Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

“Wie zin heeft, kan gewoon aanschuiven”

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

“Wie zin heeft, kan gewoon aanschuiven”

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

In elke nummer van Alle volken nemen we een kijkje in de keuken bij een van onze zendingswerkers. Dit keer bij het gezin Wolters in Praag, Tsjechië.

Wat vinden jullie het mooiste aan het werk dat jullie doen in Tsjechië?

Sinds een halfjaar houden we op donderdagavond ”Open maaltijden”. Wie zin heeft, kan gewoon aanschuiven. De groep is elke week anders; soms eten we met z’n vieren en een andere keer met z’n tienen. Het leuke is dat mensen die willen komen soms ook iemand meebrengen die geen christen is. Zo komen zij, door middel van onze ‘routines’, bidden, Bijbellezen en zingen, op een laagdrempelige manier in aanraking met de Bijbel en het christelijk geloof.

Tijdens jullie werk, in de kerk of gewoon thuis eten jullie vast ook regelmatig samen met anderen. Vertel eens over een grappige of bijzondere ontmoeting rond de maaltijd.

Op een dag probeerde Bara, een zuster, haar (niet-gelovige) vriendin Marie mee te krijgen. Marie zou in Singapore gaan studeren. Bara grapte: “Misschien is er daar wel iemand met contacten in Singapore, waar je iets aan hebt.” En ja hoor, prompt die avond kwam er iemand eten met contacten in Singapore. Nu heeft Marie ook christelijke vrienden in Singapore. Daarin zien wij Gods hand.

Zijn de eetgewoonten in Tsjechië heel anders dan in Nederland?

In Tsjechië eten mensen tussen de middag warm. Vaak hebben ze bonnen, die ze als secundaire arbeidsvoorwaarde belastingvrij via hun baan krijgen. Vrijwel alle restaurants hebben dan ook een speciaal lunchmenu, en veel Tsjechen koken dus nauwelijks doordeweeks. De klassieke maaltijd is vlees (veelal varken, maar ook rund) met een gebonden jus, met knedlíky, plakjes gestoomd brood.

Zijn mensen in Tsjechië gastvrij?

De meeste Tsjechen geven er de voorkeur aan om hun huis privé te houden. We zijn dus maar zelden bij Tsjechen binnen geweest voor een maaltijd. Meestal ontmoeten ze mensen ergens anders voor koffie, of een gezamenlijke lunch. Familie is wel heel erg belangrijk voor hen. In groter familieverband komen ze onderling wel vaak bij elkaar.

Wat is jullie quilty pleasure?

Naarmate we langer weg zijn, missen we Nederlands eten minder. Maar wat echt belangrijk is, is goede keukenstroop voor de pannenkoeken en ook af en toe goudrenetten voor een echte appeltaart. Veel andere Nederlandse dingen, zoals stroopwafels en goede Nederlandse kaas, zijn hier wel verkrijgbaar.


Maak kennis! Recept van...

WIE Leendert, Nelleke, Jesse en Chaja Wolters

LAND Sinds 2013 in Tsjechië

FUNCTIE Leendert werkt mee aan gemeentestichting en - vernieuwing.

MEER INFO gzb.nl/ woltersinpraag


Čočka na kyselo (Spreek uit: tsjotsjka na kisselo; zure linzen)

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

- 300 gram bruine linzen - 1 middelgrote ui, fijngehakt - 50 gram reuzel (of boter) - 2 eetlepels bloem - 2 eetlepels azijn

- zout naar smaak - gekookte eieren - augurken - water

Wat moet je doen?

1. Was de linzen en week ze een nachtje in water. Kook totdat ze zacht zijn en giet ze af. Bewaar het kookvocht eventueel om later toe te voegen.

2. Bak de ui in de helft van de reuzel/boter.

3. Voeg de bloem toe en roer totdat dat bruin is.

4. Voeg 250 milliliter (kook) water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen.

5. Voeg de azijn toe en de rest van de reuzel/boter.

6. Serveer met gekookt ei en augurk.

Door hen aangedragen recept

Regelmatig koken we op zaterdag eten voor zo’n 25 daklozen. Toen we een keer met hen bespraken wat ze graag lusten, kwamen ze met dit zurige-linzengerecht. Ze wilden met ons meedenken om de kosten een beetje binnen de perken te houden en dit is een goedkoop, maar gezond gerecht. We vonden het erg ontroerend dat ze naast hun eigen sores ook aan ons dachten. Dus nu koken we dit gerecht regelmatig. Dit recept komt uit een ouder kookboek.

Dit artikel werd u aangeboden door: Gereformeerde Zendingsbond

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2023

Alle Volken | 24 Pagina's

“Wie zin heeft, kan gewoon aanschuiven”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2023

Alle Volken | 24 Pagina's