VERTEGENWOORDIGER VAN HET VOLK ONDER HET ALZIEND OOG VAN GOD
EEN KENNISMAKING MET CHRIS STOFFER
Het is donderdag 26 april en het is bijna vijf voor twaalf. De plenaire zaal van de Tweede Kamer wordt op dat moment bezet door een klein aantal Kamerleden dat debatteert over een plan om gehandicapten minder te betalen dan het minimumloon: loondispensatie. De eerste negen woordvoerders van andere partijen zijn aan het woord geweest “en dan geef ik ten slotte het woord aan de heer Stoffer”, zegt Kamervoorzitter Arib. “De heer Stoffer zal zijn maidenspeech houden.”
“Voorzitter. Ik schat in dat de meesten die in deze zaal zitten, weleens in Den Bosch zijn geweest. Zo ging vele jaren geleden een jongen met zijn vader naar Den Bosch. En waar ga je dan naartoe? Dan ga je naar de Sint Jan. (…) Ze liepen daar samen door die Sint Jan. Op een gegeven moment zei de vader: kijk eens omhoog. Wat zag hij daar? Een oog. Dat is het oog van God, zei zijn vader. Je moet je maar goed altijd herinneren dat, waar je ook bent, dit eigenlijk overal het geval is. De jongen had niet gedacht dat dit zo’n thema in zijn leven zou worden. Vele jaren later stond die jongen, inmiddels een man geworden, boven de box van zijn derde kind. Een beetje moedeloos. Er was een grote kans dat het kind een ernstige ziekte had. Hij had zelf een zware baan en een hele hoop zaken die daaromheen speelden. Hij dacht: hoe moet dat nu? Hij bleef kijken naar het kind en dacht: ik zal voor jou zorgen. Toen kwam dat moment in die Sint Jan in Den Bosch weer terug. Toen zei zijn hemelse vader: kijk eens omhoog. Zoals jij kijkt naar dat kind en zegt “ik zorg voor jou”, zo zorg ik ook voor jou. Dat was een prachtig moment. Dat kind bleek gelukkig gezond te zijn. Het is mijn dochtertje van drie, dat als een prachtig kind vrolijk en opgewekt alles kan wat wij destijds niet hadden gedacht. Die man die daar boven die box stond, staat nu hier. Ik zal u eerlijk zeggen: de afgelopen maand, toen ik werd gebeld door mijn huidige fractievoorzitter Kees van der Staaij met de vraag “zou je beschikbaar willen zijn om hier naar de Kamer te gaan?” kwam ook dat moment weer boven van “kijk eens omhoog”. Dat heb ik gedaan en ik hoop dat ik ook de komende jaren, zolang ik hier mag zijn, omhoog mag kijken en met dat liefdevolle oog waarmee God naar mij kijkt, mag kijken naar de onderwerpen die hier voor de Nederlandse samenleving langskomen.”
Met (het eerste deel van) deze debuutrede in de Tweede Kamer hebben we de drijfveer van ons 15 e Tweede Kamerlid wel aangereikt gekregen. Chris Stoffer woont in Elspeet en is ook in het oosten van het land opgegroeid. Op de website van de Tweede Kamer zegt hij dan ook: “Als Kamerlid zoek je het beste voor heel Nederland. Als SGP’er geef ik daaraan een specifieke invulling. (..) Ik woon in Elspeet. Als Kamerlid houd ik daarom de belangen van de Veluwe en van de regio Oost-Nederland extra in de gaten.”
Het interview wat ik met Chris Stoffer had, is gehouden vóór de maidenspeech, maar de informatie over de gezinssituatie is wel extra actueel geworden. Hoe ziet de gezinssituatie eruit? “Ik ben 43 jaar. Ik ben getrouwd met Sophia en we hebben drie dochters in de leeftijden van 11, 8 en 3 jaar.”
Was het gezin waarin je bent opgegroeid erg veel met politiek bezig?
“Nee, wat dat betreft was het een gemiddeld betrokken milieu waarin ik ben opgegroeid. Wel werd het als een plicht en een voorrecht gezien om te kunnen stemmen bij verkiezingen. Dat werd daarom ook nooit overgeslagen.”
Hoe is de actieve politieke loopbaan dan begonnen?
“Rond de eeuwwisseling ben ik lid geworden van de SGP. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 werd ik op de lijst geplaatst. Dat was op een positie waarvan niet werd verwacht dat hij verkiesbaar was. Dat vond ik zelf prima, want ik was er zeker niet op uit om in de gemeenteraad terecht te komen. Toch werd ik met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Echte bijzondere redenen heb ik daar niet voor, maar misschien hielp de algemene bekendheid wel mee. Mijn opa was een fietsenmaker en daardoor ben je bij het hele dorp bekend.”
