Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

“Hier eet je wanneer je honger hebt”

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

“Hier eet je wanneer je honger hebt”

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

In elk nummer van Alle Volken nemen we een kijkje in de keuken bij een van onze zendingswerkers. Dit keer bij Adré en Marja Lichtendonk in Bosnië en Herzegovina.

Wat vinden jullie het mooiste aan het werk dat jullie doen in Bosnië en Herzegovina?

Wanneer we verhalen horen van mensen die tot geloof in Jezus Christus zijn gekomen. Het is zo mooi om te merken dat mensen met God leven en daardoor hoop hebben gekregen op een betere toekomst. Veel mensen in Bosnië en Herzegovina hebben namelijk geen hoop meer.

Tijdens jullie werk, in de kerk of gewoon thuis eten jullie vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een grappige of bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

Tijdens een bezoek stond er allerlei lekkers op tafel. In een schaaltje lagen nootjes die op meloenpitten leken. “Oh lekker”, dachten we en probeerden er een paar. Totdat we gegniffel om ons heen hoorden. In plaats van ze helemaal op te eten moest je ze stuk bijten tussen je voortanden en alleen het binnenste pitje opeten. “Die zijn goed voor de stoelgang”, werd ook nog duidelijk gemaakt. Hilariteit alom.

Zijn de eetgewoonten in Bosnië en Herzegovina heel anders dan in Nederland?

Een groot verschil is het tijdstip. “We eten als we honger hebben”, is het antwoord wanneer je vraagt hoe laat men aan de maaltijd zit. Daar hebben we erg aan moeten wennen. Van oudsher is het de gewoonte om de dag vroeg te beginnen met sterke, Bosnische koffie. Dan ga je werken tot 10.00 uur en neem je een broodje of koekjes als ontbijt. Om 15.00 uur zit de werkdag erop en ga je naar huis voor de warme hoofdmaaltijd. Als je ‘s avonds trek krijgt, neem je nog ‘iets kleins’.

Zijn mensen in Bosnië en Herzegovina gastvrij?

Mensen zijn gastvrij, maar drinken vooral graag ‘een koffie’ met je in de stad. Je kunt rustig een paar uur met elkaar op een terrasje zitten en maar één keer koffie bestellen. Je krijgt er altijd een glas water bij. De ober zal niet vragen of je nog een drankje wilt. In de stad nodigt men elkaar minder snel uit om thuis op bezoek te komen. Hun flatje is vaak erg klein. Wanneer je alleen een zitkamer hebt - die tegelijkertijd als slaapkamer fungeert - is dat wel te begrijpen.

Wat is jullie quilty pleasure?

We eten vaak gewoon zoals in Nederland, want bijna alle ingrediënten zijn hier wel te koop. Maar een zoektocht naar schenkstroop leverde ons niets op. Die nemen we dus mee vanuit Nederland. Niet dat we elke dag pannenkoeken eten, maar als één van onze (klein)kinderen jarig is dan staat het op ons menu en hebben we ‘een feestje op afstand’.

Kiflice

(Bosnische zachte broodjes)

Wat heb je nodig?

- 600 gr bloem

- 200 ml yoghurt

- 200 ml melk

- 100 ml olie

- 1 kleine theelepel zout

- 1 theelepel suiker

- 1 zakje bakpoeder

- 1 zakje droge gist

- coating: 1 eidooier en sesamzaadjes

Wat moet je doen?

1. Meng de melk en yoghurt met de droge gist en suiker, voeg daarna alle andere ingrediënten toe en kneed het deeg goed met de hand. Je krijgt een stevig deeg.

2. Verdeel het deeg in twee deegballen. Je hoeft niet te wachten om het deeg te laten rijzen. Rol de ballen met een deegroller uit tot een ronde lap.

3. Snijd de uitgerolde deeglap in driehoekige punten: kleiner (16 stuks) of wat groter (8 stuks). Doe hetzelfde met de andere deegbal.

4. Breng een dun laagje roomkaas aan of beleg met een plakje ham en rol de punten op. Begin bij de breedste kant en rol naar de punt. Bestrijk ze met eigeel en bestrooi met wat sesamzaadjes.

5. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende ongeveer 20 minuten. Zet de oven pas aan als je klaar bent met de voorbereiding van de broodjes.

Echt haar specialiteit!

Ivka is het oudste lid in onze gemeente en heeft een hart vol liefde voor mensen om haar heen. Wanneer Ivka hoort dat we gasten uit Nederland krijgen, dan maakt ze voor hen altijd overheerlijke Bosnische zachte broodjes met kaasvulling. Echt haar specialiteit! Makkelijk en leuk om eventueel te maken met je (klein)kinderen.


Maak kennis!

Recept van...

WIE Adré en Marja Lichtendonk

LAND Sinds 2019 in Bosnië en Herzegovina

FUNCTIE Opbouw van kleine protestantse gemeenten in een islamitisch land

MEER INFO gzb.nl/ adreenmarja

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 2023

Alle Volken | 24 Pagina's

“Hier eet je wanneer je honger hebt”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 2023

Alle Volken | 24 Pagina's