B. en W. van Nieuwe Tonge over de samenvoeging
In de vergadering van de Flakkeese gemeenteraden, die gedurende deze weken gehouden worden leggen de burgemeesters de nieuwe memorie van toelichting van Ged. Staten op het wetsontwerp tot nieuwe indeling van gemeenten aan de raadsleden voor. Dit is de officiële indiening bij de raden. Zo als men zich herinnert besloot het merendeel der raadsleden in een gecombineerde vergadering om uitstel te vragen van behandeling en wij vei wachten, dat in de komende maand in diverse raden voorstellen ingediend en aangenomen zullen worden strekkende tot dit verzoek om uitstel. Maar intussen blijken er ook al aan beantwoording etc. van memorie en ontwerp gewerkt te worden. Burgemeester en Wethouders van Nieuwe Tonge hebben aan de raadsleden een praeadvies toegezonden, dat wij het eerste goed opgezette goed geformuleerde stuk zouden willen noemen, dat wij terzake de samenvoeging onder ogen kregen. Een prachtig stuk werk. Als alle colleges zo voor de dag komen zal een eventueel benoemd socioloog slechts samenvattend werk hebben te doen. i
Het praeadvies van het Nieuwe Tongse college beslaat 29 getypte vellen en behandelt practisch de gehele materie van deze plannen tot samenvoeging van gemeenten. Bovendien zijn vier gedetailleerde kaarten bijgevoegd en is het geschrevene verduidelflkt met een tiental zeer sprekende foto's, die betrekkingen hebben op de voorgestelde grenswijziging. Nogmaals: een keurig geheel, dat indruk maakt, qua inhoud en vanwege het uiterlijk. Het zou te ver voeren om dit prae
Het zou te ver voeren om dit praeadvies uitvoerig, laat staan in zijn geheel in de krant af te drukken, al hoewel wij het gaarne als goed voorbeeld ter navolging zouden stellen. Enkele interessante gedeelten laten wij evenwel in het verdere volgen, terwijl wij nog enige beschouwingen gaarne voor volgende nummers bewaren.
B. en W. van Nieuwe Tonge volgen het wetsontwerp in de volgorde der artikels, zoals zij ook de memorie van toelichting alinea voor alinea aan een beschouwing en conclusie onderwerpen. Uiteraard wordt een en ander daarbij in hoofdzaak bezien vanuit de Nieuwe Tongse gezichtshoek, maar er worden ook opmerkingen gemaakt, die zouden kunnen gelden voor de samenvoegingsplannen ten aanzien van andere combinaties van gemeenten.
Het college houdt zich allereerst bezig met de veranderingen, die zich zou den moeten voltrekken in het ambtenarencorps der gemeenten en daarbij wordt geschreven aan de hand de wet tot samenvoeging der gemeenten Hoogezand en Sappemeer (5 Jan. 1949) en van Maarssen en Maarsseveen (28 Februari 1949), in het bijzonder van de nieuwe gemeente, wie deze benoemd als mede de positie der functionarissen van de samengevoegde gemeenten. In het ontwerp is niet opgenomen, dat de jaarwedden van de secretaris, de ontvanger en de ambtenaren burgerlijke stand zo nodig door Ged. Staten worden vastgesteld. Evenzo geldt dit voor de jaarwedden van de wethouders en de presentiegelden van de raadsleden Het wil het college voorkomen, dat voor de ambtenaren een recht van beroep geopend moet worden.
Ook art. 17 van het ontwerp wordt de nodige aandacht besteed. Dit behandelt de bijzondere uitkering, die de gemeente krijgt en de verdeling van deze uitkering na samenvoeging en grenswijziging.
Het college heeft zich uitvoerig bezig gehouden met de vraag of een bepaling moet worden opgenomen met betrekking tot uitvoering van de woonruimtewet 1947. In elke gemeente moet een commissie van advies (de zg. woon ruimtecommissie) zetelen. De minister kan bepalen, dat voor meer gemeenten slechts één commissie wordt benoemd, maar de wet kent niet meer connnissies in één gemeente, maar de commissie bestaat uit ten minste 5 leden. Zijn er meer dan 5, dan wordt zij gesplitst in kamers van 5 leden. Het lijkt gewenst een bindende bepaling op te nemen, dat de commissie van de nieuwe gemeente wordt gesplitst in twee kamers, waaraan elk een gebied wordt toegewezen, ongeveer gelijk aan de oude gemeenten Oude en Nieuwe Tonge. De functie van commissielid is over het algemeen niet benijdenswaardig en dit zou te minder het geval zijn, als slechts een commissie zou bestaan voor de gehele nieuwe gemeente!
