Piep… Piep… Piep…
Jongerenblad Daniël is hét jongerenblad dat actueel, aansprekend en bezinnend tegelijk is. Dat bewijst dit artikel van 29 augustus 1997. Ouderwets en actueel? Een opscherping voor jong en oud. En moet je nagaan dat er toen nog geen smartphones en smartwatches waren…
Misschien komt het wel door de rust van de vakantie, maar opeens valt het op: wat een lawaai overal. Het verkeer, muziek in iedere winkel, een telefoon in iedere (slaap)kamer. En de mobiele telefoon niet te vergeten, je telt tegenwoordig pas echt mee met zo’n ding (goed duidelijk) op zak of in je auto. Voor velen niet meer dan een stukje status. En laten we eerlijk zijn, dat is wel een beetje lawaai waard.
Wat denk je trouwens van al die piephorloges? Met die hele fijne piepjes, maar ondertussen... je hoort ze te pas en te onpas. Meestal te onpas.
Midden in een gesprek:
“Piep… Piep…”
Tijdens een lezing: “Piep… Piep…”
Tijdens een vergadering: “Piep…. Piep…”
Tijdens het eten, het Bijbellezen, het gebed:
“Piep… Piep…”
Ik heb er geen verstand van, maar is dat gepiep ook tijdelijk uit te schakelen? Of werken die piepjes verslavend? Honderd piepjes per dag. Zoals sommigen geen dag zonder zes bakken koffie kunnen.
Een paar pieploze uren moet volgens mij te overbruggen zijn. Zeker in de kerk. Als we gaan zingen uit psalm.... “Piep… Piep…” Vijfentwintig vers twee. Vooral rond het “amen”, meestal op het hele of halve uur, is er heel wat gepiep. De piepjes vlak voor het “amen” lijken te zeggen: “Piep… Piep… Te laat!” De piepjes na het amen lijken een signaal: “Piep… piep… Net op tijd!”
Vind je het overdreven? Dat is het ook een klein beetje. Er zijn ergere dingen dan dat beetje gepiep. Toch... Er is al herrie genoeg, je moet zachtjesaan heel wat toeren uithalen om een uur lang geen telefoons, piepjes en allerhande andere drukte aan je hoofd te hebben. Er blijft geen stille tijd meer over. Laten we al dat gepiep de wereld (en de kerk!) uit helpen.
Dat moet toch zo gepiept zijn?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 oktober 2021
Daniel | 36 Pagina's