De wieg van het christendom wordt vergeten door de wereld
De dood van Housib Abraham Bidoyan trok niet zoveel aandacht. Begin november 2019 werd hij om het leven gebracht door moslimradicalen in Qamishli, Syrië. Bidoyan was een Armeens-katholiek priester en reisde met zijn vader door het oosten van Syrië toen hij staande werd gehouden en met geweerschoten werd vermoord. Een paar uur later claimde Islamitische Staat, via hun sociale mediakanalen, ‘twee christelijke priesters’ om het leven te hebben gebracht.
De relatief geringe aandacht tekent de eenzame positie van Armeense christenen in Syrië. En zij zijn niet de enigen die dat lot ondergaan. Hetzelfde geldt voor andere ‘vergeten’ christelijke groepen in het Midden-Oosten, zoals Assyriërs en Chaldeeërs. Door hun omgeving worden ze doorgaans als vreemde eend in de bijt beschouwd. En dat terwijl zij juist de nazaten zijn van de duizenden jaren oude kerkelijke traditie in het Midden-Oosten. Hier bevinden zich de oudste kerken ter wereld. Hier waren al christelijke gemeenschappen toen de islam nog lang niet bestond!
EENZAME POSITIE
De eenzaamheid van deze christelijke groepen, die zich niet alleen in Syrië maar ook in Irak en andere landen in het Midden-Oosten bevinden, wordt nog versterkt doordat er ook in het Westen doorgaans weinig aandacht is voor hun lot. De redenen voor dat gebrek aan aandacht zijn voor de hand liggend. Conflicten in het Midden-Oosten zijn ingewikkeld en langdurig en het is al heel wat als de meerderheidsgroep enige bekendheid heeft. Christenen vormen nooit die meerderheid. En dus wordt bijvoorbeeld het huidige conflict in Noord-Syrië overwegend geportretteerd als een strijd tussen Koerden en Turken, terwijl tussen de Koerdische meerderheid ook een christelijke minderheid leeft.
STEUN VANUIT NEDERLAND
Toch is het wel degelijk mogelijk om deze christenen een hart onder de riem te steken. Dat kan vanzelfsprekend allereerst door gebed. Daarnaast zijn er diverse initiatieven, ook vanuit Nederland, om specifiek deze christenen praktisch te helpen. Denk aan ondersteuning met Bijbels en andere christelijke lectuur, maar ook met brandstof om een koude winter door te kunnen komen.
STICHTING ISMAËL
In Nederland is het met name Stichting Ismaël die zich voor deze groepen inzet. Die stichting legt zich toe op Evangelieverkondiging in het Midden-Oosten met woorden en daden. Zo zijn er noodhulpprojecten voor de genoemde christelijke groepen en ook ondersteunt Stichting Ismaël traumahulp waardoor kinderen en jongeren hun vaak heftige oorlogservaringen leren verwerken.
MEER INFORMATIE
Wie meer wil weten over deze eenzame christenen en over hoe zij geholpen kunnen worden, kan terecht bij het onlangs verschenen boekje Kretenzen en Arabieren, de grote werken van God in hun eigen taal, dat door Stichting Ismaël is uitgegeven. Het boekje bevat, naast een meditatie van ds. W. Visscher (voorzitter) en Bijbelteksten met toelichting, een aantal verhalen vanuit de praktijk in het Midden- Oosten.
Het is gratis verkrijgbaar via info@stichting-ismael.nl. Een vrijwillige bijdrage is welkom.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2019
De Banier | 32 Pagina's