Bekijk het origineel

De geesten onderscheiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De geesten onderscheiden

6 minuten leestijd

De kring van de Gereformeerde Bond kent een aantal proponenten. Wie zijn ze eigenlijk? En beweegt hen om predikant te willen worden? In deze rubriek valt van tijd tot tijd de schijnwerper op een proponent.

Prop. Gert de Kok is sinds november 2019 beroepbaar. Hij is 26 jaar, gehuwd en sinds mei 2019 vader. Prop. De Kok is catecheet in de hervormde gemeente van Onstwedde en is op verschillende plekken binnen de eigen gemeente actief (hij is leider van een bijbelkring, maakt deel uit van een pastoraal team en verricht ledenadministratie).

Wat betekent het voor u dat u proponent bent?

Een tijd van voorbereiding door middel van de theologische studie is hiermee afgerond. De kerk heeft door het verlenen van het testimonium na het colloquium vertrouwen in mij gesteld als toekomstig predikant. Dat vind ik erg mooi. De tekst die ik meekreeg tijdens het colloquium was Psalm 37:5: ‘Wentel uw weg op de Here en vertrouw op Hem, en Hij zal het maken.’ In Zijn hand leg ik de toekomst van mijn vrouw, zoontje en mezelf.

Hoe kijkt u terug op de studie theologie? Wat hebt u er vooral geleerd?

De studie theologie heeft mij op verschillende vlakken verrijkt en gevormd. Ten opzichte van mijn eerste studie, economie, is theologie veel breder en meer verdiepend. Theologie heeft ook een nieuw perspectief en kader gegeven aan mijn studie economie. Daarnaast is God veel groter voor mij geworden. Ook is mijn verlangen om het Evangelie met mensen te delen en om als kerk naar buiten gericht te zijn, gevoed door de studie.

Hoe kijkt u naar de gemeenten, waarvan u er hopelijk binnenkort één mag gaan dienen? En naar uw taak in de gemeente?

De plaatselijke gemeente is Gods eigendom. Als voorganger moet ik haar liefhebben, zoals Christus haar liefheeft. Dat betekent met Gods ogen kijken naar de mensen met wie je optrekt, die je voor je hebt in de dienst, met wie je samen voor Gods aangezicht staat. Als voorganger mag ik grondmotieven in de Bijbel ontvouwen, gemeenteleden toerusten om hun geloof gestalte te geven op elk vlak van hun leven en met hen mee oplopen (Luk.24:13-35).

Het beeld dat Paulus in de brief aan Kolosse en Efeze gebruikt voor de gemeente spreekt mij hierin erg aan: Christus als Hoofd en de gemeente als lichaam dat naar het Hoofd toegroeit. Om te groeien geeft God onder andere ambten. Dit betekent dan ook dat ik goed op mijzelf moet letten (Ez.34; 1 Tim.4:11-16) om de gemeente vruchtbaar te kunnen dienen.

Wat ziet u vooral als de roeping van een christen, vandaag in ons land?

Meer dan ooit zijn wij geroepen om de geesten te onderscheiden en te volharden in geloof. Wij kunnen minder terugvallen op de structuren van de kerk en de gedeelde culturele consensus om dicht bij God te blijven en als christen te leven.

Onderscheiding als geestesgave hebben we nodig om te zien waar wij in onze samenleving voor mogen danken, waar wij verre van moeten blijven, wat in onze kerk Godwelgevallig is en waar Hij over oordeelt. Volharding komt voor mij krachtig naar voren in de brieven van Petrus. Ik geloof dat dit de brieven zijn die ons kunnen leiden in de 21e eeuw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

De geesten onderscheiden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken