Vervolg Kantongerecht Sommelsdijk
Ambt. O. M.: Ik heb het idee, dat deze verdachte achter het stuur ook erg beduusd is. De weg' was 4.40 m breed, zijn auto 1.25 m, zodat 3.35 m voor het passeren overbleef. Verd. heeft niet voldoende uitgewe
Verd. heeft niet voldoende uitgeweken en daarom is hier een gevoelige straf op zijn plaats, ƒ 35.— of 14 d.h. Verd. vindt het een klein beetje voul voor zo'n luttel iets. f 35.— of 14 d.h.
Alles behalve voorzichtig
H. V. d. Akker te Spijkenisse reed met zijn auto komende uit do richting Havendijk op de Kaai te Dirksland tussen een stilstaande auto en een groentenkar door.
Verd.: Rechts stond de groentenkar en links de stilstaande auto. Op het moment, dat ik tussen deze twee voertuigen wilde doorrijden, kwam er een jongetje aanlopen en tegelijkertijd draaide het paard zijn kop om zodat de doorgang nog nauwer werd. Het gevolg was dat ik tegen een der wagens aanreed, verloor daardoor één der zijkleppen van de auto. welke klep het jongetje tegen de grond klapte dat daardoor lichamelijk letsel bekwam.
Get. v. Eockhoven stond voor het pakhuis van cominissionnair de Ruiter en zag het ongeval gebeuren. Door de aanrijding werd de klep uit zijn hangen gelicht en vie) boven op het jongetje. Ik heb niet gezien of hij gewond was. Verd. reed alles behalve voorzichtig. Het slachtoffer stond halverwege de auto.
Verd. wilde de gang van zaken betwisten.
Teneinde de zaak te kunnen verduidelijken, zette dhr Dekker twee miniatuurauto's en een imitatie persoon op tafel. Hierdoor kon get. het ongeluk aanschouwelijk demonstreren.
Get. W. Taaie te Dirksland had de vorige maal verstek laten gaan en werd daaroiTi nu voorgeleid.
Ik kan aldus getuige, mijn schip niet ledere keer in de steek laten voor zo'n onnozel iets. Toen het ongeluk gebeurde, lag ik met mijn schuit in de haven. Verd. vloog met een snelheid van 30 km tussen de voertuigen door. Ik vond dit erg ondoordacht. Het knaapje wilde nog onder de wagen kruipen, doch dat hielp niet meer, want deze werd voor de andere wagen neergeklapt. ,,Als ik niet geroepen had, had hij
,,Als ik niet geroepen had, had hij nu nog gereden."
Het jongetje was behoorlijk gewond, maar goed kon Ik het niet zien, want' de groentenboer was er zo mee bij de dokter.
Mr. v. d. Velde: Draaide het paard tijdens het ongeluk zijn kop?
Get.: Het paard stond scheef voor de wagen met zijn kop naar de muur on al had hel dier zijn kop omgedraaid, was dat nog geen bezwaar geweest.
Pre?.: Nu valt het paard je ook nog af.
Verd.: Dan had de jongen geen gat in zijn hoofd kuri.en hebben. Vraagt u de toedracht maai eens aan v. Dongen. Hoe de klep los geraakt is, is mij nog een raadsel. Ik was iii de vaste veronderstelling, dat er een kist afviel.
Pres.: Je moet altijd zo rijden, dat je niets raakt.
De Ambt. O.M. acht het wettig en overtuigend bewijs geleverd. Het hoofd van het paard was volkomen rustig en had hij dit bewogen, was dat nog geen gevaar geweest. Ik kan aannemen, dat verd. de mening was toegedaan, dat er een kist afviel en hiermede wil ik ook rekening houden. De snelheid was echter te groot.
Eis ƒ 30.— of 12 dagen hechtenis. Pres.: Heb je nog wat op te merken? Verd.: Er valt niets meer op te merken. Uitspraak ƒ 30 of 12 d.h.
Onbehoorlijk gedrag.
Jac. de Waal te Achthuizen wilde op 16 Oct. per fiets een der stoepen van de Galatesedijk afdalen, doch reed pardoes tussen twee oude mensen door, waardoor één der personen zijn bril en hoed verloor.
