Burgemeester in bijzondere tijden
“Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Bezorgdheid is begrijpelijk en gevoelens van onzekerheid ook. Tegelijkertijd is het belangrijk het hoofd koel te houden. Om vanuit rust onze keuzes te maken. Voor die taak staan we samen. En dat gaat ons lukken!”
Met deze zinnen besloot ik mijn brief aan onze inwoners. Het was half maart. De overheid had enkele dagen daarvoor vergaande maatregelen afgekondigd. In korte tijd moesten we onze maatschappij herinrichten. Dat betekende: thuis werken, kerken en onderwijzen. En alles vanaf nu op gepaste afstand. U herkent het allemaal; er is geen Nederlander die niet geraakt wordt.
INGRIJPEND EN DRUK
Het ingrijpendst is het coronavirus voor families waar sprake is van sterfgevallen. Daarnaast zijn er ernstig zieken die intensief verpleegd worden. Zij worden wel heel direct geraakt.
De situatie legt ook grote druk op bepaalde beroepsgroepen, zoals de zorg. Wat wordt er veel van hen verwacht en wat doen ze mooi werk! De maatschappelijke steun en waardering die ze krijgen, is hartverwarmend en terecht. Ook op overheden komt veel af. In de eerste plaats natuurlijk de rijksoverheid. Maar in het kielzog daarvan hebben ook gemeenten veel te doen. Adviseurs communicatie, crisisbeheersing en bevolkingszorg draaien overuren. En ook de burgemeester is er druk mee.
COMMUNICATIE EN CONTINUÏTEIT
Er is wekelijks regionaal overleg met collega-burgemeesters in een zogenoemd ‘regionaal beleidsteam’. In onze eigen gemeente is dagelijks overleg. Hoe is het gesteld met de handhaving? Gaat het goed in het winkelcentrum? En op de markt? En natuurlijk willen we contact leggen met de kerken, instellingen en verenigingen. De scholen en de kinderopvang willen we ook niet vergeten.
Daarnaast gaan andere zaken ook door. Collegevergaderingen en besluitvorming door de gemeenteraad leggen we liever niet stil. En ook zij blijven graag op de hoogte van wat er speelt.
BURGERVADERROL: VERGEET IK NIEMAND?
Van een burgemeester wordt in crisistijd veel gevraagd. Je staat constant ‘aan’ en scant als het ware steeds het hele werkveld: heb ik alles en iedereen in beeld? Vergeet ik niemand? Ik bel, app en mail meer dan ooit. En digitaal vergaderen doe ik inmiddels alsof ik nooit anders heb gedaan.
En dan de burgervaderrol: er helemaal zijn voor je inwoners. Je wilt in verbinding blijven. Dat is mooi en tegelijkertijd ook intensief. Gelukkig zijn er, ondanks de sociale distantie, mogelijkheden genoeg via lokale kranten en de sociale media. Al met al geldt voor burgemeesters wat voor vele anderen op dit moment ook geldt: het kost ons de nodige energie. Maar laat duidelijk zijn: wat hebben we nog veel zegeningen te tellen! Voor mij staat bovenaan dat het een voorrecht is burgemeester te mogen zijn, ook nu. Of misschien wel juist nu.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 2020
De Banier | 32 Pagina's
