m’n echte vrienden vind.” Sindsdien is hij met Kerst altijd present tijdens de kerstviering en de kerstmaaltijd.

Zijn de eetgewoonten in Frankrijk heel anders dan in Nederland?

Een maaltijd is in Frankrijk niet alleen een manier om de honger te stillen; het gaat vaak om het samen zijn en even kunnen ontspannen. De lunch is belangrijker dan de avondmaaltijd. In de middag hebben ze een uur of twee pauze. Er wordt dan uitgebreid gegeten – vaak met een glas wijn. Na acht uur begint de avondmaaltijd en eet men wat makkelijks zoals soep, pasta, salade met vlees of vis. Meestal is het de gewoonte om drie gangen te eten. Maar daarbij moet je niet denken aan de driegangen in een restaurant. Als voorgerecht kun je bijvoorbeeld geraspte wortel met vinaigrette eten. En als toetje fruit of ijs.

Zijn mensen in Frankrijk gastvrij?

Het is in Frankrijk een goede gewoonte om de ander uit te nodigen. Ik merk zelf dat het makkelijk is de Franse ander te ontvangen rondom een gedekte tafel en samen te genieten van de maaltijd. Met regelmaat wordt er in de jeugdgroep van de kerk met elkaar gegeten. Dat versterkt de groep en geeft de mogelijkheid om op een relaxte wijze jongeren beter te leren kennen en bekend te raken met de actuele thema’s van hun leven.


Maak kennis!

Recept van...

WIE Harriëtte Smit

LAND Woont sinds 2011 in Frankrijk

FUNCTIE Harriëtte werkt als trainer en jeugdwerkadviseur in Aix-en-Provence om het jeugdwerk op landelijk niveau te coördineren en te stimuleren.


Wanneer het kouder wordt in Frankrijk, is het tijd voor een raclette. Een maaltijd die gezellig is en eenvoudig klaar te maken. Perfect voor een avond met buren of vrienden.

Raclette

Wat heb je nodig?

- Een raclette- of gourmetstel.

- Halfzachte, gepasteuriseerde kaas met een eetbare korst. Bij de kaasboer of in de supermarkt vind je speciale raclettekazen. Reken ongeveer 175 gram kaas per persoon.

- Groenten zoals champignons, paprika en ui om te bakken in de pannetjes of op het grillvlak.

- Fijne vleeswaren zoals rauwe ham, rosette de Lyon, pancetta, bacon, grison en coppa.

Reken 150 gram charcuterie per persoon.

- Augurken en zilveruitjes.

- Ingrediënten voor een frisse salade: sla, tomaatjes, komkommer en een lichte dressing.

- Aardappels zoals Amandine, Annabelle, Charlotte of Roseval. Reken 2 à 4 aardappels per persoon.

- Sorbetijs of clémentines.

Wat moet je doen?

1. Dek de tafel met een gezellig tafelkleed en servet. Zet het raclettestel zo op tafel dat iedereen er goed bij kan.

2. Stoom of kook vooraf de aardappelen in de schil zodat ze zeker gaar zijn.

3. Maak een frisse salade van sla, tomaat, komkommer en een lichte dressing.

4. Snij de groenten.

5. Maak meerdere kleine schalen op met de vleeswaren en doe de augurkjes en zilveruitjes in een bakje.

6. Zet ten slotte een schaal met de warme aardappelen op tafel.

7. Serveer als dessert een fruitsalade van clémentines of een sorbet.

serveertip!

Een witte droge wijn met fruitige smaak zoals Riesling of Chardonnay past perfect bij raclette. Rode wijn kan ook, maar kies dan voor een lichte variant: Pinot Noir of le Gamay Beaujolais. Een karaf met water mag zeker niet ontbreken op tafel.

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 2023

Alle Volken | 24 Pagina's

Gezellig samen eten schept een band

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 2023

Alle Volken | 24 Pagina's