Bekijk het origineel

In memoriam ds. J. de Haan (1934-2020)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In memoriam ds. J. de Haan (1934-2020)

5 minuten leestijd

Op zondag 19 april – op de dag des Heeren, zou hij zelf zeggen – ontsliep in het Leids UMC ds. Jorrit de Haan, in de leeftijd van 85 jaar.

Jorrit werd op 23 juli 1934 te Sondel (Fr.) geboren. De ouderlijke boerderij waar hij opgroeide, stond vlak naast het Hervormde kerkje waarin Jorrit werd gedoopt. In de getuigenissen die Jorrit heeft nagelaten, geeft hij hoog op van het genadeverbond dat God met hem wilde sluiten. Tijdens een van de laatste wijkavonden vroeg hij nog een paar minuten spreektijd en bond hij jong en oud op het hart om uit en naar dat genadeverbond te leven.

Oorlog

In Sondel maakte Jorrit op jonge leeftijd de Tweede Wereldoorlog mee. Uit alles blijkt dat de oorlog diepe indruk op hem heeft gemaakt. Het vormde hem tot een ernstige, gelovige man, die met vreugde in het kerkje van Sondel belijdenis van het geloof aflegde.

Jorrit werd onderwijzer, maar er sluimerde een diep verlangen om zijn Heere en Heiland te dienen in de Hervormde Kerk, die hem lief was. In 1985 werd hij hulpprediker te Zevenhoven, waar hij in 1989 bevestigd werd tot predikant. Vanaf 1991 diende hij de gemeenten te Geertruidenberg en Made, vanaf 1996 de gemeenten te Oosterland en Ouwerkerk. Daar ging hij in 2000 met emeritaat. Hij vertrok weer naar ‘zijn eerste liefde’ Zevenhoven, om daar als bijstand in het pastoraat actief te zijn. Toen onze wijkgemeente (gedeeltelijk) vacant was, heeft hij heel trouw het ziekenbezoek en ouderenpastoraat voor zijn rekening genomen en verhuisde hij ook naar Katwijk.

Pelgrimstocht

Jorrit heeft een aantal malen met de dood voor ogen in het ziekenhuis gelegen. Hij schreef: ‘Waarom ben ik steeds gespaard en bewaard voor dit tijdelijke leven? Opdat ik een hoogst belangrijke boodschap, dé boodschap van eeuwig heil, moet blijven doorgeven in kerk en huis!’ Maar… de laatste keer zei hij ook: ‘Heere, als ik bij U moet komen, dan ben ik bereid tot U te gaan! Dan is mijn pelgrimstocht ten einde.’

Vrijdag 24 april hebben we zijn lichaam begraven op de begraafplaats naast het kerkje van Sondel. In dat kerkje is een gebrandschilderd raam te zien van Jezus, Die bidt in Gethsémané, dat Jorrit uit diepe dankbaarheid voor wat hij daar uit het Woord heeft mogen horen, in 2007 heeft aangeboden. Ik sluit af met de woorden die in Jorrits ‘memmetaal’ op de rouwkaart staan:

Gods folk hat gjin ierdske wissichheden

it swalket al frjemdeling her en dêr

it libbet fan jeften en geneden

mar it manna is der altyd wer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

In memoriam ds. J. de Haan (1934-2020)

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 2020

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken