Over een alom bekend standpunt
Het samenstellen van een kandidatenlijst is een belangrijk fase in de aanloop naar de verkiezingen. In alle gemeenten waar de SGP is vertegenwoordigd, is het besluitvormingsproces hiervoor afgerond.
De selectieadviescommissie heeft de opdracht om tot een verantwoorde samenstelling te komen. De kandidaatstellingsprocedure is dan ook een belangrijke fase om met kandidaten te spreken over de beginselen en speerpunten van de partij. Het is de taak van de selectieadviescommissie om vervolgens een integrale afweging te maken in hoeverre de kandidaten in staat zijn de SGP-beginselen geloofwaardig te vertegenwoordigen. We weten dat er veel tijd wordt besteed door onze besturen en selectieadviescommissies om tot een goede en zorgvuldige besluitvorming te komen.
In een enkel geval komt de besluitvorming wat langzaam op gang. Vrijwel altijd is dat in een situatie waar de SGP nog nooit aan de verkiezingen heeft deelgenomen. Dat was recent ook in Amsterdam het geval.
STANDPUNT HOOFDBESTUUR
Het hoofdbestuur is altijd consistent geweest over het kandideren van vrouwen. Zij handelt daarin binnen de kaders van de besluitvorming in 2013. De Hoge Raad heeft uitgesproken dat de SGP aan haar opvattingen over de taak en positie van de vrouw niet de consequentie mag verbinden dat vrouwen, vanwege het enkele feit dat ze vrouw zijn, niet worden geplaatst op de kandidatenlijst. Daarom heeft de algemene vergadering van de SGP in 2013 besloten in het Algemeen reglement in artikel 14 de volgende bepaling op te nemen dat “gelet op het arrest van de Hoge Raad het geslacht van kandidaten bij de kandidaatstelling rechtens niet aan kandidaten wordt tegengeworpen.”
De Hoge Raad heeft ook uitgesproken dat de SGP haar opvattingen over de taak en positie van de vrouw (het zogeheten ‘vrouwenstandpunt’) mag uitdragen. De partij mag ook anderen van de juistheid van die mening overtuigen.
Het bovenstaande wil daarom ook niet zeggen dat we de politieke participatie van vrouwen moeten bevorderen. De partij heeft immers haar standpunt (Beginselprogramma artikel 10) gehandhaafd dat er op grond van de Bijbel naast gelijkwaardigheid (God schiep Eva als spiegelbeeld van Adam) een onderscheiden roeping en verantwoordelijkheid is ten aanzien van het regeerambt voor mannen en vrouwen.
De samenstelling en besluitvorming voor wat betreft de kandidatenlijst is een lokale verantwoordelijkheid binnen de hierboven geschetste kaders.
MET RESPECT VOOR ELKAAR
Berichten in de pers over het kandideren van vrouwen en de berichten over de vrouwelijke SGP-lijsttrekker in Amsterdam zijn de aanleiding geweest tot vragen over de koers van het hoofdbestuur. Vandaar dat we nogmaals het alom bekende standpunt hebben herhaald. U hebt allemaal in het RD in een correctiebericht kunnen lezen dat de felicitaties richting Paula Schot niet afkomstig waren van het hoofdbestuur, waarmee dit misverstand uit de weg is geruimd.
Intussen weten we dat er in de partij over dit onderwerp verschillend wordt gedacht. Het hoofdbestuur acht het als haar opdracht de eenheid van de partij, rondom de SGP-beginselen (dat is meer dan er een uit te isoleren) te bewaren met respect voor elkaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2018
De Banier | 32 Pagina's
