Goes, bevrijd van rook
Op initiatief van de SGP-ChristenUnie sluit de gemeente Goes zich waarschijnlijk aan bij het project Rookvrije Generatie van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Waarom haakte de SGP/ChristenUnie-fractie in Goes bij dit initiatief aan? Moeten andere gemeenten dit voorbeeld volgen? Een gesprek met initiatiefnemer en SGP-ChristenUnieraadslid Arie Heijboer.
Waarom wilde de SGP-ChristenUnie aanhaken bij het initiatief van de rookvrije generatie van deze organisaties?
We zien in onze gemeente Goes dat het college er alles aan doet om gezondheid en sport te stimuleren voor jong en oud. Iets wat we als SGP-ChristenUnie van harte toejuichen. Maar aan de andere kant zien we ook een dubbele moraal. Bijvoorbeeld ouders die staan te roken langs de velden als hun kinderen aan het sporten zijn of jongeren die na hun sportwedstrijd in de kantine komen die blauw staat van de rook en vervolgens een zak vette friet krijgen. Maar het gaat verder, in de binnenstad van Goes zijn veel hoge gebouwen. Mensen lopen rokend door de winkelstraat. Door de hoge gebouwen kan de rook moeilijk weg. Regelmatig hoor ik ouders hierover klagen. Al deze bovengenoemde zaken zijn voor ons aanleiding geweest om aansluiting te zoeken bij het initiatief van de rookvrije generatie.
Hebt u ook een persoonlijke motivatie om deze problematiek aan te pakken?
Ja. Ik ben een aantal jaren geleden getroffen door een herseninfarct. De medeoorzaak hiervan was volgens mijn cardioloog dat ik een regelmatige roker ben geweest. Daarbij realiseer ik mij ook dat niet alleen de overheid wat aan deze problematiek moet doen. Laten we het dicht bij onszelf houden. Regelmatig zie ik kerkgangers na de dienst met een auto vol kinderen een sigaret opsteken. Waar zijn we dan mee bezig, vraag ik me af? Ik schroom dan niet om op deze mensen af te stappen en daar wat van te zeggen. Niet belerend, maar dan stel ik wel de vraag of men weet wat het gevolg is voor de kinderen? Ik krijg hierop overwegend positieve reacties, vragen stellen is onderdeel van bewustwording en vragen stellen kunnen we allemaal doen.
Hoe reageerde het college en de raad op uw voorstel en welke maatregelen hebt u voorgesteld?
Ik kreeg bijval van het college en de raad. Beide zagen inderdaad een zekere mate van dubbele moraliteit. Het college is zich momenteel aan het beraden welke maatregelen doorgevoerd moeten worden om in te zetten op een rookvrije generatie. De SGP/ChristenUnie fractie denkt vooral aan het inrichten van rookvrije zones op sportterreinen/kantines, zorginstellingen, kinderopvang, schoolterreinen en recreatieruimtes. Maar ook actieve ondersteuning voor medewerkers bij het stoppen met roken en het starten van een campagne voor een rookvrije generatie in Goes.
In uw vraagstelling aan het college refereerde u ook aan het 6e gebod “Gij zult niet doodslaan”, waarom trok u deze lijn?
Roken is inderdaad in strijd met het zesde gebod. Het is jezelf moedwillig in gevaar brengen. Een speerpunt van de SGP is Voor het leven. We doen er alles aan om de euthanasie- en abortuspraktijken in Nederland te minimaliseren. Ieder jaar sterven er 20.000 mensen als gevolg van roken en in 2015 ondergingen 30.803 vrouwen een abortus. Het is onze opdracht om daarom dit soort initiatieven breder onder de aandacht te brengen.
Hoe kunnen andere fracties in het land het voorbeeld uit Goes volgen?
De vragen die we aan het college gesteld hebben, zijn te vinden op het Intranet van de SGP-bestuurdersvereniging. Die kunnen lokale fracties overnemen. Tevens biedt de website van het initiatief Rookvrije generatie ook voldoende handvatten. Ik roep alle SGP- en/of SGP-ChristenUniefracties ook van harte om het voorbeeld uit Goes op te volgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2018
De Banier | 32 Pagina's