Paul Krugers Bijbel
Paul Krugers Bijbel
Toen Paul Kruger in 1864 commandantgeneraal van de Zuidafrikaanse republiek werd, kreeg hij een Nederlandse Statenbijbel, gedrukt bij Hendrick en Jacob Keur te Dordrecht en uitgegeven in 1686, ten geschenke. In 1902 werd deze Bijbel door enige manschappen van de „First Sherwood Poresters" gevonden bij Rustenburg (Transvaal) tijdens een actie tegen de kaffers. Hij kwam tenslotte terecht in de bibliotheek van Lord Harmsworth te Londen. Toen Lord Harmsworth in 1936 stierf, begon men met de liquidatie van de biblotheek en door een bijzonder toeval slaagde de Amsterdamse antiquair B. M. Israël er in, de Bijbel te kopen.
Het boek is nog in goede staat en op de schutbladen voor en achter vindt men talrijke notities van Paul Kruger, die er blijk van geven welk een goed Bijbellezer hij was. Op het achterschutblad vindt men ook het door zijn zoon Pieter met de hand geschreven familieregister. Tussen de bladen zelf bevinden zich enkele aan Paul Kruger gerichte brieven, benevens een deel van een oude, in Zuid Afrika gedrukte, Nederlandse schoolgrammatica. Hierin staat een avontuurlijke vertelling over een gevecht met een leeuw en men neemt aan, dat Paul Kruger juist dit verhaal zo goed heeft bewaard, omdat hij zelf — zoals in een van zijn biographieiën vermeld is — een dergelijk avontuur heeft beleefd. De heer Israël exposeert de Bijbel in zijn boekhandel in de hoofdstad tezamen met een aantal andere boeken over het leven van Paul Kruger.
Land en Tuinbouw
Nieuwe mogeBjkheden. Het is nog slechts luttele jaren geleden, dat enkele vooruitstrevende boeren er toe overgingen hun wagens van lucht banden te voorzien.
Sindsdien heeft het gebruik hiervan een enorme vlucht genomen en men kan wel zeggen, dat iedere boer er ten volle van overtuigd is welke voordelen deze luchtbanden geven.
De besparingen en krachtverbruik hierdoor verkregen, zijn van grote betekenis. Uit verschillende vergelijkende proeven met wagens met houten wielen en ijzeren velgen en met luchtbanden genomen is gebleken, dat de luchtband op de akker een trekkrachtbesparing tot ongeveer 60% kan geven. Op verharde wegen kan de besparing nog groter zijn en tot plm. 80% bedragen.
Hoe vreemd is het dan dat men nog heel weinig van de kleinere landbouwwerktuigen met een rubberband ziet uitgerust. Speciaal denken we hier aan de krui
Speciaal denken we hier aan de kruiwagen. Het is toch wel opmerklijke te noemen, dat men bijna op geen enkel boerenbedrijf een kruiwagen met rubberband aantreft. Hoeveel gemak en voordelen zouden ook hiermede bereikt kunnen worden. Niet alleen dat kruiwagens op luchtbanden veel lichter lopen dan de ouderwetse modellen, maar er zijn zoveel andere voordelen aan verbonden. Qe veerkrachtige luchtband beschadigt geen vloeren, het voortduwen van de kruiwagen is met een luchtband veel lichter.
De kruiwagen met luchtband is practisch trlllingsvrij en kan schokvrij, over straat en keiwegen rijden.
De kruiwagen met een luchtband zal gemakkelijk voort te duwen zijn over pas geploegd land, vooral nu men ook nog het loopvlakprofiel der banden gewijzigd heeft.
Immers een overlangs lopend ribbelprofiel verdient zowel voor landbouwwagens, als voor kruiwagens verre de voorkeur. Bij tractorbanden en autobanden echter worden de profielen speciaal zo aangebracht, dat de band een grijpkracht op de grond heeft. Bij paardentractie en kruiwagens, welke geduwd worden, heeft de luchtband geen grijpkracht nodig maar alleen de soepelheid om zich over oneffenheden etc. heen te werken, waardoor de trekkracht ten volle benut wordt.
Als men al deze voordelen zo beziet, is het toch wel de moeite waard, dat aan dit punt eens wat meer aandacht besteed wordt.
Gereformeerd Weekblad krijgt andere redactie
Ds I. Kievit geen Hoofdredacteur meer ''
In het Ger. Weekblad van deze wepk (4 Febr.) lezen wij, dat Ds I. Kjeyit te Baam, welke vanaf 3 October 1931 het Geref. Weekblad heeft helpen verzorgen en tot heden Hoofdredacteur is geweest, deze functie heeft neergelegd. De motivering daarvoor wordt als volgt omschreven:
„Thans echter is de tijd gekomen dat ik niet langer de verantwoordelijkheid kan dragen voor de redactie en alles wat daaraan is verbonden. Gezondheidstoestand, leeftijd en andere omstandigheden nopen mij tot deze stap, weloverwogen en volkomen daartoe bereid. Voor de lezers komt dit bericht vrij onverwacht, maar de uitgever heb ik reeds vele maanden geleden en bij herhaling, er op gewezen, dat ik 1 Januari 1950 niet meer op den ouden voet kon voortzetten aan ons blad.
De voorstellen en pogingen om te komen tot een nieuwe redactie en een staf van medewerkers komt thans geheel voor rekening van den Uitgever en daarvoor draag ik verder generlei verantwoordelijkheid en ik sta volkomen vrij tegenover het blad."
In het verdere gedeelte van het afscheidsartikel, wordt door Ds Kievit een vraag opgeworpen of hij nog plannen heeft voor verdere persarbeid, waarop hij antwoordt: „wie leerde achteraan te komen let op tijd en gelegenheid en doet wat zijn hand vindt om te doen." Het zal ongetwijfeld voor vele lezers
Het zal ongetwijfeld voor vele lezers een teleurstelling zijn, dat Ds I. Kievit zijn persarbeid aan het Ger. Weekblad heeft gestaakt. Ds Kievit immers had op dit blad een apart stempel gedrukt, wie over het Ger. Weekblad sprak, dacht aan Ds Kievit.
In de kop staat nu vermeld: „Onder redactie van Ds E. van Meer te Utrecht en Ds A. Vroegindeweij te Veenendaal. Medewerkers: Ds S. van Dorp te Zeist, Ds J. v. d. Haar te Neerlangbroek, Ds L. Vroegindeweij te Papendrecht e.a.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's