Verd. gaf de feiten toe. Get. Mej. C. Vervloet-Moerenhout te Achthuizen stond voor haar woning wel ke gelegen is bij de plaats des onheils. Verd. kon haast met tussen deze twee personen door. Het gevolg was dat J. J. de Waal (87 jaar oud) werd aangereden en zijn hoed en bril afvielen.
Get. Mej. C. Moerenhout, 64 jaar oud, te Achthuizen stond met de aangeredene te praten en zag alleen de hoed vallen. Verd. reed volgens get. zeer hard en had best om ons heen kunnen rijden. De Ambt. O.M. vond, dat verd. zich min of meer onbehoorlijk had gedragen. Eis ƒ 15.—- of 6 d.h. Pres. tegen get. Moerenhout: Kunt u ook zo hard fietsen? Get: Ik heb geen fiets. Verd. zou wel direct willen betalen, maar hij had zijn Portemonnaie vergeten. Uitspraak ƒ 15 of 6 d.h.
Dat viel meei
P. Klink te Stellendam had de hond van zijn vader, welke achter een haas zat, niet teruggeroepen. Get. J. Huizen te Stellendam stond op het erf van A. v. Oostenbrugge en zag dat de hond van Klink achter een haas aanzat. Verd. kon de hond niet terugroepen, want hij zag het niet, omdat hij met zijn rug naar het beest toeliep. Toen de hond het haas ving, was hij nog op 300 m afstand van Klink. Klink kon hem echter niet bereiken, daar er een zes meter brede sloot tussen hen lag. Pres.: Ben je een goede vriend van Klink ?
Get.: Ik heb niets met hem uitstaande Ambt. O.M.: Wat betreft het ophalen daar kon Klink m.i. niet veel aan doen. Het terugroepen was misschien mogelijk geweest. Verd. had er echter beter aan gedaan om de hond thuis te laten. Eis ƒ 5.— of 2 d.h. Get.: Verd. heeft nu de hond opge
Get.: Verd. heeft nu de hond opgei'uimd. Uitspraak ontslag van rechtsvervolging'.
OV'Pr foto's len kogels.
Vervolgens werd K. A. v. Beek van Melissant voorgeleid, welke ten laste werd gelegd, dat hij op 30 Mei 1949 met een spoilvliegtuig had gevlogen en Rotsma gelegenheid had gegeven om zonder toestemming luchtfoto's te maken. Pres.: Wist u dat Rotsma fotograaf was? Verd: Ja.
Pres.: Had hij tijdens de vlucht een toestel bij zich ? Verd.: Dit zag ik pas toen we de vlucht beëindigd hadden. Pres.: Wist u dan niet dat hij foto's maakte ? Verd. Dat heb ik later pas gehoord. De passagier zit achter mij en ik kan niet zien wat er achter mij gebeurt. Ik geef toe, dat ik dat toestel niet heb laten verzegelen, maar dat kon ook niet, want ik wist er niets van. Pres.: Op welke datum was dat? Verd.: Dat weet ik heus niet meer. Het was op een zomerse dag en het was mooi weer. Pres.: Hoe vond U de foto's?
Pres.: Hoe vond U de foto's? Verd.: Ik vond ze erg mooi. Ik kan niet begrijpen, hoe het praatje in de wereld is gekomen, dat ze alleen maar foto's konden maken, wanneer ze over mij heen bogen. Dat luikje zit links achter mij en ik kijk niet achterom. Get. Wachtmeester de Ruiter: Verd. moet geweten hebben, dat Rotsma foto's maakte en toont door foto's aan, dat zijn bewering op een gezo.ide basis berust. Pres.: Is dat in één keer gebeurd?
