Handelsakkoord EU-Vietnam moet ook voor christenen een vooruitgang zijn
Binnenkort wordt een nieuw vrijhandelsakkoord tussen de EU en Vietnam ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement. Het akkoord is 17 oktober goedgekeurd door de Europese Commissie en ter voorbereiding op de behandeling organiseerde de parlementscommissie Internationale Handel een hoorzitting over het akkoord.
Het handelsakkoord gaat over het afbouwen van de douanetarieven en bescherming van Europese productnamen zoals parmaham. Ook zijn er juridisch bindende afspraken gemaakt over duurzame ontwikkeling. Vietnam dient deze afspraken over mensenrechten, arbeidsrechten, milieubescherming en inspanningen tegen klimaatverandering na te leven.
Tijdens de hoorzitting benadrukte de hoofdonderhandelaar van EU-zijde dat het handelsakkoord met Vietnam een modelakkoord is voor economische groei en ontwikkeling, voor sociale vooruitgang in Vietnam en verbetering van de soft power* van de EU. De EU streeft naar een ‘werkelijk partnerschap’ dat ‘steeds meer in het belang van beide zijden’ is en op gelijke voet.
Kortom, ronkende taal. Daarom willen we de Europese Commissie ook wijzen op de situatie van christenen in dit Aziatische land. Juist in dezelfde week als de hoorzitting kwam een ander nieuwsbericht uit Vietnam naar buiten via persecution.org. Op zondagmorgen 7 oktober werden christenen uit de Daklakprovincie, die in een huiskerk een eredienst hielden, gestoord door de lokale autoriteiten. Zij geboden de christenen te stoppen met hun religieuze activiteiten, die door de overheid als subversief en bedreigend worden ervaren. De christenen volhardden en weigerden hun dienst te beëindigen, waarop de ambtenaren dreigden de week erna terug te komen om de kerk te sluiten indien men nogmaals een kerkdienst zou beleggen.
Helaas staat een dergelijk incident niet op zichzelf. Niet voor niets staat Vietnam op nummer 18 van de Open-Doorsranglijst van christenvervolging. Lokale, regionale en landelijke overheden vervolgen christenen. Vooral protestantse christenen, die vaak ook behoren tot etnische minderheden, hebben het zwaar. Zij worden gediscrimineerd, hebben te maken met geweld en worden buitengesloten, soms zelfs verbannen. Christelijke kinderen worden gediscrimineerd op school en soms niet eens toegelaten.
De EU moet laten zien dat al de mooiklinkende afspraken over mensenrechten en waarden niet slechts mooie woorden zijn. Zeker wanneer dit een modelakkoord is, moet de EU haar soft power inzetten om de omstandigheden van christenen in Vietnam aan te kaarten. Zodat dit akkoord ook voor hen een verbetering betekent.
* soft power: macht uitoefenen door diplomatiek handelen en niet door fysiek geweld
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 november 2018
De Banier | 32 Pagina's