Een vaste koers
Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart zijn in alle gemeenten besprekingen begonnen over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. In vrijwel alle gemeenten is nu overeenstemming bereikt. Vooral voor onze mensen is dit ook een spannende periode waarin veel op hen afkomt en er zich lastige dilemma’s aandienen.
COLLEGEONDERHANDELINGEN EN ZONDAGSRUST
Zonder iets af te doen aan de waarde van de overige SGP-speerpunten, wil ik er nu toch een heel wezenlijke uitlichten: de heiliging van Gods dag. Binnen de SGP is er een breed gedeelde gedragslijn, die recht doet aan de grote waarde van de zondagsrust.
Kortheidshalve komt het hierop neer: Als het gaat om de vorming van een nieuw gemeentebestuur is het uitgangspunt van de SGP bij de onderhandelingen dat de situatie rondom de zondagsrust ter plaatse moet verbeteren als daar mogelijkheden toe zijn. Is dat niet mogelijk dan rest ons dit met pijn in het hart voor de periode van vier jaar als staand beleid te aanvaarden. Maar in geen geval werken we mee aan uitbreiding van de zondagsopenstelling. Ook als dat betekent dat we dan geen deel meer zullen uitmaken van het college van B en W. Vooral voor D66 en de lokale partijen zijn de winkelopenstelling op zondag een ideologisch of pragmatisch speerpunt, ongeacht wat de winkeliers ervan vinden. Dat leidt tot intensieve onderhandelingen. Soms leidt dat tot uitsluiting. In veel gevallen kunnen er gelukkig heldere afspraken worden gemaakt om verantwoord deel te nemen aan het college. Soms schuurt het en roept deelname van de SGP aan het dagelijks bestuur van de gemeente vragen op.
Waar dit principiële uitgangspunt onder spanning komt te staan, wordt het hoofdbestuur er soms bij betrokken of neemt het bestuur in voorkomende gevallen zelf contact op. Soms kan er sprake zijn van een grijs gebied. Dat vraagt dan extra zorgvuldig handelen.
COLLEGEONDERHANDELINGEN OP ZONDAG
Onlangs ontstond er onrust over deelname van de Rotterdamse CU-SGPfractie aan collegeonderhandelingen op zondag. Het hoofdbestuur was hierdoor zeer onaangenaam getroffen. Laten we er toch met z’n allen op letten dat heldere Bijbelse grenzen niet vervagen. Als we ons inzetten om de rust op zondag te bevorderen, kunnen we aan coalitieonderhandelingen op zondag vanwege een diepgewortelde overtuiging niet deelnemen. Dat is in Barneveld niet anders dan in Rotterdam. Daarom heeft onze fractie in de Tweede Kamer in het verleden bij belangrijke onderhandelingen met de kabinetten Rutte over omvangrijke bezuinigingen van tevoren aangegeven: niet op zondag. Dat werd gerespecteerd en achteraf gewaardeerd als een welkome onderbreking. Inmiddels is de afspraak gemaakt dat het hoofdbestuur en het bestuur van de bestuurdersvereniging de resultaten van collegeonderhandelingen in gezamenlijkheid zullen evalueren. Er zullen, in de vorm van toerusting, kaders aangereikt worden waarbinnen principiële afwegingen kunnen worden gemaakt, die recht doen aan waar we voor staan. Dat gaat dan niet alleen, maar wel in het bijzonder ook over het zeer wezenlijke onderwerp zondagsrust.
Laat ons gebed om Gods zegen gepaard gaan met de bede: “Heere wat wilt Gij dat ik doen zal?”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 2018
De Banier | 32 Pagina's