Pres.: Is dat in één keer gebeurd? Verd.: Ik heb er meerdere malen overheen gevlogen, evenals ik dat deed bij andere vluchten. Dan nodigt verd. Mr v. d. Velde uit om ook eens mee te gaan. Pres.: Laat dat maar aan mij over, ik heb andere kennissen. Verd.: Het door U bedoelde raampje
Verd.: Het door U bedoelde raampje is gemaakt voor de piloot. Pres.: We kunnen wel een deskundige laten komen om dit bewijs te staven, want de Ruiter flapt er niet zo maar iets uit. Verd.: Heeft Rotsma deze foto's dan door dat luikje genomen? Get. laat dan foto's zien, die pertinent buiten het toestel genomen moeten zijn Er zijn foto's bij, die loodrecht uit het raam genomen werden. De Pres.: Zou U het maar niet bekennen? Volgens het verbaal wenste Rotsma de naam van U niet te noemen. Pres. gelast de volgende zitting voorgeleiding zowel van verd. als van Rotsma. Verd. vindt het gek, dat er zo'n chi
Verd. vindt het gek, dat er zo'n chicanus van gemaakt wordt. Pres.: We laten niet met ons spotten. Dezelfde verdachte staat vervolgens terecht, omdat bij huiszoeking revolverkogels bij hem gevonden waren. Pres.: Hoe kwam U hieraan? Verd.: Dit zijn kogels, welke ik in 1940 heb vergeten in te leveren. Het was mij bekend, dat ik ze niet voorhanden mocht hebben, doch ik wist niet, dat ze er waren. Get. wachtmeester de Ruiter heeft deze kogels in een kast op een zolderkamertje gevonden. Ambt. O.M. eist f 25.— of 10 d.h. met verbeurdverklaring van de kogels. Verd.; Ik vind ƒ 25.— erg veel, vooral omdat ik het niet wist. Uitspraak ƒ 25.— of 10 d.h. met verbeurdverklaring van de kogels. Verd. vindt het niet de moeite waard om in hoger beroep te gaan, want dan ben ik meer dan f 25.— kwijt.
Het be'wijs is nog niet geleverd
T. van 't Hof te Dirksland blijft bij zijn verklaring gedaan op de vorige zitting en houdt vol, dat hij de lantaarn te Oude Tonge niet heeft stuk gereden. Get. wachtmeester v. d. Giessen: Tegen mij heeft verdachte bekend en got. Doesburg heeft een auto met vlas zien rijden. Bovendien is verdachte zichzelf wezen melden en heeft erkend, dat hij vlak langs de gevel ging. Wachtii^ieester Zuidbroek heeft de lading, welke te breed was, opgemeten. De zaak wordt aangehouden teneinde andere getuigen te horen. Volgens de Pres. moet verd. het anders aansteken om vrij te komen. L. de Vos te Ooltgensplaat reed op de opgebroken Slikdijk met zijn vrachtwagen tegen het huis van van Hasseiit aan. Verd.: „Ik voelde een schokje" en la
Verd.: „Ik voelde een schokje" en later zag ik, dat het muurtje kapot was. Pres.: Is dat een plaatselijk gebruik om ergens tegen aan te rijden? Verd.: „Ik heb geen ogen op mijn rug". De stratenmaker keek voor mij en die zei, dat het goed ging. Get. Kooiman, niet verschenen, had reeds eerder verklaard: „de Vos reed door of er niets aan de hand was en Joh. V. Dam zal het U ook wel kunnen vertellen. Hij reed vrij langzaam." Eis ƒ 17.50 of ƒ 7d.h.
Pres.: Wat zegt U ervan? Verd.: Ik zal er mede accoord moe- '.en gaan. ƒ 15.— of 6 d.h. Zowel verdachte C. Witvliet, als de getuige Oomens en v. d. Tonnekreek waren niet verschenen, zodat deze een volgende maal zullen worden voorgeleid.
Een waarschuwingsschot
J. Peeman te Middelharnis i'oed met zijn vrachtwagen achteruit en kwam pardoes op een motor terecht. Verd.: Ik stond geparkeerd in de Steeneweg en toen ik weg wilde rijden heb ik mij overtuigd of er niets achter mij stond. Nadat ik een meter achteruit was gereden, stootte ik op de motor. De eigenaar heeft mij verklaard, dat hij verkeerd was. Pres.: Het is eigenaardig, dat je niets gezien hebt en het is zeer onvoorzichtig. Get. L. G. Brus te Den Haag plaatste op 26 Oct. jl. zijn motor achter de auto van Peeman. Toen ik bij dhr Rentes vandaan kwam, lag de motor onderste boven. De koplamp was kapot. Aanvankelijk meen de ik ongelijk te hebben, doch bij nader inzien was dit niet het geval. Ambt. O.M.: U bent domweg' achteruit gereden, ƒ 25.— of 10 d.h. , Verd.: Ik vind het veul. Ik heb me toch eerst overtuigd. Pres.: Het is een hoge mate van roe
Pres.: Het is een hoge mate van roekeloosheid. Uitspraak ƒ 15.— of 10 d.h. Het is pas een waarschuwingsschot. J. B. V. d. Vliet te Oude Tonge stond op een hoek van een straat en dat is verboden. Eis f 3.— of 1 d.h. Pres.: Dat gelummel moet maar eens uit zijn. ƒ 5.— of 2 d.h.