Het komt me bekend voor: niet verwacht politiek actief te worden, maar toch daarvoor aan de beurt te zijn…
“Ja dat is wel opvallend ja. Ik had nog maar twee keer een raadsvergadering gezien en de derde keer stond ik zelf als volksvertegenwoordiger in de raad.”
Wat is je maatschappelijke achtergrond? En hoe beïnvloedt dat het politieke werk in de Kamer?
“Ik was directeur Oost-Nederland bij Rijkswaterstaat. Een onderwerp waar ik persoonlijk veel mee heb is de verkeersveiligheid. Op N-wegen rijden veel auto’s, maar er is geen fysieke scheiding tussen de rijbanen. Mede daardoor gebeuren er nog veel te veel ongelukken.”
Een ingenieur in de Tweede Kamer, daar hebben ze er niet veel van. In zekere zin volg je daardoor ook ir. Bas van der Vlies op.
“Eppo Bruins van de ChristenUnie kwam in de eerste week naar me toe en hij vroeg naar mijn achtergrond. Toen ik vertelde uit welke hoek ik kwam, wist hij me te melden dat er slechts vijf Kamerleden een bèta-achtergrond hebben.”
Kort samengevat hebben we dus een zeldzaam soort Kamerlid: iemand met een exacte achtergrond, iemand uit het oosten van het land, iemand uit een dorp en iemand die christelijk is.
EEN RECONSTRUCTIE
In 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Voorafgaand daaraan wordt door een selectieadviescommissie de kandidatenlijst opgesteld. Op de kandidatenlijst bij de vorige verkiezingen was Chris Stoffer nog niet te vinden. Met zijn verhaal heeft hij de commissie dus weten te overtuigen. Toch was het nog een verrassing dat ze hem op de vijfde plaats wilden neerzetten. Na de eerste schok realiseerde hij zich dat het toch waarschijnlijk geen verkiesbare plaats zou zijn. Het lijkt een ‘veilige positie’. Terugziend is het een voorrecht om die verkiezingscampagne van wat dichterbij mee te maken. Vooral de ‘nummer vier’ werd klaargestoomd, maar ook als ‘nummer vijf’ van de lijst wordt je betrokken bij de campagne.
Dan komt in januari 2018 plots het bericht dat Elbert Dijkgraaf een pauze van drie maanden neemt. Kees van der Staaij belt dan toch even om poolshoogte te nemen. Toch heeft Chris Stoffer nog niet veel argwaan. Bert-Jan Ruissen is immers de nummer vier van de lijst. Die komt als eerst aan de beurt (mocht het nodig zijn). Je houdt er niet zomaar rekening mee dat Elbert Dijkgraaf tussentijds vervangen moet worden, laat staan dat hij er helemaal mee stopt.
Daarna gaat het snel. Bert-Jan Ruissen wordt eind januari voorgedragen als beoogd lijsttrekker voor het Europees Parlement. Als hij eenmaal die koers gaat, is het bericht dat Elbert Dijkgraaf stopt een heldere boodschap. “Ik had graag gehad dat Elbert was teruggekomen. Dat was misschien wel het beste geweest. Hij is misschien wel het beste Kamerlid als het om financiën gaat.” “Op 23 maart werd ik door Kees van der Staaij gebeld. Ja, zo’n moment vergeet je niet meer. Na drie dagen van overleg en overweging heb ik ‘ja’ gezegd. Het Tweede Kamerlidmaatschap is voor mij geen jongensdroom. Hoe ik er dan in sta? Het komt op je pad en je moet het daarom maar gewoon aanpakken. Of ik het een mooie functie vind, weet ik nog niet. Dat zal de tijd leren.”
“Op 10 april om 14.45 uur ongeveer ging het persbericht naar buiten. Wat daarna volgt is erg wisselend. Aan de ene kant komt er heel veel onbekends en nieuws op je af. Aan de andere kant is er een warm welkom binnen de partij. Ik moet zeggen dat ik het toch wel even een verademing vond toen ik op vrijdagmiddag met mijn kinderen naar de speelweide kon gaan. Nog even ‘gewoon mens zijn’.”
Chris Stoffer is dan wel een uniek Kamerlid, op vrijdagmiddag is hij ook gewoon een mens. En of je nu Kamerlid bent of niet. Het alziend oog van God is een vaderlijke troost en geruststelling.
Maidenspeech
De maidenspeech is de eerste rede die een nieuw parlementslid uitspreekt. De term komt uit de Engelse politieke wereld. Maiden betekent hier dan maagdelijk. Het gaat hier om het redenaarsdebuut in het parlement.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 2018
De Banier | 32 Pagina's