De ambtsdrager als loods
Je wordt niet zomaar loods. Een stevige studie ligt eraan ten grondslag. Het is verantwoordelijk werk.
Een loods is een specialist met grote bekendheid van het plaatselijk vaarwater, die kapiteins en schippers adviseert bij het navigeren door een bepaald gebied. Je zorgt er dus voor dat het schip veilig in en uit de haven komt. Als loods werk je een paar uur lang intensief samen met kapitein en bemanning. Voorwaarde hiervoor is dat je het gebied, het water, de haven, de gevaren en dieptes kent. De Westerschelde is bijvoorbeeld een lastig te bevaren waterweg met veel kronkels en zandbanken.
Een ambtsdrager heeft wel iets weg van een loods. Als ambtsdrager ben je geroepen het schip van de kerk in veilige wateren te leiden en te houden. Dat is verantwoordelijk werk. Je werkt vooral met het kompas van Gods Woord. Het is van het grootste belang om te weten hoe je dat kompas gebruikt. Kennis van Gods Woord is onmisbaar nodig. Kennis van mensen en menselijk gedrag eveneens. Je dient te weten hoe de gemeente in elkaar steekt, hoe de gemeente ‘gelegerd’ is. Niet als doel op zich, maar je wilt de ander die aan je zorgen is toevertrouwd goed adviseren, de juiste richting wijzen. Je wilt de gemeente de Bijbelse koers laten varen bij alles wat er in de gemeente speelt en op de gemeente afkomt.
Gelukkig hoef je niet alleen te ‘loodsen’. In de regel ga je veelal samen met een andere ambtsdrager op bezoek. Je mag samen als raad het goede zoeken voor de gemeente en elkaar bemoedigen en scherp houden. Boven alles wil de grote Loods, de Heilige Geest, je leiden, de juiste houding en woorden geven, wijsheid en liefde.
Een loods zorgt ervoor dat je een ander schip veilig passeert, er geen botsingen plaatsvinden. Als ambtsdrager wil je in de gemeente ook botsingen voorkomen, maar vooral gemeenteleden, jong en oud, met elkaar in verbinding brengen om samen God te kunnen dienen. Wat is het heerlijk om een middel te mogen zijn in Gods hand om de ander de juiste vaarroute te wijzen, met de ander mee te varen op weg naar de hemelse haven!
En dan is er genoeg loodswerk te verrichten en zijn er steeds weer nieuwe loodsen nodig. Om in de toekomst zeker te zijn van genoeg loodsen neemt het Loodswezen maatregelen. Er wordt geadverteerd in vakbladen. Jongeren probeert men enthousiast te maken voor het loodswezen. Studenten aan maritieme opleidingen krijgen een lesblok Pilotage aangeboden, waarbij ze zich volledig focussen op het loodswezen.
En wij? Het valt niet altijd mee om ambtsdragers te vinden die zich geroepen weten God en de gemeente te dienen. Het werk kost tijd. Is bij tijden zwaar. Boven alles is en blijft het een buitengewoon voorrecht om in Gods goede dienst te staan. Het werk draagt vrucht. Een goede oogst is verzekerd. Johannes ziet een schare die niemand tellen kan (Op.7:9). Ze mochten door nacht en stormgedruis veilig aankomen in de hemelse haven. Ondertussen prijzen we de Heere bij een ieder aan! En bidden we om meer ‘loodsen’.
W.A. Capellen
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 2024
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 januari 2024
Ambtelijk Contact | 24 Pagina's