Een verxalite dam E. Struik te Melissant heeft op 7
E. Struik te Melissant heeft op 7 Juli zonder verguning van de Provincie een dam verbreed aan de Nollendijk. Verd.: Ik heb de dam niet verbreed, maar verhoogd. Dat stukje land heeft mijn vader gekocht. Vroeger was het weiland, doch tijdens de bezetting moesten we het omploegen en toen is de dam weggezakt. Aan de ene kant is nu de dam opgehoogd en nu is ze weer berijdbaar. De verdediger van verdachte. Mr den
De verdediger van verdachte. Mr den Hollander: Hij doet dus het normale onderhoudswerk. Buurman Touw heeft de dam afgestoken en daar leeft jnen in ongenoegen mee. Struik heeft dus de dam niet breder gemaakt, maar alleen berijdbaar en dat is niet strafbaar. In de Provinciale Verordening staat, dat onder verandering niet wordt verstaan het gewone onderhoudswerk. Hij heeft er niejïiand mee be-iadeeld. Touw heeft een gevaarlijke toestand geschapen, door bomen langs de uitweg te plaatsen. Elk ogenblik is er een ongeluk. Zo pas is er nog een zaaimachine afgeduikeld. Volgens verbalisant Is de dam met 75 cm verbreed. De zaak wordt aangehouden om ver
De zaak wordt aangehouden om verbalisant te horen. Voor J. J. Campfens te Middelharnis reedt als gemachtigde op A. v. d. Valk te Middelharnis. Campfens had op Zondag te Oude Tonge met zijn auto gereden, terwijl hij hiervoor geen vergunning had. V. d. Valk toont een vergunning, maar deze is alleen bestemd voor goederenvervoer.
Pres.: Het was toch een personenauto? V. d. Valk: Met die auto wordt alles gereden, ƒ 5.— of 2 d.h.
G. Diepenhorst te Dirksland liet zijn ondergeschikten 's morgens voor zeven uur beginnen.
Verd. toont een inmiddels ontvangen vergunning, doch deze is niet van terug werkende kracht.
ƒ 5.— of 2 d.h. Ik vond het schikkingsbedrag teveel en daarom ben ik nu hier. Het is een ernstige waarschuwing. Het is een Ulst.
Het is een Ulst.
J. Plohil te Ouddorp heeft in April naast zijn woning een schuurtje gebouwd.
Verd.: Het is geen schuurtje, het is een kist en die heb Ik zo gekocht en daar neer gezet. Mijn bedoeling is om in het komende seizoen deze als bergplaats te gebruiken bij het café. Inmiddels heb ik er zelf ramen ingezet. , Pres.: Het is bouwen in de zin der Woningwet. Verd.: Er staan er nog wc! 30 in
Verd.: Er staan er nog wc! 30 in Ouddorp.
Pres.: De Hoge Raad heeft een karretje op wielen ook als woning aangemerkt. ,,U moet een Ouddorps woordenboek uitgeven." De voiige maal was het familie en nu is het een kist. Indien U het aan B. en W. had gevraagd, was het voor elkaar gekomen. Eis ƒ 10.— of 4 d.h. Verd.: Er is geen arbeid aan verricht. Het is maar een kist. Uitspraak ƒ 4.— of 2 d.h. G. J. Nagtcgaal te Middelharnis bestuurde een motor zonder rijvergunning. ƒ 5.— of 2 d.h.
Geen rpclame Vervolgens wordt de aangehouden
Vervolgens wordt de aangehouden zaak contra J. PuUeman te Oude Tonge behandeld. Pulleman had op 7 Sept. met zijn bus de vrachtrijder Visbeen van de dijk afgereden.
De Ambt. O.M. heeft als getuige een zoon van Visbeen gedagvaard. Get. zeide o.m.: Ik kwam op 7 Sept. omstreeks 6.15 uur op Slulshaven en toen zag ik daar een hele drukte. Pulleman zeide toen: „De oude is met zijn d van de dijk gereden, maar je behoeft niet te schrikken, want hij is niet dood." P. zeide niet dat hij het gedaan had en liet ook niet blijken, dat er opzet in het spel was.
