Geen deugdelijk opvoedingsmiddel
De sport leidt tot venrtiwlng, niaar geenszins tot verbetering der mentaliteit. Oordeel over de bokssport van „Vry Nederland" Boksen een eymptoon van de verruwing van de moderne mens. Roeping van de Overheid.
In de sportwereld hoort men gedurig van verruwing der sportmanieren. Och men heeft van de sport zulke
Och men heeft van de sport zulke goede verwachtingen gekoesterd.
Men achtte de sport een opvoedingsmiddel by uitnemendheid. Sport zou niet nalaten een goede invloed uit te oefenen op de mentaliteit van haar beoefenaars.
Wie wel eens kennis neemt van het gebeuren op de voetbalvelden zal tot de conclusie moeten komen, dat do sport als middel tot opvoeding gefaald heeft. Ruw spel en andere excessen komen gedurig voor. Gedroomd is vaak dat de sport veel zou bijdragen tot de verbroedering der volkeren. Helaas daar is ook al zeer weinig van te zien. Hoc de onderlinge verhoudingen der volken is, daarvan behoeven we niets te zeggen. De gevaarlijke wereldsituatie van heden spreekt daarvan duidelijke taal. De sport heeft haar bloeitijd, maar wie hoge verwachtingen van haar koesterde als middel tot verbroedering der volkeren moet wel zeer beschaamd uitkomen. Sport, een der afgoden van deze tijd heeft als opvoedingsmiddel gefaald. En dan de bokssport! Waar de mensen elkaar, al moge het de bedoeling niet zvjn, doodslaan. „Vrij Nederland" (onafh progr.) is van mening, dat de sportbeoefening een gunstige invloed heeft, maar over de bossport is het blad minder goed te spreken. Het schrijft daarvan „Bij de bokssport wordt het summum van talent en geoefendheid berelltt door het knock-out slaan van de tegenstander.
Knock-out slaan betekent, dat het toegebrachte lichamelijke letsel van dien aard is, dat de getroffene het bewustzijn verliest, gedurende meer dan tien seconden. Komt de slag nóg beter aan, dan kan de overwinnaar zich zelf overtreffen, door zó hard te slaan, dat er 'n Intercraniële bloeding ontstaat, hetzij in, hetzij om de hersenen, die de dood tengevolge kan hebben. De bokser, die onlangs te Rotterdam zijn tegenstander doodsloeg, treft geen schuld. (Neen, zo is het niet als redelijk zedeiyk mens, bovenal als schepsel CUKIS staat liij schuldig aan overtreding van het gebod „Gij zult niet doodslaan" en aan de uitbreiding van dat gebod,, zoals de Catechismus ons loert. Bed.)
Hij heeft in zijn vechtlust ,ongeremd, zijn tegenstander zo volledig en zo snel mogelijk knock-out geslagen. Dat wordt van hem verwacht en wanneer hij beroepsbokser is wordt hij er zelfs voor betaald: het honorarium wordt groter als het gevolg van het door hem toegebrachte trauma zich sneller openbaart door het knock-out zijn van de verliezen. Hem, de overwinnaar, de Kain met bokshandschoenen, mag men niet veroordelen. Degenen, die deze doelbewuste poging tot doodslag organiseren, toejuichen of toelaten in hun gemeente, zijn schuldig of medeplichtig aan een geweldadige dood van een jonge man." Tot zover het blad. Ben enkele kanttekening onzerzijds.
Ben enkele kanttekening onzerzijds. Allereerst gaan we niet accoord met de bewering van het blad, dat de bokser zelf onschuldig is, zie onze noot die we daar plaatsten. Wel zijn we het met „Vrij Nederland" eens dat een zware verantwoordelijkheid, ja medeplichtigheid ligt op de Overheid, die de bokssport toelaat. Maar ook de „kijkers" zijn medeschuldig. Niet minder dan de organisatoren, die zo'n soort sport mogelijk maken en propageren. Hoe is toch de beschaafde mens verworden. Ruwe sport, als het boksen, waar met het leven van zijn naaste gespeeld wordt, vormt een attractie voor de beschaafde, voor de moderne mens. Dergelijke opzichtelijke gebeurtenissen trekken het publiek. De laagste instincten van de mens worden wakker geroepen. Als bloeddorstige dieren beloeren en bekampen zij elkaar. En daar geeft de mens ztjn zuurverdiend geld voor uit. Wie droomde van een steeds hoger klimmen van de mensheid in deugd door beschaving en ontwikkeling ziet zijn droom wel wreed verstoord. Ook de Overheid treft zware schuld, door boksen toe te laten. Ze verzuimt hier wel zeer nadrukkelijk haar taak om de geboden Gods t« doen eerbiedigen en naleven .
