Wervend kerk zijn in het dorp?
Bezinning op evangelisatie en inspirerende verhalen over missionaire vrucht lijken vaak op stadssituaties geënt.
Maar wat als je kerk bent in een dorp? Met het oog op die vraag is Gelderloos’ boek zeer welkom. Kan het wegen wijzen om wervend kerk te zijn op het platteland?
Het platteland vergrijst en Nederland ontkerkelijkt. Kerken op het platteland krimpen. Niet zelden verdwijnen lokale gemeentes geheel, of ze fuseren. Daardoor raakt de kerk uit beeld en verliest aan presentie en betekenis. De schrijfster pleit voor een nieuwe aanpak: Niet focussen op regionalisering en ‘het uitzingen’, maar zoeken naar mogelijkheden om opnieuw aanwezig te zijn in het dorp. Juist dán kan de kerk iets betekenen. Enerzijds is de kerk teruggedrongen uit het publieke domein. Anderzijds zijn er allerlei raakvlakken met de seculiere samenleving, zoals: het zoeken naar spiritualiteit, zingeving en het gewijde (civil religion, sacred consiousness), specifieke situaties (begrafenissen, rampen, herdenkingen) en culturele of sociale activiteiten. Wanneer de kerk open staat om meer fluïde te worden (liquid church), kan zij meer betekenen in de samenleving dan ze nu doet. Kerken hebben rijke mogelijkheden om de leefbaarheid op het platteland te verhogen, mits ze zich daarin willen verdiepen. Maar kerk(led)en lijken verlegenheid te ervaren om naar buiten te treden en hebben zich, bewust of onbewust, ook zélf teruggetrokken uit het publieke domein. Het kerkgebouw openstellen voor allerhande activiteiten kan weer een verbindende schakel zijn. In elk geval werkt maatschappelijk actief zijn drempelverlagend. De schrijfster bepleit een perspectiefwisseling in dezen.
De gevraagde perspectiefwisseling en de gedachte van de liquid church roept tegelijk vragen op: Wat is de kerntaak van de kerk? Geen welzijnswerk in het algemeen, maar de liefde van Christus dringt ons! Is de grens van Christus’ gemeente wel zo vloeibaar? De ‘enge poort’ staat wijd open en de kerk treedt naar buiten; maar waar de kerk draait om Christus, is ze ook herkenbaar en afgebakend. Het lijkt erop dat de kerk mag meespreken in het publieke domein als ze het maar algemeen houdt en de naam van Jezus verzwijgt. De schrijfster stelt deze problematiek op blz. 137 ook kort aan de orde en geeft aan dat we, net als ten tijde van de Reformatie, het verhaal van de Bijbel weer moeten zien door te geven in de taal van het volk. Mee eens, maar: dan moet dát verhaal ook wel tot klinken komen! De kerk is meer dan een servicestation voor religieuze beleving, een sociaal bindmiddel in het dorp of een leefbaarheidsserum. Kortom: ik zie zeker uitdagingen, mogelijkheden en ideeën om meer present en relevant te zijn in het dorp. Het is inderdaad mogelijk dat maatschappelijke relevantie deuren opent voor het evangelie. Ook de waarschuwing voor schaalvergroting en regionalisering met als gevolg lokaal functieverlies is een eyeopener; evenals de constatering dat kerken zich soms ook zélf uit het publieke lijken terug te trekken. Maar als het gaat om evangelisatie in het dorp is het laatste woord er wat mij betreft nog niet over gezegd.
n.a.v.: J. Gelderloos,Sporen van God in het dorp. Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland, Uitgeverij Boekencentrum, Utrecht, 2018, 174 blz., €14,99. ISBN9789023952183.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 2019
Ambtelijk Contact | 20 Pagina's