Werken met centrum-kerk
In 2014 verscheen “Centrum-Kerk” van de befaamde New-Yorker kerkplanter Tim Keller, van commentaar voorzien met het oog op de Nederlandse situatie door enkele Nederlandse theologen. Het is inmiddels een standaardwerk geworden voor wie missionaire mogelijkheden voor eigen kerk wil verkennen en aangrijpen. Om de lessen uit dit breed opgezette boek beter toepasbaar te maken in de kerken is nu deze uitwerking verschenen. In 8 hoofdstukken, die exact de lijn van het boek van Keller volgen, is de stof verder opgeknipt in totaal 30 onderdelen die meestal zo’n 3 pagina’s beslaan. Elk onderdeel loopt uit op 3 verwerkingsvragen en/of opdrachten. Dit maakt het boek heel geschikt om als cursus te behandelen in de gemeente, waarbij gekozen kan worden voor een langlopende cursus waarbij steeds één onderdeel per bijeenkomst wordt behandeld, of waarbij in korter tijdsbestek (b.v. van een paar maanden) langere dagdelen per keer worden gewijd aan een heel hoofdstuk. Regelmatig worden citaten uit het hoofdwerk van Keller opgenomen. Daarnaast zijn er inkijkjes in de praktijk van missionair pionierende gemeenten, geschreven door ervaringsdeskundigen, waaronder uit onze CGK Petra de Jong-Heins en Peter Visser. Elke les kan ook gemakkelijk in video-of audiovorm gevolgd worden. Verder is er een schat aan extra videoen audiomateriaal beschikbaar via https://www. weetwatjegelooft.nl/centrumkerk.
Wie het boek geschreven heeft wordt niet geheel helder: het staat op naam van Tim Keller, onder redactie van William den Boer. Ik leid daaruit maar af dat het geschreven is door Den Boer, wellicht m.m.v. van co-auteurs, met autorisatie van Keller. Het lijkt mij een waardevolle aanvulling op Centrum-kerk. Om er echt mee aan de slag te gaan in de plaatselijke gemeente zal heel wat vergen van cursusleiders en cursisten, alleen al in tijdsinvestering.
Zeker het opknippen in 30 delen is wel iets van de lange adem. Dat heeft ook weer als voordeel dat de gemeente er gegarandeerd langduriger en intensief mee bezig kan zijn, onderwijl al broedend op mogelijkheden om het geleerde in praktijk te brengen.
Het boek is sterk gedacht vanuit een verstedelijkte situatie. Daar zal rekening mee moeten worden gehouden in plattelandsgemeenten. Anderzijds is er een wereldwijde trend tot steeds verdergaande verstedelijking, zoals in het boek zelf ook wordt gesignaleerd. Dat is in ons land zeker goed merkbaar.
Ook in kleinere plaatsen groeien we soms duidelijk naar de stedelijke hectiek toe.
Het boek werkt met vrij veel puntsgewijze opsommingen, indelingen, schema’s en modellen. Dat is in het kader van een cursus natuurlijk vaak handig, maar het kan ook gaan vermoeien.
Ook bestaat het risico dat je je eigen kerkelijke situatie per se denkt te moeten kunnen terugvinden in een bepaalde indeling. Soms kan dat volgens het boek niet eens anders. Zo staat er op blz. 126 b.v.:
“Het is onvermijdelijk dat elke kerk of christen bij een model hoort”. Dat prikkelt tot tegenspraak, en zo is er inhoudelijk wel meer wat daartoe uitdaagt. Genoeg stof tot gesprek dus en dat verwacht je ook van zo’n boek. Ik beveel het graag aan.
n.a.v. Tim Keller, onder redactie van William den Boer,Werken met centrum-kerk. Missionair leven en kerk-zijn vanuit het hart van het evangelie. Uitgeverij Van Wijnen, Franeker 2020, 222 blz., € 9,95. ISBN 978 90 5194 5843,
De Bruijne
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 2021
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 2021
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's