Bekijk het origineel

Marleen Anthonissen-van der Louw Dagboek uit Jeruzalem. Uitg. KokBoekencentrum, Utrecht; 128 blz.; € 12,50.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Marleen Anthonissen-van der Louw Dagboek uit Jeruzalem. Uitg. KokBoekencentrum, Utrecht; 128 blz.; € 12,50.

5 minuten leestijd

Marleen Anthonissen-van der Louw, de schrijfster van dit dagboek, was in de periode 2014-2019 als pastoraal werker betrokken bij de Remeeder Church in de Oude Stad van Jeruzalem. Haar echtgenoot was werkzaam in het Bethlehem College in Bethlehem. Onverwachts overleed hij in oktober 2017. De gevolgen van dit dramatische verlies voor haar en haar kinderen beschrijft ze heel persoonlijk. Het is haar eigen manier van rouwen. In veertig verhalen schrijft zij over haar leven in deze periode.

Het is zeker geen saai dagboek; dag voor dag wordt beschreven wat zij meemaakt in de ontmoetingen met veel verschillende mensen. Ze schrijft betrokken en laat horen hoe spanningsvol het is om als gelovige vrouw die Jezus Christus belijdt als Verlosser en Zaligmaker, pastoraal werk te doen in Jeruzalem.

Bij mij bleef het onbekende woordpaar ‘meervoudige partijdigheid’ hangen. Het betekent in de eerste plaats dat je als mens, als zondaar wortelt in Jezus Christus en vanuit Zijn dienende en liefdevolle kracht er mag zijn voor iedere naaste, voor Jood en Palestijn. Iedere dag is er de spanning in de stad en maakt zij het onrecht mee tussen deze bevolkingsgroepen.

Zo spanningsvol ligt het zeker in Israël. Ook als er ‘fake’ nieuws is over de positie van de Redeemer Church. Achteraf blijkt immers dat er een vijandbeeld is gecreëerd. Voor sommige zwart/wit denkers is dit fake nieuws koren op de molen. Ze beschrijft een afschuwelijke Palestijnse aanval op een lijnbus met diepingrijpende gevolgen. Maar ook hoe Palestijnen worden vernederd bij een checkpoint. Niet minder doet het haar verdriet als Palestijnse christenen vergeten dreigen te worden in het leven dat steeds moeizamer wordt. Ook de positie van Messiasbelijdende Joden is in hun eigen land niet eenvoudig.

Bruggenbouwers, zo mag ik haar, samen met haar overleden man, wel noemen. Luisteren naar verhalen was haar sterke kant en al luisterend probeerden zij samen bruggen te bouwen, zonder de naam van Christus te verzwijgen. Haar boek is een groot getuigenis van de liefde van God in Christus voor alle mensen.

Een goedkoop oordeel is gemakkelijk, maar wie echt wil luisteren naar Jood en Palestijn vindt in dit dagboek noch een vijandbeeld van Joden noch van Palestijnen, maar een mens die vanuit de liefde van Christus schrijft. Daarom van harte aanbevolen door iemand die wil leven vanuit de liefde van Christus voor Jood en Palestijn in die onontkoombare ‘meervoudige partijdigheid’.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 maart 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Marleen Anthonissen-van der Louw Dagboek uit Jeruzalem. Uitg. KokBoekencentrum, Utrecht; 128 blz.; € 12,50.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 maart 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken