Te vroeg gejuicht
Richteren 15:14 Als hij kwam te Lechi, zo juichten de Filistijnen hem tegemoet; maar de Geest des HEEREN werd vaardig over hem, en de touwen die aan zijn armen waren, werden als linnen draden die van het vuur gebrand zijn, en zijn banden versmolten van zijn handen.
Het gebeurt in de wereld regelmatig dat er te vroeg gejuicht wordt. De schaatser Hilbert van der Duim dacht in 1981 wereldkampioen te zijn geworden en stak zijn armen juichend omhoog, maar kwam er te laat achter dat hij nog een rondje moest. In 2000 dacht kandidaat Al Gore de verkiezing voor president van Amerika te hebben gewonnen, maar hij juichte te vroeg. We zien het ook bij de Filistijnen.
De Filistijnen zien hoe de mannen van Juda Simson vastbinden. En dan gaan ze juichend en spottend hun vijand tegemoet. Maar ze juichen te vroeg. Tot hun ontzetting zien ze hoe Simson de touwen kapot trekt alsof het verkoolde linnen draadjes waren. En het Filistijnse gelach verandert in angstgeschreeuw. De Geest des HEEREN werd vaardig over hem, zo staat er. Simson kreeg weer zijn bovenmenselijke kracht en hij sloeg duizend Filistijnen dood.
Jonge mensen, hieruit leren we dat de wereld wel juicht, maar te vroeg. Er wordt wat afgejuicht. Er wordt wat een plezier gemaakt, er wordt wat genoten in de wereld. Onbezorgd, zo lijkt het. De Filistijnen hadden niets meer te vrezen, zo dachten zij. Want Simson was gebonden. Hij was weerloos en kon niets doen. En zij konden over hem juichen en met hem spotten.
Dat wordt nog gedaan. De wereld lacht om mensen die nog in de Bijbel geloven en naar de norm van de Bijbel leven. Erger nog, men spot met de Bijbel en met de God van de Bijbel. Die doen geen kwaad, die zijn in hun ogen vastgebonden. Wat durven sommige cabaretiers veel te zeggen over de Heere en Zijn volk. En de wereld ligt krom van het lachen om hun spotgrappen. En wat juicht de wereld als er weer eens een ‘bewijs’ gevonden is, dat laat zien dat de Bijbel achterhaald is.
De wetenschap juicht over de Bijbel. Als ze maar even kunnen, dan vallen bepaalde wetenschappers de Bijbel aan. Zij weten het en zij kunnen het. Zij hebben de macht over het leven. Zij weten hoe alles is ontstaan. God bestaat niet en de Bijbel is een sprookjesboek. Haha, wat zijn die mensen dom.
En de amusementswereld lacht mogelijk nog harder. Ze eten en ze drinken en ze zijn vrolijk. En mensen die in de Bijbel geloven, die leven maar een benauwd leven. Een gebonden leven. Zo is het toch? De wereld kan doen en laten wat hij wil. En wij, kerkmensen, wij worden vastgebonden door van alles en nog wat. Dit mag je niet en dat mag je niet. En je vriend of collega die niet naar de kerk gaat, die heeft daar allemaal geen last van en kijk eens wat een mooi leven dat die heeft.
Misschien denk jij ook weleens zo. En je wilt toch ook niet uitgelachen worden op school of op je werk en dan is het ’t makkelijkst om maar mee te doen. En misschien zijn er wel jongeren die in hun hart al afscheid van de Heere en de Bijbel en de kerk hebben genomen en die bij zichzelf denken: ‘Nog even…en dan zien ze mij hier nooit meer!’
Als jij misschien zo denkt, jonge vriend of vriendin, luister naar wat de Heere je in deze geschiedenis wil leren. De wereld juicht te vroeg. Die denkt dat hij de strijd gewonnen heeft. Die denkt dat het geluk aan zijn kant ligt.
Maar de Heere Jezus zegt in de zaligsprekingen: ‘Wee u, die nu lacht, want gij zult treuren en wenen.’ (Lukas 6:26) Er komt een dag, zo lezen we in Mattheüs 24:30, dan verandert alles. ‘En alsdan zal in den hemel verschijnen het teken van den Zoon des mensen; en dan zullen al de geslachten der aarde wenen en zullen den Zoon des mensen zien, komende op de wolken des hemels met grote kracht en heerlijkheid.’
Maar – en ik hoop dat dit ook voor jou mag gelden: ‘Zalig zijt gij wanneer u de mensen haten, en wanneer zij u afscheiden en smaden, en uw naam als kwaad verwerpen, om des Zoons des mensen wil. Verblijdt u in dien dag en zijt vrolijk; want zie, uw loon is groot in den hemel.’ (Lukas 6:22-23).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 augustus 2019
Bewaar het pand | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 augustus 2019
Bewaar het pand | 12 Pagina's