Rondom de Landbouwschool
Uit het „Verslag van de resultate van het Noordhollands veengebied 1948 1949 (overzicht L.E.I. nr 151 blijkt, da In de groep van 15 bedrijven met ee grootte van 15-25 ha, de winstcijfers variëren van ƒ 125—ƒ 500 per ha. He minder-renderend bedrijf (19.50 ha ha een winst van ƒ 124.—, het best-renderende (24.20 ha) een winst van ƒ ,50 per ha, terwijl gemiddeld een winst van f 237 per ha werd behaald op een gemiddelde oppervlakte van 18.66 ha. Bij de ontleding van deze bedrijfsresultaten blijkt, dat het grote verschi tussen het slechtst en het best renderende bedrijf is terug te brengen to het grote verschil in de productivitei van het melkvee. De productie per koe van het best renderende bedrijf was gemiddeld 4691 kg met 3.76% vet en 176 kg boter, vet, terwijl de gemiddelde productie per koe van het slechtst renderende bedrijf was 3756 kg met 3.61% en 136 kg botervet. Het verschil in productie per koe veroorzaakt een verschil in melkvetproductie per ha van 63 kg d i ƒ 348.—.
Toen wij dit dezer dagen lazen, dachten we direct dat de Rundveefok controle K.I. en T.B.C, bestrijdingsvereniglng op ons eiland voor onze melkveehouders, een onmisbaar instrument is bij hun pogingen de geldelijke opbrengsten hunner bedrijven zo groot mogelijk te maken. Gelukkig hebben we op Woensdag, 12 April jl., toen we in de gelegenheid waren een ledenvergadering van bovengenoemde vereniging mee te maken, kunnen constateren, dat het bestuur zeer actief is, en dat ook onder de leden de nodige geestdrift bestaat om het bestuur in alle opzichten te steunen. We zijn er daarom van overtuigd, dat deze controle vereniging: „Verbetering zij ons doel haar naam geen oneer zal aandoen, en dat er door haar werkzaamheden voor haar leden veel zal verbeteren. Begonnen met 8 leden en 80 koeien, telt ze nu reeds 40 leden met 400 koeien. Met klem zouden we iedere melkveehouder willen adviseren: Wordt lid van bovengenoemde vereniging. De contributie bedraagt ƒ 15 per koe tot een totaal aantal van 5 koeien ƒ 12.50 per koe, tot 10 koeien ä ƒ 10.— per koe bij een totaal van meer dan 10 koelen.
Op het gebied van de melkwinning is er op ons eiland nog zeer veel te verbeteren. Wanneer we in verschillende stallen komen, kunnen we begrijpen, dat vele boerenjongens niet van melk houden. Meer willen we er hier niet van zeggen. Melk is een edel product, ale het de koe verlaat, en nu is de opdracht aan onze melkveehouders, dit product zoveel mogelijk edel te houden, tot het bij de consumenten of aan de fabriek komt. Zeer aanbevelingswaardig zou zijn en naar we vernemen bestaan hier reeds plannen toe, wanneer de prijs van de melk aan de fabriek afhankelijk werd gesteld van de kwaliteit. In echte veeteeltgebleden gebeurt dit allang. Er worden dan 3 klassen onderscheiden. De Ie klas melk krijgt een premie van ƒ 0.50 per kg melk, de 2e klas ontvangt geen premie terwijl op de 3e klas melk een korting wordt toegepast van ƒ 0.50 per 100 kg. Een bepaalde hoeveelheid melk wordt
Een bepaalde hoeveelheid melk wordt door een watje geperst, waardoor alle vuil in die melk op dit watje blijft zitten, dat daarbij wit hoort te blijven, doch meestal alle schakeringen tussen wit en zwart vertoont. Dit watje wordt op een kaart geplakt en de leveranciers van de melk toegestuurd. De leveranciers kunnen dus zelf een goed idee krijgen van de kwaliteit van de door hen geleverde melk. Wij veronderstellen, dat verschillende melkveehouders op ons eiland zouden schrikken, als.ze bovenbedoeld watje zouden ontvangen, waardoor heen een gedeelte van de door hen geleverde melk was geperst. Ja, ook ir deze richting valt er op ons eiland nog zeer veel te verbeteren. Wij wensen „Verbetering zij ons doel" daarom veel succes.
Op de Melkfabriek „De Volharding" te Middelharnis wordt de laatste tijd kaas gemaakt en naar algemeen wordt beweerd, is deze kaas van uitstekende kwaliteit. Bij kaas maken ontstaat wei en deze wei is een uitstekend voedsel voor het vee. Alle producten, die de melkfabriek verlaten, zoals ondermelk, karnemelk en ook deze wei Is gepasteuriseerd. Ze kunnen dus ook zonder gevaar worden gebruikt voor de opfok van t.b.c.-vrije kalveren. Dit naar aanleiding van een vraag op bovengenoemde vergadering van 12 April.
Het doet ons genoegen te kunnen meedelen, dat negen selecteurs de moeite hebben genomen, de verschillende aardappelziekten op een briefkaart te schrijven en aan ons ter beoordeling op te sturen. En nog meer verheugt het ons, uit deze inzendingen de conclusie te kun nen trekken, dat de kennis van de aardappelzlekten bij deze selecteurs er wezen mag. Ons conmpliment, heren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 april 1950
Eilanden-Nieuws | 26 Pagina's