De gesprekspot
Voor deze aflevering trokken we naar Zeist en spraken we met Jelle van Eckeveld (16) en zijn opa, dominee Van Eckeveld. De gesprekspot kwam op tafel, ze pakten om de beurt een vraag uit de pot en gingen erover in gesprek.
De vraag eerste vraag die de dominee voorleest, levert direct al heel wat gespreksstof op.
Wat is een overeenkomst en een verschil tussen jullie?
Dat is niet zo moeilijk. Jelle, die graag wiskunde- en geschiedenisdocent wil worden, denk even na en reageert. “We lijken wel op elkaar, opa. We zijn allebei heel geduldig en niet snel boos. Kalm blijven en afwachten. En we houden beiden van geschiedenis. U heeft veel atlassen en veel lectuur over de geschiedenis van onder andere de Tweede Wereldoorlog. Daar kijken we allebei graag in. Ook volgen we de ontwikkelingen in Rusland.” Zijn opa knikt. “Dat klopt. Je lijkt inderdaad op mij. Geduldig en interesse in de geschiedenis. Daar praten we samen ook over. Geschiedenis is belangrijk. Als je de geschiedenis kent, zie je de lijnen lopen. De geschiedenis herhaalt zich. Net zoals in de tijd van Hitler met Tsjecho-Slowakije bij de Tweede Wereldoorlog.” Peinzend laat hij erop volgen: “Ik ben weleens bang voor een kernoorlog.”
Na een gesprek over de ontwikkelingen in de wereldgeschiedenis, keren we terug naar de vraag. Een overeenkomst hebben we, maar is er ook een verschil?
De dominee neemt het woord: “Ik weet niet hoe het bij jou is, Jelle, maar ik had vroeger een hartgrondige hekel aan gymnastiek en sport. Ik zat op het christelijk lyceum in Harderwijk en vond de gymnastieklessen echt niks.” Jelle houdt inderdaad wel van sporten en gym. Zeker gym op school, al is het ene onderdeel natuurlijk leuker dan het andere. “Ik had vroeger de vlag uitgehangen als ik niet hoefde te gymmen”, zegt ds. Van Eckeveld. “Van de gymlessen op school kan ik juist genieten”, is de reactie van Jelle.
Tijd voor een nieuwe vraag. Jelle leest hem voor:
Kan je Kerst vieren zonder vrede in je hart?
“Bij Kerst denken we aan de komst van het Kind van Bethlehem”, begint ds. Van Eckveld. “In de eeuwen daarvoor was er het uitzien naar die komst. In de offer-dienst wees alles op de komende Jezus. Het heeft eeuwen geduurd voor de Heere Jezus naar de aarde kwam. Gods kinderen kennen ook een adventstijd, een droefheid over de zonde en heimwee naar God. Hoe zal Hij de mijne worden?
Dat kan alleen in de Gekomene in Bethlehems stal. Als dat verlangen er is, dan ga je bidden of Hij wil komen in je hart. Dan komt er ook een uitzien. Want pas als Hij in je hart komt, kun je echt Kerst vieren. Maar Hij komt op Zijn tijd en wijze. Dat is niet gebonden aan de maand december. Dan kan het ook Kerst midden in de zomer zijn. Dat is vrede in je hart. Dat is écht kerstfeest vieren.”
Welke Bijbeltekst of gedeelte heeft een speciale betekenis voor jou wat Kerst betreft?
Nu is het Jelle die antwoordt: “Op de basisschool moest ik de tekst uit Jesaja 60 leren. Maak u op, word verlicht, want uw Licht komt, en de heerlijkheid des HEEREN gaat over u op. Die tekst mocht ik opzeggen bij de kerstviering en die heb ik heel lang in mijn hoofd gehad. Als ik aan Kerst denk, dan denk ik nog steeds aan deze tekst. En u dan, opa?”
