Print this document

Waarheen, waarvoor?

8 minuten leestijd

En waar Ik heen ga, weet u, en de weg weet u. Johannes 14:4

De klassieker ‘Waarheen, waarvoor?’ van Mieke Telkamp is na jaren verdwenen uit de Uitvaartmuziek Top 10, meldden begin dit jaar de media. ‘Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan? Waarvoor zijn wij op aard?’ Decennialang vonden rouwenden troost in dit lied met grote vragen zonder antwoord.

Bestemming

Jezus’ leerlingen kunnen ook wel wat troost gebruiken. Ze zijn tot in hun hart beroerd, zeg maar gerust totaal in de war. Want Jezus gaat sterven. De dood is al in de buurt en dat voel je. De angst dringt door tot in je botten en kruipt in je ziel, slaat de grond onder je vandaan.

In die situatie troost Jezus Zijn discipelen. Jullie hoeven niet langer in verwarring te zijn. Waarom kan Hij dat zeggen? Omdat Hij niet zomaar heengaat, maar érgens heengaat. Naar het huis van Zijn Vader. Hier niet het onbestemde van ‘Waarheen, waarvoor?’, maar een bestemming en een weg. ‘Waar Ik heen ga, weet u, en de weg weet u.’ Thomas denkt daar duidelijk anders over; hij stelt een vraag die onzekerheid en onwetendheid onthult: ‘Wij weten niet waar U heen gaat, en hoe kunnen wij de weg weten?’

Een herkenbare reactie in een tijd van rap verdampende zekerheden. Is er wel een weg en een bestemming? Moet je sowieso niet (s)preken van meerdere wegen? De uitspraak ‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’ (Boeddha), doet het goed bij zinzoekers. Evenals: ‘Het gaat niet om het antwoord, maar om de vraag’. Het leven is immers veel te complex voor eendimensionale, simpele antwoorden.

Exclusief, inclusief

Jezus is een andere mening toegedaan: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid, en het Leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij.’ Exclusiever kun je het niet krijgen, inclusiever ook niet. Hier krijgen we grond onder de voeten, en dat in een wereld waarin, terwijl ik dit schrijf, alles schuift en wankelt door een ongrijpbaar virus. Vele harten zijn in grote beroering. Waar gaat dit heen? ‘Voor het eerst zou ik willen geloven… het vertrouwen voelen dat je in bodemloze tijden als deze gedragen wordt’ (NRC, 20-02-2020). Hier ervaart iemand dat het speelkwartier voorbij is en vrijblijvend zoeken en tasten enkel met lege handen doet staan als er verdriet in je leven komt. Hoop op God en het eeuwige leven is het enige wat overblijft in tijden als deze.

Hart onder de riem

‘Ik ben de Weg’, zegt Jezus. Meer dan Boeddha is hier. Niet iemand die een weg wijst, maar Eén Die Zelf de Weg is. Die ons niet maar een waarheid leert, maar in eigen persoon de Waarheid is, de enige Mens die écht deugt. Hij is het Leven, te midden van dood en verschrikking. Dit woord van Christus wordt nogal eens gehanteerd als wapen om te overtuigen en andersdenkenden te verslaan, maar Hij bedoelt ermee alle verwarden en radelozen een hart onder de riem te steken.

Laten we liever met onze daden dan met woorden laten zien dat we werkelijk ‘mensen van de Weg’ zijn. Wee ons als we wel de Weg weten, maar Hem niet bewandelen. Jezus is glashelder: je komt er niet zonder Mij. Wil je de hemel, dan moet je Mij willen. Willen we dat wel? Bedenk dat wie Jezus wil, Zijn weg erbij krijgt. Nou, dan weet je het wel: ‘De weg weet u.’ Het is de weg van offer en kruis, waarop al het oude en vertrouwde ons wordt afgenomen en we niet eens onszelf mogen behouden. Dan wordt het een vraag: ‘Kom ik zo echt bij U terecht?’ (Weerklank 470).

Hem achterna

Ja, écht. De weg van de Zoon komt uit bij de Vader. In die weg hebben we vaste grond om op te staan. Niet ondanks, maar dankzij Jezus’ heengaan waardoor Hij de weg tot God gebaand heeft. Dus kan ik de lofzang zingen, ook, nee juist (!) in crisistijd: ‘Ja, U, Heere, hebt mijn ziel immers gered van de dood, ik zal wandelen voor het aangezicht van de Heere in de landen der levenden.’ Waarlangs? Via Jezus, de ware Weg ten leven. Waarheen? Hem achterna. Waarvoor? Om ook te zijn waar Hij is, want dat is verreweg het beste!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 mei 2020

De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

Waarheen, waarvoor?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 mei 2020

De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

PDF Bekijken