Bekijk het origineel

‘Complexiteit benauwt soms’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

‘Complexiteit benauwt soms’

Minister Carola Schouten weet zich gedragen door gebed

6 minuten leestijd

De afgelopen maanden werd het landelijke nieuws beheerst door de stikstofcrisis, en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten zat er middenin. Hoe heeft het geloof in God haar in deze tijd gedragen? En wat deed het haar dat boerenorganisaties opriepen speciaal voor haar te bidden?

Het jaar 2019 loopt ten einde. Op de drempel van het nieuwe jaar is het een goede gewoonte om terug te blikken op het voorgaande jaar. In veel gezinnen was en is het een gewoonte om op oudejaarsavond de oudejaarspsalm 90 te lezen:

‘Heere, U bent ons een toevlucht geweest van generatie op generatie,’ die eindigt met ‘bevestig het werk van onze handen over ons, ja, het werk van onze handen, bevestig dat.’

Stikstof

Met enige schroom ben ik ingegaan op het verzoek iets te delen over hoe mijn geloof in God mij de afgelopen maanden heeft gedragen. Die maanden waren niet altijd gemakkelijk gezien het omvangrijke dossier van stikstof. Een complex vraagstuk dat ons dwingt na te denken over hoe wij de schaarse ruimte verdelen en dat van ons allemaal vraagt een stapje terug te zetten.

De complexiteit benauwde mij soms. Tegelijk zit ik op een verantwoordelijke positie om keuzes te maken voor Nederland. Juist middenin dit vraagstuk is het ontzettend bemoedigend wanneer je hoort dat er voor je wordt gebeden en met je meegeleefd. Velen gaven hier blijk van, waarbij de oproep van de christelijke agrariërs van ‘CGMV. Vakorganisatie voor christenen’ rondom de dankdag mij diep heeft geraakt. Dat uitgerekend boeren mij opdroegen in hun gebed, deed me veel.

Naar eer en geweten

Dit najaar heeft veel van me gevraagd. Begrijp me goed, het is mijn werk als minister dat ik naar eer en geweten wil doen, maar ik ben ook feilbaar en afhankelijk van de zegen en wijsheid van God. Bemoedigd door Zijn zegen mag ik dienstbaar zijn op de plek waar ik ben geplaatst. Er waren echter ook momenten dat het mij niet lukte om God van dichtbij te ervaren; het is dan een troost wanneer ik hoor dat mensen dicht om mij heen en verder weg bidden voor de overheid en mij in hun gebeden opdragen. Deze gebeden hebben mij gedragen.

Deze crisis rondom stikstof grijpt diep in het leven van mensen in. De boeren die ik spreek, voelen zich onzeker over hun toekomst en delen hun verhalen met me. Ook de bouwsector kampt met het vraagstuk van stikstof en PFAS. En breder zie ik dat er onzekerheid is, mensen zich weinig gehoord en gezien weten. Het zet mij extra aan om mij in te spannen als minister om duidelijkheid en richting te geven. Het motiveert me om me in te zetten voor de toekomst van dit land en van onze kwetsbare schepping, die zucht.

En daarbij wil ik u als lezer en bidder vragen en bedanken voor uw ondersteunend gebed voor bestuurders ver weg en dichtbij. Zodat met de woorden van Psalm 90 ‘het werk van onze handen bevestigd mag worden’.

Een gezegend 2020 gewenst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 december 2019

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

‘Complexiteit benauwt soms’

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 december 2019

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken