Sta eens stil
Automobilisten in Albanië lijken altijd haast te hebben; zelfs zóveel dat de meeste claxons schor zijn. Voetgangers daarentegen hebben niet zoveel haast; meestal is hun telefoon belangrijker dan de omgeving. Door de stadsdrukte heen ben ik geneigd snel en recht op mijn doel af te gaan. Snel om die trage voetganger heen. Of ook de claxon gebruiken als de bestuurder voor mij zijn telefoon interessanter vindt dan het verkeerslicht. Of snel even…
Tot ik eens stilstond en mij schaamde voor alle keren dat ik niet heb gezien wat ik toen wel zag. Ik zag hoe de bedelaar die ik vaak passeer alleen maar naar de grond kijkt. Ik zag hoe niemand oog voor haar lijkt te hebben. Hoe zou ze zich voelen? Ik zag hoe verschillende personen in de vuilcontainers zoeken naar spullen waarmee ze een paar cent kunnen verdienen. Dag in, dag uit met je handen door andermans vuilnis gaan, wat doet dat met een mens? En ik zag nog zoveel meer….
Stilstaan doe ik sindsdien vaker. Niet meer uit gewoonte vragen hoe het gaat en ondertussen geen echte interesse hebben. Ik wil horen en zien wat er gebeurt. Stilstaan en oprecht belangstelling tonen. Stilstaan om het lichtje in iemands ogen te zien ontbranden. Of de lach op iemands gezicht te zien. Ik zing vaak: “Ga mij niet voorbij, o Heiland.” Zó wil ik stilstaan bij mensen aan wie anderen voorbijgaan. Bij wie staat u stil?
Wilma de Vries is in februari vanuit Urk door de GZB uitgezonden naar Albanië. Graag wil ze daar als verpleegkundige Gods liefde en genade doorgeven aan mensen die het minder getroffen hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2023
Alle Volken | 24 Pagina's