De les van Korea
Zondag jl. heeft de volksdemocratie Noord-Korea het vrije Zuid-Korea de oorlog verklaard en tracht dit onder de voet te lopen. De 38ste breedtegraad was de grenslijn tussen Noord en Zuid, waar gedurende de laatste maanden geregeld incidenten voorvielen. Na de laatste wereldoorlog hadden Rusland en Amerika dit land bezet. In het Noorden waren de Russen heer en meester, terwijl in het Zuiden de Amerikanen het land bezetten.
Uiteraard was dit Rusland een doorn in het oog, doch in de toen gegeven omstandigheden kon het niet anders dan toestemmen in de situatie. Eind 1948 werden de bezettingstroepen uit Noord- Korea teruggeroepen, in de verwachting, dat Amerika dat ook zou doen, zodat Korea weer een zelfstandige staat zou worden. Helaas heeft Amerika ook zijn troepen vorig jaar Juni uit dit bezette gebied teruggenomen, zodat Rusland nu vrij spel had.
De Communisten uit Noord-Korea troffen hun maatregelen om met de hulp van Rusland het Zuiden in te palmen en zo geheel Korea tot een satellietstaat van Moskou te maken. Dan zou het later kunnen dienen als springplank naar Japan. Deze langdurig en grondig voorbereide aanval is deze week ingezet en het zal menselijkerwijs gesproken van het snelle ingrijpen van Amerika afhangen of de inval zal gelukken. Het bevel van de Veiligheidsraad: Staakt het vuren! Troepen terug! is niet opgevolgd. Nu grijpt Amerika gewapend in en we hopen en bidden, dat dit uitslaande vuur in het Verre Oosten spoedig geblust moge worden. Hieruit kunnen we een belangrijke les
Hieruit kunnen we een belangrijke les leren, die voor het toekomstige Europa van grote betekenis is. Zie maar naar Duitsland met zijn ijzeren gordijn. Het zal voor Rusland de blijdste dag zijn, als de geallieerde bezettingstroepen West- Duitsland zullen verlaten. Mogelijk zal het zelf eerst zogenaamd de aftocht blazen, maar met de kennelijke bedoeling ter gelegener tijd terug te komen. Dan zal het met bruut geweld de demarcatielijn met zijn tanks, wapenen en vliegtuigen overschrijden, gelijk heden in Korea geschiedde. We hebben mi in Oost-Duitsland een
We hebben mi in Oost-Duitsland een Communistische Republiek en in het Westen een Democratische, die lijnrecht tegenover elkaar staan en die wellicht de voorspelling van een nieuwe strijd in zich houden. Rusland maakt natuurlijk veel propaganda voor het terugkeren van de bezettingstroepen, maar de les van Korea heeft ons geleerd, dat het beter is, dat de Amerikanen in Duitsland blijven en daarnaast is het nodig, dat Europa zich wapent tegen het aanwassend en dreigend Communisme, want anders kon Rusland in Duitsland wel eens dezelfde tactiek toe gaan passen als het nu in Korea heeft toegepast. Of deze methode in Korea succes zal boeken is momenteel nog zeer twijfelachtig. Amerika is vast besloten deze communistische agressie met alle middelen tegen te gaan.
Donderdag j.l. mas de Prins der Nederlanden jarig. Spontaan gingen de beste mensen van ons volk naar hem uit. Tot ver builen onze grens heeft de Prins zich grote sympathie verworven. Wij spreken de oprechte mens uit. dal Prins Bernhard tol in lengte van jaren mag worden ge spaard èn voor het Koninklijk gezin èn voor ons gehele volk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's