Verd.: Dat zijn fabeltjes, welke Visbeen vermeldt. Hij verdraait mijn woorden.
Get. Visbeen: P. was niet onder de indruk van het gebeurde. Get. C. S. Both, niet verschenen, ver
Get. C. S. Both, niet verschenen, verklaarde tegen de politie, dat hij de manier van optreden van P. zeer onsympathiek en zeer schunnig vond.
Dan komen er enkele getuigen, welke in die bus zaten:
Get. St. Huizer te Den Bommel heeft het geval meegemaakt. Get. zeide: ,,Wij zijn Visbeen gepasseerd en deze is natuurlijk van de dijk geduikeld." Honderden keren had P. reeds geblazen, maar hij ging niet uit de weg, want Visbeen dacht, jullie moeten ook naar de pont en daarom liet hij ons niet passeren. Get. heeft niets van de aanrijding gevoeld. Visbeen reed geheel rechts en toen raakte het achterste hoekje van de bus de vrachtauto. Ik heb niet gezien, dat P. sneed.
De verdediger Mr de Bakker: De Ambtenaar O.M. opponeerde de vorige maal, dat het poging tot zelfmoord was. Is aan de andere kant ook zo'n ravijn? Get. Huizer: Neen, en de bus stopte direct na het ongeluk.
Get. J. Peeman Ie Middelharnis: P. heeft herhaalde malen geblazen, maar dat heeft Visbeen vermoedelijk niet gehoord. Later ging hij rechts rijden en oen kwam P. naast hem. P. kon niet verder naar links. Toen de auto van de dijk viel, voelde ik geen schok. De bus was reeds voorbij, toen de auto kantelde. Of hij hem sneed, heb ik niet gezien, maar ze hebben elkaar geraakt.
Toen de bus stopte, zag ik Visbeen zijn vuist opsteken. M.i. hadden ze elkaar goed kunnen passeren. In de bus was een vrouw niet erg over de manoeuvre te spreken. Ambt. O.M. heeft ook meerdere malen
Ambt. O.M. heeft ook meerdere malen klachten gehoord en er zijn er zelfs, die zeggen: „Ik ga niet meer met Pulleman mee."
Get. Peeman: Het was een wedstrijd om het eerst bij de pont te zijn. Get. D. Huizer te Den Bommel verelde, dat Visbeen telkens naar links ging, wanneer P. wilde passeren. Viseen reed tijdens het passeren ook niet oldoende rechts en P. reed door de rasberm. Ik zat rechts voor in de bus. De Ambt. O.M. meende heel kort te moeten zijn met zijn requisitoir, daar de toet en staf van getuigen geen ander licht op de «aak hadden geworpen. De getuigen van verdachte geven toe, dat zij het eigenlijk niet weten en ze hebben er eigenlijk niet opgelet, hetgeen begrijpelijk is. Het is begrijpelijk, dat Huizer Jr alles zo kan vertellen. In eerste instantie meende ik het voorwaardelijk te moeten wijzigen in onvoorwaardelijke intrekking van het rijbewijs, gezien de vele verbalen die verdachte reeds gehad heeft. De Ambt. wil dat uit sportieve overwegingen niet doen.
Mr de Bikker, raadsman van verdachte, meent, dat er wel wat is gebleken. De eerste twee getuigen weten niet zo erg veel ,maar de derde kan het wel gezien hebben, want die zat aan de goede kant. De andere twee zaten links. Get. Peeman: Nee, ik zat ook rechts. Dan toont verdediger foto's, waar twee bussen van Pulleman elkaar op de plaats van het ongeluk passeren. Verd. betoogt de raadsman nog, dat verd. de politic heeft gewaarschuwd. Uitspraak over 14 dagen.
Juiinboilen snijilen
A. de Bonte te Ooltgensplaat, had op 5. Sept. kinderen, die onder de j'eerplichtwet vielen, juunbollen laten snijden Pres.: Vind je het geen schande, dat je die arme kinderen liet werken? Verd.: Het is een gewooiae om dat door kindei en te laten doen. We konden geen a idei personeel krijgen en zij hadden landbouwvoi'lof. Pres.: Ja, alleen voor eigen onderneming. De Ambt. O.M. wil er rckei.ing mede houden, dat er landbouwvorlof gegeven was en eist 4 x ,f 10.— of 4 x 4 d.h. Verd.: Hot la niet de bedoeling geweest om de kinderen te onttrekken aan de school. Ik heb het laten uitioepen. Uitspraak i x f 5.— of 4 x 2 d.h., want kinderen moeten leren en niet werken.
