Is Nieuw Guinea een land geschikt voor emigratie?
Door de bespreking over Indonesië i Nieuw Guinea ook meer in het brandpunt der belangstelling gekomen.
Geograpisch en volkenkimdig behoor dit grote eiland tot het werelddeel Australië. Nooit is het bij Indonesië gere Uend geworden en de eis van Indonesië om Nieuw Guinea bij zijn gebied te trekken moet dan ook als geheel ongemotiveerd worden beschouwd. Nieuw Guinea behoort voor de 'ene helft aan Australië en voor de andere helft aan Nederland.
Het Nederlandse gezag wordt er uitgeoefend door een resident, de heer J P. K. Eechoud, die over dit gebiedsdee een en ander mededeelt.
In Nieuw Genuia wonen hooggeschat niet meer dan een millioen Papoea's waarvan het overgrote deel nog teer onontwikkeld is.
De oppervlakte van het Nederlandse gedeelte is ruim elf keer zo groot als die van Nederland, niet minder dan ongeveer 340.000 km2.
Een reuze land dus, dat we met zijn ongeveer millioen inwoners gerust een „leeg" land kumien noemen. Wat zouden daar een mensen kunnen wonen en wat zou daar een ongeëvenaarde emigratie kans zijn, indien het land maar wat meer bewoonbaar is. Maar het is op vele plaatsen een woest bergland. Kale en rotsachtige bergtoppen verheffen zich zelfs zo hoog, dat de toppen met eeuwigdurende sneeuw zijn bedekt. Aan een bevolking overeenkomende met zijn grootte is derhalve niet te denken, daarvoor leent de bodem zich niet. Toch zijn er ook wel vruchtbare gebieden. Dit is reeds gebleken bij de weinige onderzoekingen die gedaan zijn, hoewel de welige vegetatie op andere plaatsen wel bewijst, dat de bodem er vruchtbaar is. Zo is de streek rond HoUïwidia wel vruchtbaar, maar tot een lonende exploitatie is het nog niet kunnen komen, door gebrek aan arbeidskrachten. Ong'eveer 40000 ha land zou hier in cul
tuur kunnen worden gebracht voor landbouw en voor de teelt van cacao en klappers. Maar er wonen geen mensen, die dit alles in cultuur kunnen brengen, het aantal blanken bedraagt slechts een paar honderd en de ongeveer 18000 Papoea's die hier wonen vormen geen ge- schikt materiaal om op plantages of in land- en tuinbouw te werken. De kwaliteit van de grond en het klimaat zijn voldoende geschikt om hier een welvarende streek te doen ontstaan. Er zijn in Nieuw Guinea ongetwijfeld grote mogelijkheden. De bodem bevat verschillende ertsen en de houtrijkdom van het eiland is zeer groot. Ook het zo duurzame gzerhout komt veelvuldig in de bossen voor. De voorwaarden voor een grote ontwikkeling in de toekomst zijn dus wel aanwezig. Vruchtbare bodem op sommige plaatsen, een rijkdom aan bout en aan ertsen kunnen hier in de toekomst een welvarende * streek doen ontstaan. Maar daar zijn werkkrachten voor nodig. Emigratie dus. Een geschikt oord voor ons bevolkingsoverschot? Inderdaad, maar da^r zijn ook grote bezwaren te overwinnen. Daar is allereerst het klimaat. Tot nog toe werd het klimaat „ongezond" geacht. De medische wetenschap is evenwel zover gevorderd,'dat die bezwaren wel als overwonnen kunnen worden beschouwd.
Momenteel is het met de exploitatie van Nieuw Guinea nog slechts in een lieginstadium. In de olieondernemingen van het uiterste Westen in de zogenaamde vogelkop is reeds voor ongeveer 300 millioen gulden geïnvesteerd. Dit wijst er wel op, dat men ook in dit opzicht goede verwachtingen heeft. Maar er zijn andere bezwaren, die het
Maar er zijn andere bezwaren, die het investeren van grote bedragen in de weg staan. Daar is allereerst de huidige status van het eiland. Die is nog onzeker. Zal het eiland onder Nederland blijven of zal het toegewezen worden aan Indonesië. Dat is voor de beleggers van liet grootste belang. Ze zullen eerst wel eens afzien, hoe de ontwikkeling wordt. Veel vertrouwen in de komende regeftag van Indonesië is er niet. Het socialistisch, of nog erger het communistisch element, zal er mogelijk grote in- 'loed hebben, wat wel eens kan leiden jot nationalisatie van wat met grote ofers moeizaam werd opgebouwd.
Tot belegging onder Nederlands regiem bestaat wel gelegenheid. Dit moet ïchter worden afgewacht en zo is er 'ooralsnog geen sprake van grote in-1 'esteringen, met als gevolg daarvan'
werkgelegenheid en mogelijkheid van uitgebreide emigratie. Ook de Ugging van Nieuw Guinea is ongunstig. Maar ook daarin zou te voorzien zijn, door aansluiting aan de grote scheepvaartroutes, inzonderheid naar de Verenigde Staten van Noord Amerika.
Om Nieuw Guinea tot ontwikkeling te brengen zullen vele honderden millioenen geïnvesteerd moeten worden. Dan pas kan er sprake zijn van een exploitatie op grote schaal, die uitgebreide werkgelegenheden kan scheppen en voeren kan tot emigraties op grote schaal, ook voor het overschot van Nederlands overbevolking. O
EXPORTEIEREN AANSLAG PERI ODE 18 DECEMBER t.m. 14 JANUARI 1950
Aan pluimveehouders wordt bekend gemaakt, dat het aantal te leveren exporteieren voor de leveringsperiode 18 December 1949 t.m. 14 Januari 1950 wederom is vastgesteld op O (nul) eieren per kip.
Het inlegvel van de betreffende periode mag niet uit de stamkaart worden verwijderd, doch dient daaroin tot nader bericht te worden bewaard.
De zegelregeling is niet opgeheven. Ook de inning van het heffingsbedrag ad ƒ 0.50 per kip van de pluimveehouders, die tot nog toe geen zegels hebben Ingeleverd, zal normaal doorgang vinden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 december 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 december 1949
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's