Ds. Van Eckeveld: “Er zijn natuurlijk veel teksten die met Kerst te maken hebben. Ik denk dan vooral aan Johannes 3 vers 16: Alzo lief heeft God de wereld gehad. Dat is voor mij toch wel echt het hart van de kerstgeschiedenis. Dat de Vader Zijn Zoon gegeven heeft in een wereld vol zonde en boosheid. Ja, dat is een belangrijke tekst. Die ken je toch ook wel?”
De volgende vraag stelt Jelle aan zijn opa:
Drie keer kerk met Kerst, soms nog vaker. Kerstuitvoeringen en kooruitvoeringen, wordt het niet een beetje veel allemaal?
De dominee herinnert zich de eerste Kerst waarin hij als proponent voor mocht gaan. Vol vuur preekte hij de Eerste Kerstdag drie diensten op de Veluwe. En jawel, Tweede Kerstdag preekte hij weer drie diensten. “Zes keer in twee dagen, ja, dat was wel heel veel.” Jelle reageert: “Dan kon u toch goed oefenen, opa!” “Ja, dat klopt wel, maar ik zou dat nu niet meer kunnen. Vorig jaar heb ik tijdens Kerst voor het laatst gepreekt. Ik heb al jarenlang de ziekte MS, maar daar zijn ook nog andere kwalen bijgekomen. De laatste tijd had ik ook meer moeite met preken. Mijn vrouw en kinderen hebben tegen me gezegd: ‘Het is tijd om te stoppen.’ Ja, dat is wel moeilijk.” Dat vindt Jelle ook. “Ik heb mijn hele leven u als dominee gehad. Dus voor mij was dat ook vreemd. Maar nu hoor ik verschillende dominees en dat is toch ook wel weer fijn.” De dominee herinnert zich nog de kerstvieringen uit zijn jeugd. “Ik zat in Vierhouten op een kleine school met de Bijbel. Mijn vader was voorzitter van het bestuur. Met kerstfeest kregen we warme chocolademelk en een boekje. Je naam werd dan afgelezen en je mocht je boekje op komen halen. Dat was een gewichtig moment. Eén boekje herinner ik me nog heel goed: Oude Martje. Prachtig was dat.” “Wij krijgen ook altijd een boek met Kerst, en van de JV bij ons zelfs tot 16 jaar”, reageert Jelle. De dominee gaat verder: “Het was geen reformatorische school. Ik had een gereformeerde juf in groep 3. Die vertelde dat we allemaal schaapjes van de Goede Herder waren. Ik stak mijn vinger op en zei verontwaardigd: ‘Nee juf, dat is niet waar. We moeten een nieuw hartje krijgen.’ Daar was ze het niet mee eens. ‘Nee jongen, je bent een schaapje van de Goede Herder.’”
Het is tijd voor de laatste vraag uit de gesprekspot:
Hoe kun je je medemens op Bijbelse wijze geïnteresseerd krijgen voor de Heere Jezus?
Jelle heeft niet veel contact met onkerkelijke mensen. Als kleine jongen speelde hij wel met onkerkelijke vriendjes uit de buurt. “Zij wisten wel dat ik op zondag niet buiten kwam spelen. Maar bij het ouder worden is dat contact overgegaan.” Zijn opa vult aan: “Er is geen bepaalde richtlijn voor. Bij de ene persoon moet je confronterend te werk gaan en bij een ander juist weer niet. Het is aangrijpend dat zo veel mensen in onze samenleving niet meer weten wat Kerst is. Boekjes met het kerstevangelie uitdelen heb ik ook altijd mooi gevonden, dat kan ook een middel zijn.”
Wil jij ook in gesprek met een oudere, opa, oma, leidinggevende, leraar of ambtsdrager uit je kerkelijke gemeente? Stuur ons dan een berichtje via @jbgg_daniel of tiener@jbgg.nl en wie weet komen we de volgende keer met onze gesprekspot bij jou op bezoek!
De gesprekspot zit vol met vragen. Vragen over het dagelijks leven en vragen over het geloof. Vragen van jongeren zoals jij. Voor deze serie gaan wij als redactie het land door met de gesprekspot. We gaan om tafel met een jongere en een oudere.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 2022
Daniel | 36 Pagina's