Respect, man!
Het leek alsof hij zijn examen niet zou gaan halen. Hij begon aan de zesde klas met zoveel onvoldoendes, dat het vrijwel onmogelijk leek. Heel het jaar door deed hij zijn best om zijn cijfers op te halen. En het lukte. Ik mocht, als mentor, hem zijn diploma overhandigen. “Voor jou heb ik echt heel veel respect”, zei ik tegen hem. “Dat jij gewoon dat diploma hebt gehaald, terwijl heel veel mensen dachten dat het nooit zou lukken!”
In de personeelskamer gaat het een paar maanden later over jongens die niet respectvol zijn. Iets met nazi pakken en een Jodenster. En als ik terugkom in mijn tijdelijke woonplaats Leeuwarden, word ik bijna aangereden door een fiets, terwijl ik wil oversteken. De dingen die ik naar mijn hoofd geslingerd krijg, zijn ook niet bepaald respectvol.
Respect… Het woord is altijd zo’n ding. Want wat betekent het nu eigenlijk? “Eerbied, ontzag”, zo lees ik in het woordenboek. En eerbied betekent dan weer “een gevoel van hoogachting”. Over eerbied kun je meer lezen op pagina 6. Respect is een vrij nieuw woord, een woord dat we ook niet letterlijk in de Bijbel lezen bijvoorbeeld (hoewel het wel in veel andere Bijbelse begrippen aanwezig is). Het is wel een woord dat we tegenwoordig vaak tegenkomen. Neem de discussies over respect (of beter gezegd, het gebrek aan respect) voor hulpverleners (zie het interview met de ambulancebroeder op pagina 8-11). Hoe doet ambulancebroeder Lock dat eigenlijk? En hoe is hij zelf respectvol?
Met alle respect, soms denk ik dat we wel wat meer respect kunnen gebruiken… Wat meer hoogachting voor de ander. Wat minder vanuit vooroordelen en wat meer vanuit liefde, zoals Jannette herkent (zie blz. 24-25). Respect voor de mening van anderen, terwijl je wel blijft vasthouden aan de Bijbelse principes en de Bijbelse waarheden. Want iemands mening respecteren is niet hetzelfde als hem of haar daarin gelijk geven.
Respect, terwijl we staan waar we voor staan.
Daar valt geen examen mee te halen… Maar daar kunnen we wel respect voor terugkrijgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 2021
Daniel | 36 Pagina's