Luchtvaart Problemen
Pruime- of abrikozenpitten!
In de motorenwerkplaats van de K.L.M. op Schiphol staat sinds ongeveer een jaar een wonderlijk toestel, waarmee vitale onderdelen van vliegtuigmotoren worden gereinigd.
Het toestel, een grote vierkante kast, wordt bediend door twee man, die een mengsel van lucht en...... gemalen pruimepitten tegen de wanden van zuigers en cylinders spuiten. Het grootste geheim van de „operatie
Het grootste geheim van de „operatie pruimepit”, die ongeveer 15 minuten duurt, is dat deze motorenonderdelen grondig van vet, roet e.d. worden gereinigd, zonder dat daar krassen op komen.
Het is wellicht interessant te weten, dat bij reiniging van perfecte technische wonderen als vliegtuigmotoren, afgedankte en waardeloze pruimepitten zulk een belangrijke rol spelen. De reputatie van de pruimepit echter als doelmatig reiniger van vliegtuigmotoren is onlangs in twijfel getrokken, toen de Air France bekend maakte, dat zij voor dezelfde doeleinden abrikozenpitten gebruikte. Sindsdien is de pruimepit een luchtvaartprobleem geworden, waarmee zich Zwitserse en Italiaanse bladen zijn gaan bezighouden. Ook de bekende Engelse luchtvaartjournalist C. G. Gray vindt het probleem interessant en komisch genoeg om de kolommen van de Engelse bladen te vullen.
Hoewel hij niet van een bepaalde voorkeur blijk geeft, merkt hij op, dat er weinig abrikozen in Nederland groeien, zodat de K.L.M. wel op pruimepitten is aangewezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 februari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's