Bekijk het origineel

Daniel_20191128_022_ART_S001_CID001

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Daniel_20191128_022_ART_S001_CID001

8 minuten leestijd

Ze durft wel parachute te springen, maar kan niet tegen harde geluiden. Ze heeft een groot ruimtelijk inzicht, maar ze heeft moeite met contact leggen. En Marit is zeker niet de enige.

Marit Brand

uit IJsselmuiden

- Woont in een gezinshuis

- Zit in de schakelklas van de Ambelt in Zwolle -

- Weet sinds groep 3 dat ze autisme heeft

- Weet sinds een jaar dat ze ook ADHD heeft.

- Heeft een dwangstoornis (OCD) -

- Is creatief, en speelt mondharmonica

GEZINSHUIS

“Ik woon in een gezinshuis. Dit is een gewoon huis in een gewone wijk. Hier woon ik samen met nog een andere jongere, bij mijn ‘bonusouders’ en hun dochter. Het lijkt zoveel mogelijk op een gewoon gezin. Mijn ‘bonusouders’ weten wat ik nodig heb. Thuis ging het niet meer goed. Ik heb geen broers of zussen en ga één weekend in de maand naar mijn ouders.”

School

“Ik heb een jaar thuisgezeten omdat school te lastig was. Daarna mocht in naar een Linkklas. Dit was een klas om weer te starten met school en een klas om een diploma te halen. Dit gaf me teveel stress. Nu zit ik in een schakelklas en probeer ik zonder stress een paar certificaten te halen. Waarschijnlijk stroom ik aan het eind van dit jaar uit naar dagbesteding. In een gewone baan heb ik waarschijnlijk teveel last van tijdsdruk. Verder heb ik ook last van harde geluiden.”

VRIENDEN

“Vriendschap is voor mij een moeilijk onderwerp. Ik vind het heel moeilijk om contact te maken. ’s Avonds ben ik moe en op sociale plekken, zoals de jeugdvereniging, is het erg druk en dat maakt me angstig. Catechisatie volg ik thuis. Via een oproep van Helpende Handen heb ik een goede vriendin gekregen, dat is fijn. Ik zou graag wat meer vrienden in de buurt willen hebben.”

Hobby’s

“Ik ben graag creatief bezig. Verder speel ik mondharmonica en houd ik van honden, katten en dolfijnen. Ook vind ik het leuk om een wandeling te maken met mijn nicht. Voor mijn achttiende verjaardag heb ik parachute gesprongen, dat was ook gaaf!”

Lastig

“Het is lastig dat ik met veel dingen niet mee kan doen, omdat ik dan teveel prikkels krijg. Alles wat ik hoor, komt even hard binnen. Dat maakt het lastig om een gesprek te voeren in een drukke situatie zoals op een feestje. Dan zijn er ook allemaal andere gesprekken, dat komt allemaal door elkaar binnen in mijn hoofd. Ook het tikken van de klok of het geluid van de afwas. Dit maakt dat winkelen, feestjes en naar de kerk gaan niet lukt.”

WIL JE IETS UITLEGGEN OVER OCD?

“Je moet dingen van jezelf doen die eigenlijk onzin zijn. Deze dingen zijn heel belangrijk voor jou. In de eerste klas begon het met paaltjes tellen in de bus. Ik deed dit om een houvast te vinden in alle moeilijke dingen. Daarna werd het steeds meer. Het ging van een houvast naar dwang, daardoor ging het me steeds meer belemmeren. Twee jaar geleden heb ik hier therapie en medicijnen voor gehad. Nu gaat het veel beter. Ik heb er nog wel last van, maar het beheerst mijn leven niet meer.”

Hulp

“Sommige mensen doen bijvoorbeeld speciaal voor mij de muziek uit, zodat ik me beter kan concentreren op het gesprek. Ook heb ik een drukvest, dat helpt tegen overprikkeling. Ik kan het vest oppompen, dan voelt het als een hele stevige knuffel. Heel hard knuffelen sluit andere prikkels buiten.”

Geloof

“Het is voor mij moeilijk dat geloof niet zichtbaar is. Wat de Bijbel of de dominee zegt, vind ik lastig concreet te maken. Zeker als het gaat over het ‘voelen’ van bepaalde dingen. Ik voel niet zoveel. Dit maakt me soms bang, dan denk ik dat ik iets moet voelen en dat ik niet bij de Heere kan horen, als ik dat niet voel. Naar de kerk gaan is ingewikkeld, ik probeer één keer te gaan en verder thuis mee te luisteren. Van onze dominee heb ik een plaat met een afbeelding van de Barmhartige Samaritaan gekregen. Die plaat betekent veel voor me. Ik voel me soms net zo gewond als die man, en mijn ‘bonusouders’ lijken op de barmhartige Samaritaan. De Heere Jezus is ook als die barmhartige Samaritaan. Hij kan en wil zich ook ontfermen over gewonde mensen.”

TIP:

“Zoek eens een jongere op die alleen staat of niet zoveel zegt. Het betekent niet altijd dat ze geen contact willen, maar wel dat ze het lastig vinden. Ga eens iets samen met zo’n jongere doen. Ik kan me erg alleen voelen omdat ik bijna geen contact heb met jongeren van mijn eigen leeftijd.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 november 2019

Daniel | 32 Pagina's

Daniel_20191128_022_ART_S001_CID001

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 november 2019

Daniel | 32 Pagina's

PDF Bekijken