Huisslachting van varkens en de toeslag
Er heerst op het ogenblik enige spanfcing bjj particuliere varkenshouders, len aanzien van de toeslag van 55 et Ier kg, die tot heden alleen werd uit- Llteerd voor varkens die Centraal wer- Ben geslacht, maar waarop ook voor de [luisslachting wordt gespeculeerd.
Toen bekend was, dat met ingang Lan 7 Nov. een regeling van kracht Jïerd, dat ook voor huiaslachting deze loeslag' zou worden uitgekeerd, mits dele varkens op de Centrale slachtplaats berden geslacht (en gekeurd) zijn er iiemig varkens meer gekeeld om dit in- «erdaad belangrijke douceurtje niet te fntgaan.
Het valt te begröpen, dat de betreflende instanties, o.m. de beheerders van Ie Centrale slachtplaats te Middelharlia, liet niet een-twee-drie voor elkaar konden krijgen, om al die varkens cen- Jraal te slachten. Over het eiland Goeree In Overflakkee alleen zou dit lopen Iver mmsents 400 varkens per week, laar er plm. nog 3700 ä 4000 varkens Ie slachten zqn. Niet alleen, dat de pentrale slachtplaats daar niet op is terekend, maar er is ook een gebrek lan keurmeesters. De veeartsen, die de Seurmgen zouden moeten verrichten tobben hun handen vol aan hun eigen Iractijk, vooral thans, met de inentingen tegen runder t.b.c. . Deze moeilijkheden op te lossen was
. Deze moeilijkheden op te lossen was lerre van gemakkelijk. Kr is met de ifdeling van het „Bedrijsschap Vee en tlees", met de Slagersbond, met burgeheesters etc. vergadert om tot een oplissing te komen in dien zin, dat er op Bet eiland diverse slachtplaatsen zouden romen, maar ook daarmede werd het luvel van keuring (d.w.z. van gebrek lan keurmeesters) niet opgelost. Bolendien bestaat er bij de bevolking t.o. lan centraal slachten grote antipathie, Imdat men meent dat men niet terugpnjgt wat men levert en ook om de Kosten, die er aan verbonden zijn. Deze Jiening heeft echter geen recht van be- [taan, daar men zijn varken in twee |el{ten, zonder dat er een ons is afgeaeden terug zou krijgen en wat de kosjen van vervoer betreft, zou dit veel peevallen.
Evenwel, die regeling was niet te treffen, zodat nftar andere mogelijkheden i imgezien. Op de jl. Zaterdag in Den Jlaag gehouden vergadering waar de flakkeese vertegenwoordigers met het ledrijfschap voor Vee en Vlees e.d. lebben geconfereerd, zgn enige voorpllen gedaan, die ons zeer aannemelijk fcken en deze moeilijke materie zeer Kreenvoudigen.
[Dit voorstel hield in, dat de varkens loorhuisslachting plaatselijk levend zeulen worden gewogen door een beëdigd weger op de gemeentelijke weegbruggen. Bij deze weging zouden de varkens van V tatoueermerk in het oor voorden oorzien. De uitkering van de toeslag tou dan bij inlevering van het oor en overlegging van het weegbriefje lunnen geschieden, waarbij een vast te pUen percentage voor afslacht zou porden afgetrokken om tot het juiste antal kilo's koud geslacht gewicht te omen. De keuring zou dan komen te lèrvallen.
Indien dit doorgaat, wat ons bij het fchrijven van dit artikel nng niet belend IS, maar waarvan we de uitslag ïders m dit nummer hopen mede te ^len, Iqkt ons dit een pracht oplossing, pen woord van lof is dan zeker op zijn «aats voor die instanties, die dit hebben reten te bewerkstelligen.
'De toeslag gaat over belangrijke behagen. Over het gehele land genomen linnen we wel aannemen, dat dit seipen 400.000 varkens (vorig jaar ,00.000) worden geslacht, wat x ƒ 80.— [ƒ 100.—, ruw geschat ƒ 35.000.000 aan ilbsidie bedraagt.
[Voor Flakkee ligt het aantal nog te Whten varitens tussen de 3000 en 3700, Rt»n we het laagste nemen, nl. 3000 »keiis op 150 kg, netto gewicht & 55 wordt dit gemiddeld ƒ 82.50 per varen X 3000 = ƒ 247.500 oftewel een art millioen gulden. [ De zaak staat dus momenteel zo, dat
[ De zaak staat dus momenteel zo, dat jet Overheidsbesluit luidt, dat de toebg op de huisslachting moet worden pgekeerd, mits deze via een Centrale achtplaats worden aangeboden. Er is Ren rechtsgrond om dan de uitkering ^ weigeren. Waar de voor huisslachting pstemde varkens niet in een Centrale Bachtplaats kunnen worden opgevanfen, loopt het er alleen over, om een lideie mogelijkheid te vinden, dat de Btkering van de toeslag toch kan plaats Bnden.
[Men staat er van verschillende zijden 'optisch tegenover, dat hiervoor zulke ote bedragen moeten worden uitgeeerd, Men redeneert dan, dat de boe- In en arbeiders die tijdens de distribu- |e een varken mestten en slachtten, pveel méér hadden dan de burgers die pi enkel met hun bonnetjes doen moespn. En nu krijgen ze, terwijl ze toch pa varken voor kostprijs hebben, nog m- f 80.— è. f 100.— toeslag! [Hier staan weer andere dingen tegen-
Ver.
i??*t varkensvlees is een volksvoedsel. foor de oorlog werden minstens 60% arkens geslacht tegen 40% rundvee. |e toeslag is een der voorwaarden, l^arop het vlees is vrij gegeven. Deze "«slag heeft niet alleen ten doel dat vleesprijzen gereduceerd werden, paar ook ter aanmoediging van de prkensmesterij, omdat er nog grote pntracten lopen voor de levering van acon-varkens naar Engeland. I De toeslag voor de huisslachtingen is
m verschillende zijden aangevochten, naar vnj verwachten niet dat er een verheidsbesluit komt om dit voor de üsslachtingen te wijzigen, daar de oeren en de particulieren die een varen houden ook tot de consumenten horen.
'Ook is het waar, dat tot verleden week op de koeien 40 et per kg toeslag werd gegeven, waar niemand zich over liet horen. De spanning die er thans onder de varkenshouders betreffende deze uitkering bestaat zal spoedig zijn gebroken en we hebben reden aan te nemen, dat de huisslachting eind deze week of begin volgende week kan voortgaan met de hierboven omschreven uitkering. De regeling zal niet geldig zijn voor hen, die voor 7 Nov. hun varken hebben geslacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's