Ook I. V. Zielst te Nieuwe Tonge had kinderen laten werken. Verd.: Mensen kon ik r.iet krijgen en de bollen moeten eraf, want anders verrotten of verwaaien ze. Ik heb niet gevraagd hoe oud of ze waren. Eis 12 X ƒ 2.50 of 12 X 1 d.h. Verd.; Het zaad is niets waard. Pres.: Heb je geen uien? Verd.; Die heb ik te vroeg verkocht. 12 X ƒ 2.— of 12 X 1 d.h. A. Buscop te Ooltgensplaat, niet verschenen, had zich aan hetzelfde euvel vergrepen. Het kostte hem 6 x ƒ 5.-- of 6 x 2 dagen hechtenis.
Verboden wear
L. Pikaart te Ouddorp had onbevoegd een dubbelloops jachtgeweer voorha iden Veid.; Het geweer is van mijn overleden vader en dat heb ik altijd bewaard. Ik heb er nooit van gehoord, dat ik het in moest leveren. Pres.; Wat de Duitsers zeiden deden jullie wel, maar niet wat de Hollanders zeggen. Eis ƒ 50.— of 20 d.h. met verbeurdverklaring van hot geweer. De raadsman van verdachte. Mr den
De raadsman van verdachte. Mr den Hollander, merkte nog op, dat de vader van verd. 20 jaar geleden was overleden. Bij de Duitsers had hij het ook lOOit ingeleverd. De Burg. van Ouddorp heeft inmiddels toezegging gedaan, dat wanneer verd. het aanvraagt, hij een vergunning zal krijgen. De boete is niet zo erg, maar aan het geweer is verdachte erg gehecht en daarom vraagt raadsman aanhouding van de zaak, hetgeen wordt toegestaan . Bij L. V. d. Doel te Dirksland stond op 15 Mei Nov. in zijn uiensortcerinrichting eeu motor te draaien, zonder dat hij daarvoor vergunning had. Verd.; Het was door mijn boekhouder aangevraagd, deze is ziek geworden en ges''.orven en ik heb er nooit verder op uitgehaald. Thans heb ik een vergunning aangevraagd en daarom wordt de zaak aangehouden.
De nachtliropg
Bij de familie Razenberg in het Nieuwdorp was het van de zomer iedere Zaterdagavond een grote bende en werde do omwoners uit hun slaap gehouden. Verschillende personen uit de omgeving hadden een klacht ingediend en ls eerste verdachte in deze zaak werd berecht mej. C. M. A. Razenbcrg-de Ronde te Middelharnis. Verd. liet vertek gaan. Get. A. V. Es te Middelharnis deed r een boekje over open. Ik woon, alus getuige, vlak naast Razenberg in et Nieuwdorp. Elke Zaterdagavond was et van de zom,er een groot lawaai, muiek, luidkeels zingen enz. ledere keer enamen ze mij mijn nachtrust. De muiek was afschuwelijk en haar stem kor. e boven allemaal uithoren. Pres.: De mensen vonden het gezellig olgens de aanwezigen. Get. J. de Blok te Middelharnis woont achter Razenberg en deze verklaa« dat het 's Zaterdags daar groot bal ii Geregeld werd er gespeeld, gedanst, jf zongen en gesprongen. De vrouw vu Razenberg komt met haar stem bova alles uit. Pres.; Hoe weet U dat?
Pres.; Hoe weet U dat? Get.: Ze heeft een stem die je iir duizenden herkent. Pres.: Wat voor dansen voerden i uit? Gewijde of ongewijde? Get.: Dat weet ik niet. Uitspraak ,f 15.— of 10 d.h.
Uitspraak ,f 15.— of 10 d.h. Als tweede verdachte verscheen W Lodder te Sommelsdijk. Deze was er al leen maar op 4 Sept. geweest. Het was een groot schandaal, aWi, verdachte. Ik heb een paar glaasjes sterke draü gedronken, doch meegezongen lieb i) niet. Pres.; Tegen de pohtie vorklaaulc l dat U meeneuriede. Verd.: Dat is inderdaad zo; Voor iii| is het echter niets en ok kom er nooi meer.
