Uit het Kijkvenster
Van sparen en spaarbanken — Vacantieindrulc van de zwijgende gemeente.
De Nederlandse Spaarbankbond is een combinatie van vrijwel alle in ons land bestaande particuliere spaarbanken. Door onderlinge uitwisseling van gegevens en werkmethoden, zowel als door controle en verenigd optreden naar buiten tracht de bond de belangen der aangesloten banken te behartigen. Deze „belangen zijn heel eigensoortig; strikt genomen hebben de spaarbanken zelf geen belang, want het oogmerk is niet winst te maken, maar alleen het sparen te vergemakkelijken en een redelijke rente te geven. Als men bedenkt dat deze particuliere spaarbanken 1% milliard gulden in bewaring hebben en de Rijks Post Spaarbank eenzelfde bedrag, samen dus S milliard, dat is drie duizend millioen gulden, dan voelt een ieder van hoeveel belang het aanwenden van zulk een groot kapitaal, voor onze volkswelvaart is. Dat is nu het kapitaal van de kleine man. De kwartjes en guldentjes vormen, verenigd, een forse stroom!
Onze tijd doet de dubbele betekenis van het sparen wel zeer in het oog lopen. Immers, het sparen is voor de mensen zo hard nodig om hierdoor in staat te zijn eigen levensvreugde te bevorderen, een doel voor ogen te houden waarheen gestreefd wordt. Het geeft aan de karakters vastheid, bevordert de Oudhollandse degelijkheid en verhoogt het verantwoordelijkheidsgevoel. De huisgezinnen krijgen er een grotere stabiliteit door en worden behoed voor afglijden naar een toestand van onzelfstandigheid. Niet, dat men met sparen wonderen kan doen, maar wel verleent een gespaard sommetje mogelijkheden, die anderen missen. Natuurlijk moet er de lust tot sparen zijn, men moet zich enig direct genoegen weten te ontzeggen om een later, vaak veel nuttiger genot te smaken. Ouders, die de kinderen met guldens op snoeperij uitsturen geven blijk van karakterslapte en zorgeloosheid. Ook bederven zij er de kinderen mede, die dan niet voorbereid zijn op sobere, moeilijke tijden. Men zegt soms, dat het gespaard geld aan waardevermindering onderhevig is, heeft het wel zin om te sparen! Daar moet tegenover gesteld worden, dat, hoe de zaken ook lopen, hij die wat geld achter de hand heeft, altijd beter af is dan degene die niets heeft bewaard. Wie sparen kan en het niet doet is een verkwister van zijn gaven. En dat is even zondig als de gierigheid. Het sparen is in onze tijd moeilijk en
Het sparen is in onze tijd moeilijk en er is ook menig gezin, waarvan men het niet kan eisen omdat de zorgen reeds zo groot zijn. Een andere zijde van het spaarbank
Een andere zijde van het spaarbankwerk is, dat wel een 20 millioen per jaar, uit vele beursjes gekomen, nu belegd kan worden in fabrieken, woningen, schepen enzovoort. Dat vormt alzo een niet te versmaden volksbezit. De toename der bevolking eist voor de arbeiders ook industriekapitaal. Ook laat Minister Lieftlnck de banken flink inschrijven op de Staatsleningen. Dat is ook: „halen waar het zit." Op velerlei wijzen, door busjes, af
Op velerlei wijzen, door busjes, afhaaldiensten, schoolsparen, spaarzegels e.d.m. maken de banken ons het sparea gemakkelijk. En de rente is mooi hoog, meestal 2^4%, waar maak je dat als kleine man? Uw banksaldo loopt al spoedig aardig op. Een man met verantwoordelijkheidsgevoel beseft dat hij van zijn inkomen iets moet sparen, het voorkomt vaak grotere zorgen. Het is alleszins nuttig dat op sparen weer meer de nadruk wordt gelegd, al is het levensonderhoud ook duurder geworden. In de laatste maanden nemen de saldi der banken niet meer zo toe als men gewend was, hetwelk zal moeten worden geweten aan de stijging van de prijzen; aan de hoge fiscale lasten, de dreigende oorlog en meer andere invloeden. De spaarbankdirecteuren zeggen dat het hun meer gaat om de kleine spaarders, dan om de groten. De kleinen hebben van hun sparen naar verhouding het grootst genoegen.
Onlangs te Amersfoort vanwege het Ministerie van Sociale Zaken een groot Congres gehouden over „Besteding van het Gezins inkomen." Wijze woorden daarover gelezen. Er is op het gebied van de volksverzorging nog al iets te doen. Hoe meer het nijpt hoe meer het eis is op de ,,kleintjes" te passen. Het moge een heel ding zijn om door noeste arbeid voor het inkomen te zorgen, maar niet minder belangrijk is het werk van de huisvrouwen, die het geld uitgeven. Doen zij dit onoordeelkundig dan is er een dagelijks wederkerende schade, bij een lekkage te vergelijken. Dan is er voor vader geen verdienen meer aan ge maakt. Dit onderwerp leent zich mee voor winterkout dan voor bespreking in de vacantie tijd. Dus zal ik het nu laten rusten.
De vacantiedagen bieden ons gelegenheid nieuwe indrukken op te doen, hetzij door naar elders te vertrekken, hetzij personen van andere streek in ons huis te ontvangen.
Soms zijn de nieuwe indrukken niet aangenaam. Ik hoor van een kerkdienst, in het Zuiden des lands waar niet gezongen werd. De zwijgende gemeente dus. Bepaald nieuws. En volstrekt onbijbels. Dat zat zo: dominé lag met de organist overhoop. En had kerkrechtelijk over de organist niets te zeggen. Dus besloot dominé eenvoudigweg dat er niet gezongen werd. Van hogerhand is aan deze tyrannic toen een einde gemaakt. Gelukkig maar. Want zo vergrijpt de Dienaar zich aan de gemeente des Heeren en hij scheen haar als een vereniging te beschouwen, waarin hij de eerste viool speelde. Als hij dat onderscheid niet kent wordt het hoog tijd dat hij het Gereformeerd Kerkrecht eens gaat bestuderen. Dat was voor vele „B.B. ouderlingen" (dat betekent: „Broeders ouderlingen") ook niet over Ijodig. Dan werd er sneller en met meer autoriteit gehandeld. Want de gemeente moet niet alleen geleid worden maar ook verdedigd tegen een ieder die haar rechten aantast. Wie 't ook zij. Ook op de Veluwe schijnt een „B. ouderling" dat niet in te zien. Over dezen een volgende maal een woordje. WAARNEMER.
Zondagsdiensten Artsen.
Van Zaterdag 13 Augustus v.m. 12 uur tjM. Haaxidag 14 Augustus v.in. 9 uur
MiddelhamisSonunelsdjjk: Afwezig de artsen P. Knöps, Tj. Kuipers en A. Kievit. Voor spoedgevallen C. F. Arends, arts. Tel. 1, Middelharnis.
DirkslandHerldiigenMelissant: Afwezig B. Elvé, arts. Voor spoedgevallen G. Huisman, arts. Tel. 1512, Melissant en dr P. Boot, Tel. 127, Dirksland.
OostFlaMtee: Afwezig de artsen G. J. Buth, C. W. Kramers en P. J^ _de Man. Voor spoedgevallen E. J. Bouman, arts. Tel. 19, Stad aan 't Haringvliet en P. C. J. Voogd, arts, Tel. 59, Oude Tonge.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's