De mens
En God schiep den mens naar Zijn beeld; (Gen.1:27).
Als we in een wieg kijken, willen we graag bepalen op wie het kindje lijkt. We strelen het moederhart als we zeggen dat het op haar lijkt. Het is op zich een ongekend en onverklaarbaar wonder dat het kind de trekken van de ouders vertoont. We letten dan vooral op het gezicht. Dat gaat ook op voor alle mensen. Wat een wonderlijke afwisseling, wat een weerspiegeling op die gezichten van wat er innerlijk in ons leeft. Vooral de ogen kunnen geheimen prijsgeven over ons innerlijk.
Maar stel u voor: als Jezus in de wieg van uw kinderen en van uzelf zou blikken, zou hij iets heel anders zeggen. U zou er in ieder geval pijnlijk door geraakt worden. Hij zou zeggen dat het kind verborgen boosheid openbaart (Joh.8:44).
De bijzondere waarde van een mensenleven is dat het geschapen is naar Gods beeld. Deze oorspronkelijke bedoeling van ons leven moeten we altijd voor ogen houden. Weliswaar is de mens dat beeld grotendeels door de val verloren, maar de Heere blijft ons op Zijn beeld aanspreken.
De val heeft inderdaad grote gevolgen gehad. We zijn in ons tegendeel veranderd. De Heere Jezus heeft verklaard dat we de duivel tot vader hebben (Joh.8:44). Wat heeft de zonde een ongekend verval tot stand gebracht. Kinderen lijken op hun vader.
Dat is schokkend! Dieper kan onze nood nauwelijks getekend worden. Maar een baby heeft toch in ieders oog een zachte en lieflijke glans? Je zou je makkelijk kunnen vergissen. Ouders doen dat nogal eens.
Is het nu mogelijk dat een zondig mensenkind kan gaan lijken op God, de Bron van alle goed? Dat zou toch geweldig zijn? Toch kan dat; de wedergeboorte bewerkt dit. Christus is het volmaakte beeld van God en wie Hem leert kennen, krijgt iets van Zijn beeld. Want bij de schepping werd de mens inderdaad geschapen naar het beeld van God. Er lag iets van het lieflijke Goddelijke wezen op het gelaat.
Stelt u het zich concreet voor. Je ziet tegenwoordig soms mensen die een verlopen uiterlijk hebben. Er lopen heel wat mensen rond met een verbeten gelaat, een harde oogopslag, een onrustige blik in het oog. We kunnen met kledij ons nog wel wat opknappen en je kunt zelfs je gezicht nog wel bijkleuren of parfumeren, je oogopslag kun je niet blijvend bewerken. Het lijkt er soms op dat de moderne mens er graag wat onverschillig en nonchalant uit ziet. U moet op straat maar eens om u heen kijken. Dat geldt niet alleen van de uitdrukking in het oog, men wil diezelfde uitstraling ook graag tonen in de kledingstijl. Ik verbaas me erover, dat men dat wil.
Pas daar maar mee op. Je krijgt zo maar iets van de duivel op je gezicht.
Maar hoe kunnen we nu op de Heere gaan lijken? Hoe krijgen we nu zo’n zachtmoedige en vriendelijke uitdrukking, die je soms, gelukkig, op het gezicht ziet van die oude mevrouw bij u in de kerk? Of op het gezicht van die oude visser, die zo graag goed van God spreekt? Je kent Gods kinderen aan hun gelaat!
Dus toch maar eens goed in de spiegel kijken. Natuurlijk is dat moeilijk speurwerk. Het gaat ook niet alleen om je gelaat, je hart is uiteindelijk de alles bepalende factor. Maar hoe dan ook: je hebt iets van je innerlijk op je gezicht.
Misschien hebt u een treurig gezicht. Ook dit type mensen loopt om je heen. Maar u bent misschien zelf ook droevig. Getekend door de moeiten en ellenden. Gekerfd door de zorgen. U zou toch ook op de Heere kunnen gaan lijken. Iets vertonen van Zijn bewogenheid, van de hoop die Hij geeft. Bid dan: o Zoon, maak ons Uw beeld gelijk.
Maar vriend, mogelijk heb jij juist iets van die onverschillige outlook. Dat staat toch niet. Zie naar de Man van smarten, Die uit zondaarsliefde ons gelijk werd: er was geen gedaante dat wij Hem zouden begeerd hebben. Dat was juist Zijn schoonheid.
U bent naar Gods beeld geschapen. Daar zal de Heere u nu en eeuwig aan houden. Hoe erg als we onze oorsprong vergeten en verloochend hebben.
Nu iets anders: Weet u wat ook erg is, wat nog erger is? Als we die mooie zin uit Genesis omkeren, zodat het waar wordt: De mens schiep God naar zijn beeld… Dat is de ernstigste kwaal!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 mei 2021
Bewaar het pand | 12 Pagina's