Uitslag Vrijwillige Verkoping
Op Woensdag 5 Juli des sav. 19 uur werden de volgende percelen ingezet:
1. Een huis met tuin. Schoolstraat B 133, met altfldd. erfp. recht v. d. grond; Onverhuurd. Inzet ƒ 9500.— Afgemijnd door J. Vermaas op ƒ 9800.—. 2. Een huis met tuin Secr. Nigghstraat
2. Een huis met tuin Secr. Nigghstraat C 23, met altijdd. erfp. recht v. d. grond; Verhuurd aan Th. Jacobs voor ƒ 4.50 per week. Inzet ƒ 3200.—. Afgemijnd door Th. Jacobs op ƒ 3400.—. 3. Een huis met erf, Zandpad B 248,
3. Een huis met erf, Zandpad B 248, met eeuwigd. erfp. recht v. d. grond; Verhuurd aan J. v. IJzerlooij voor ƒ 3.— per week. Inzet ƒ 1800.— door H. Vermaas. Niet gemijnd. 4. Een huis met tuin, Prins Hendrik
4. Een huis met tuin, Prins Hendrikstraat C 119 met altijdd. erfp. recht v. d. grond; Verhuurd aan J. R. F. van Duijnen voor ƒ 6.— per week. Inzet ƒ 5650.^ door W. Voogd. Niet gemijnd.
5. Een huis met erf, Visscherstraat D 150; Verhuurd aan J. Peeman voor ƒ 2.50 per week. Inzet ƒ 1500.— door H. Vermaas. Niet gemijnd. 6. Een huis met erf, Eerste Weistraat
6. Een huis met erf, Eerste Weistraat B 180; Verhuurd aan M. Vroegindeweij voor ƒ 2.60 per week. Inzet ƒ 1300.— door H. Vermaas. Niet gemijnd. 7. Een huis met erf, Westdijk B 309;
7. Een huis met erf, Westdijk B 309; Verhuurd aan Mw. Wed. G. Jongejan voor ƒ 3.— per week. Inzet ƒ 2000.— Afgemijnd door H. Vermaas op ƒ 2150.— 8. Twee schuren met open grond, W.
8. Twee schuren met open grond, W. Achterweg en Achterweg; Verhuurd voor in totaal ƒ 127.— per jaar. Inzet ƒ 1000.—. Afgemijnd door gemeente Middelhamis op ƒ 1320.—. 8a. Twee schuren met open grond, W.
8a. Twee schuren met open grond, W. Achterweg en Achterweg; Verhuurd voor in totaal ƒ 127.— per jaar. Inzet ,ƒ 350.— door A. v. d. Nieuwendijk. Niet gemijnd.
9. Een perceel bouwland in ,,het Oudeland" kad. Sectie B 815, groot 2.17.90 ha. Verpacht aan J. M. Koudijzcr te Middelhamis voor ƒ 250.— per jaar. Inzet ƒ 7400.— door J. Vermaas. Niet gemijnd.
10. Een perceel bouwland, aldaar, kad. Sectie B 852, groot 1.94.10 ha. Verpacht aan J. H. Hogchem en J. Vroegindeweij te Middelhamis voor ƒ 271.74 per jaar. Inzet ƒ 6600.— door H. Vermaas. Niet gemijnd. 11. Een perceel bouwland, aldaar, kad.
11. Een perceel bouwland, aldaar, kad. Sectie B 860, ged. ter groottte van plm. 2.17.45 ha. Verpacht aan D. Vroegindeweij voor ƒ 284.— per jaar. Inzet ƒ 7800.—. Afgemijnd op ƒ 8100.— dooi P. V. Rikxoort te Middelhamis. 12. Een perceel tuingrond, aldaar, kad
12. Een perceel tuingrond, aldaar, kad Sectie B 860, restant ter grootte van plm. 7.65 a. Onverpacht. Inzet f 1050.— door P. V. Rikxoort. Niet gemijnd. 13. Een perceel bouwland, aldaar kad.
13. Een perceel bouwland, aldaar kad. Sectie B 1214, groot 63.50 a; Verpacht aan J. Vroegindeweij, vnd. voor ƒ 85.73 per jaar. Inzet f 2250.—. Afgemijnd door H. Vermaas op ƒ 2260.—.
14. Een perceel tuinland, aldaar, lead. Sectie B 3475, groot 14.20 a; Verpacht aan M. Pas te Middelhamis voor .f 35.— per jaar. Inzet ƒ 1000.—. Afgemijnd door Jeroen Vermaas op ƒ 1060.—. 15. Het Hoenderpark ,Ina' aan de Rot
15. Het Hoenderpark ,Ina' aan de Rottenburgerweg, kad. Sectie B 862, groot 4.80 a en B 863, god. ter grootte van plm 1.02.54 ha met opslagplaats voor veevoeder, 7 kippenhokken, 3 kimstmocdcrs en afrastering; Verpacht aan G. Camphens voor ƒ 550.— per jaar. Inzet ƒ 10.000,— door P. V, Rikxoort. Niet gemijnd. 16. Een huis met aangebouwde schuur,
16. Een huis met aangebouwde schuur, Vingerling D 17; Verhuurd aan P. Vijfhuize voor ƒ 3.— per week. Inzet ƒ 1000.—. Afgemijnd door T. Overweel Middelhamis op ƒ 1100.—. (Gunning voorbehouden.)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's