Get. V. Es en Blok hebben Loddeve' nooi gezien. Verd.: Ik vond er weinig gezellif^k aan en hot viel me tegen. Ambt. O.M.: Vast staat, dat U er o* lawaai hebt gemaakt, maar U bent e slechts eenmaal geweest, ƒ 3.— of 1.... Verd.; He t was een gro'.e janboel daa 3e verdachte: Mej. A. v. Es-Kiap te Middelharnis. Pres.: Schaam je je niet? Verd.: Ik heb wel gezongen, man niet luidkeels. Ik had geen boi'i'e) of want ik drink niet. Pies.: Wat het er een bende? Verd.; Neen, het was er geen ben* maar ik kom er nooit meer. Pres.: Is de bende niet gezellig gi noeg bij dat liefelijke echtpaar? Koevtd maal bent U er geweest? Verd.: 4 maal.
Het was daar een idronkernansbofll
Ambt. O.M.; Het is wettig en o'l-f tuigend bewezen, dat personen van te derlei ku.men rumoer hebben verootl zaakt en dat zij deze kroeg 4 x bezocï heeft. Ik heb me met enige angstige
Ik heb me met enige angstige ning afgevraagd of deze kroegen wl de stad zich zullen uitbreiden naar li'i| kanton Sommelsdijk. Deze vrouw laat haar kinderen van') en 6 jaar thuis liggen en gaat zelf vieren in de nachtkroeg. Eis ƒ 10.— of 4 d.h. Pres.: Je moest je schamen als 1M>| moeder om je kinderen zo alleen te lt\ ten liggen, ƒ 15.— of 10 d.h.
4e verdachte: K. Verolme-Heers te Middelharnis heeft ook meegezoiigti] doch niet luidkeels. Ook zij had borrel op, want ook zij gebruikt sterke drank. Pres.; Hoeveel kinderen hebt U? Verd.: Drie, één van 18, éér van 1] en één van 15 jaar. Pres.; Wat moeten die kinderen f'| i;u wel van denken? Verd.: Het was er geen bende Ra» berg sloeg met zijn voet de muat vo het zingen. Pres.; Ik vind het een schandaal, * je als huismoeder met zulke grote lii'| deren, naar zo'n plaats gaat. Je moest op je bed liggen bij je kini*| ren thuis. Get. Blok; Het was er een hel! Pres.: Het echtpaar Razenbeig s'äi wel tamelijk goed bekend, dat weten »| nog wel van vroeger, ƒ 15.— of 10 tl'l 5e verdachte; J. Troost te Sommelsä!| niet verschenen. Get. A. V. d. Valk te Middelhanij woo it schuin achter Razenberg. De Ie zomer was het iedere Zaterdag 1 uitgezonderd twee weken. Vermoedelfl waren ze toen met vacantie. Dilifl'l hielden ze het tot half vier vol. Meö'i begon het feest als de cafe's waienS' sloten. Vrouw Razenberg hoorde je »>' al bovenuit, ƒ 15.— of 10 d.h. 6e verdachte: G. de Keyzer te So' melsdijk niet verschenen. Volgens get. v. d. Valk is de Ke}'*] daar een stamgast en wanneer we ets van zeiden, probeerde de Kcyzcr*! uit ons tent te lokken. , I
Pres.: Het was dus een biu*| emand, ƒ 15.— of 10 d.h. 7e verdachte; T. v. Es te MiddelW] is, riet verschenen, v-fordt o itslagenv' Lcht.svervolging, omdat hij boweeit« e hebben meegezongen. 8e verdachte; Mej. Willempje ^''., e Middelharnis: Get. Zij gedraagt»] net als haar verloofde de Koyzei'' ƒ 15.— of 6 d.h. ' ., Ambt O.M.; Dit is een cadeau > et O.M. I
9e verdachte: Mej. M. HeorschaP Middelharnis Vv-ilde de Zamba meP"",i elen en pas'e op de kinderen, als am. Razenberg hun gasten ging^^^il rengen. Soms dronk ze wei pens laasje zoete drank, ƒ 15 — of 6 ^" De hoofdverdachte Razenberg .z.t. worden voorgeleid.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 december 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 december 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's