Bekijk het origineel

Muziek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Muziek

5 minuten leestijd

In het verleden heb ik weleens de stelling verkondigd dat Bach blijft boeien. Die stelling wordt deze dagen menig keer bewaarheid, gezien het aantal uitvoeringen die gepland stonden van de Mattheüs Passion overal in het land (al kunnen er vele niet doorgaan); daarbij gevoegd het aantal nieuwe publicaties over Bach en nieuwe cd-opnamen.

Deze week lichten we er een paar uit. Allereerst een box met drie cd’s met de Matthëus-Passion die met het bijgesloten tekstboekje kan worden opgeborgen in een omvattende box. Het betreft een uitvoering van The Choir of King’s College of Cambridge met de medewerking van zes solisten en het orkest Academy of Ancient Music, alles onder leiding van de vorig jaar overleden Sir Stephen Cleobury, die de opnamen kort voor zijn overlijden nog heeft kunnen realiseren.

Hij heeft daarmee een klankdocument van de eerste orde nagelaten, want het is in alles een perfecte, muzikale en hoogstaande uitvoering geworden van Bachs grootste meesterwerk. Met bewondering heb ik deze uitvoering beluisterd: opvallende elementen zijn een beheerste en weldoordachte uitvoering in totaliteit, het muzikaal spelende orkest en het koor dat toont grote affiniteit met dit werk te hebben. De solisten zijn allen professionele musici die deze uitvoering tot een groots geheel hebben gemaakt. Er zijn in de loop der jaren nogal wat opnamen van de Mattheüs verschenen, maar deze uitgave mogen we gerust een opmerkelijke noemen. Bestelnummer: KGS0037; te bestellen in elke goede cd-zaak.

Deze week ook aandacht voor het boek, Johann Sebastian Bach. Zijn land, zijn tijdgenoten, geschreven door Wim Faas. Hoe groots de muziek van Bach ook is, altijd is ze beïnvloed vanuit de context waarin hij leefde en werkte: zijn leefomgeving met familie en vrienden, zijn werksituatie met de daarbij behorende perikelen aan het hof of in de kerk, zijn land met zijn speciale culturen en politieke situaties. In boek van Faas laat de auteur in verhalen en beschrijvingen – hier en daar met wat fantasie omgeven – de componist tegen deze achtergrond tot ons komen. Tegelijk passeren belangrijke personen uit Bachs geschiedenis de revue. Naast dierbare familieleden komen ze voor ons tot leven: luitisten, hoboïsten, tijdgenoten componisten, keurvorsten, kerkhervormers, orgelbouwers en tekstschrijvers. Faas is naar Thüringen afgereisd en heeft de plaatsen waar Bach gewoond en gewerkt heeft, bezocht. Het is een prachtig gebied; men waant zich dan helemaal in Bachs tijd. Het boek van Faas gaat dan nog meer leven. Bijzonder interessant is ook dat de auteur de historie zo nu en dan laat overlopen in onze tijd, onder meer door een beschrijving te geven van een Johannes-Passion uitvoering onder leiding van dr. Pieter Dirksen. Wim Faas schrijft boeiend en het boek laat zich gemakkelijk lezen. Van harte wil ik deze uitgave, verschenen bij uitg. Aspekt te Soesterberg, iedere liefhebber van Bachs muziek aanbevelen.

Bestelnummer ISBN 978-94-6153-762-0; € 18,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Muziek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken