Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De Centrale Keuken Te Amsterdam

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

De Centrale Keuken Te Amsterdam

2 minuten leestijd

De correspondent van de N.R.C, meldt uit Amsterdam :

Men behoeft slechts vast te stellen dat na de eerste week, met circa 450 000 eetgasten, er niet minder dan 175.003 afgevallen zijn, om te kunnen concludeeren, dat de centrale keuken in de hoofdstad nog geen onverdeeld succes is. De bedoehng, om de bevolkmg in dezen moeilijken tijd een warmen maaltijd te verschaffen, is nog geenszins bereikt. Een hoeveelheid stamppot, pap of soep van een halven liter wordt — vooral waar htc eten vetloos is — in vele kringen blijkbaar ten hoogste als bijvoeding beschouwd.

Hieraan is wel m de eerste plaats het groote aantal afvallers te wijten. Men moet zoo v/ordt geredeneerd, toch nog eten koken; in dat geval kan men beter zelf de bonnen houden in plaats van dikwijls heel lang in de rij Ie moeten staan en ten slotte een beetje voedsel te krijgen, dat in den regel nog weer opgewarmd moet worden.

Dat ook degenen, die zoo denk>.n, op den duur toch op de keukens aangewezen zullen zijn, lijkt ons wel zeker. Het zal wel waar zijn, dat vrijwel iedereen nog wel een beetje voorraad heeft. Doch waar afgaat en niet bijkomt, daar is zoowel de kolenvoorraad als het levensmiddelenrestant spoedig verbruikt. En dan is de keuken van de stad de eenige mogelijkheid om tenminste dagelijks nog wat middageten op te dienen, waaraan te meer behoefte zal bestaan als eventueel het broodrantsoen verder moet woiden ingekrompen.

Eén ding is wel zeer opmerkelijk: het feit, dat het grootste aantal afvallers na de eerste week te zoeken is bij de minder gesitueerden. Men Zegt, dat zij veel­ .eischender zijn dan de z.g. kleine burgers, die allang geleerd hebben zich aan bescheidener maaltijden te wennen. Inderdaad waren het de eenvoudigste heden, die den keukenpot, ook wat de kwaliteit betrof, het minst waardeerden. Maar het zijn ook de mmst bedeelde huismoeders, die den minsten tijd hebben om in de rij te gaan staan. En het is ook in de groote gezinnen van het arbeidende volk, dat zoo'n halve liter eten het minste gewicht in de schaal legt.

Onze slotconclusie over de keuken is, dat het systeem, ook op het punt van de uitreiking, nog voor verbetering vatbaar is, wil zij m de dringende behoefte ?an een goedkoopen, warmen maaltijd voor alle burgers in deze benarde tijden op den duur kunnen voorzien.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 november 1944

Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's

De Centrale Keuken Te Amsterdam

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 november 1944

Eilanden-Nieuws | 2 Pagina's