Na een inleiding, de hoofdzakelijke procedure, en ontwerp van wet, wijden B. en W. van Nieuwe Tonge een hoofdstuk van hun praeadvies aan „Grensverloop nieuwe gemeente Oude en Nieuwe Tonge." Zij bekijken hierbij de grenswijzigingen, zoals Ged. Staten die voorstellen, op de keper en het is dit dele van 't praeadv. dat met foto's verlucht en verduidelijkt is. B. en W. hebben het voorgestelde grensverloop nauwkeurig nagegaan en zij schrijven daarbij tot een aantal verwonderlijke situaties te zijn gekomen. De grens is h.1. nog te weinig naar het Westen verlegd, terwijl dikwijls geen duidelijke zichtbare afscheiding verkregen wordt. Van een sloot verwacht men dat die na verloop van enige tijd dicht gegooid zal worden, terwijl op een ander deel, bij de Duivenwaardsedijk, de grens dwars door de bouwlanden heen zal gaan, waarbij een klein deel van Duivenwaard nog net aan een andere gemeente wordt toebedeeld. Het is wel verleidelijk om de Vliegers te volgen, maar die komt op onduidelijke wijze uit tussen percelen bouwland, welker kadastrale grens ieder moment voor wijziging vatbaar is. Voor wat betreft de grens op de Oudelandsedijk vraagt men zich af of die zal lopen dwars door woningen, er voor of er achter. Nauwkeurig wordt aangegeven hoe naar het inzicht van het college de grens wel en beter zou kunnen lopen. (Dit en vorenstaande uiteraard voor zover Ged. Staten met de samenvoeging hun zin zullen krqgen. Redactie.)
De volgende zestien pagina's zijn gewijd aan de memorie van toelichting van Ged. Staten. Wij kunnen ons in zoverre verenigen met de inleiding van de memorie van toelichting, aldus het college, dat ook wij van mening zijn, dat de huidige indeling van ons eiland — althans in het gebied waarover men kan oordelen —> zodanige onjuistheden vertoont, dat herziening noodzakelijk moet worden geacht.
Dat deze herindeling moet leiden tot opheffing van de zelfstandigheid van de bestaande gemeente kunnen wij niet onderschrijven.
Uitvoerig staat men stil bij de grondgedachte van G.S. over de te geringe bestuurskracht van kleine gemeenten. Men wijst daarbij op het rapport der Prov. Commissie ter bestudering van de gemeentelijke indeling van Noord Holland en men stelt de vraag: wanneer is een gemeente uitgebreid genoeg en wat is naar algemeen inzicht de maximale grootte. Uit genoemd rapport blijkt dat het onmogelijk is bepaalde cijfers te geven. Gemeend wordt dat 't evenmin als ten aanzien van de vraag wanneer een gemeente aan inwoners talrijk genoeg is om over krachten te beschikken, die bij de arbeid der gemeente noodzakelijk zijn, het mogelijk is te zeggen wanneer een gemeente levend genoeg is tot ontwikkeling van initiatief enz.
Ten opzichte van deze en meer andeie punten wordt de memorie niet sterk genoemd. — Inderdaad — men geeft dat toe — behoort Nieuwe Tonge tot de kleinere gemeenten, maar in de geringe argumentatie ziet men het gevaar van generaliseren. Gaarne had men gezien dat in de eerste plaats was aangegeven
waarin dit eiland in menig opzicht bij de ontwikkeling van de latere tijd is ten achter gebleven!
Naar het oordeel van B. en W. moet erkend worden, dat, zo dit inderdaad het geval mocht zijn, in de naoorlogse jaren veel van die achterstand is ingehaald en op menig gebied aan de rest van het platteland van Zuid Holland een voorbeeld is gegeven!! B. en W. erkennen gaarne, dat leni ging van de woningnood een probleem is maar vragen zich af waar dit in Nederland niet het geval is. Het wil hen voorkomen dat Ged. Staten zelf een belangrijke bijdrage kunnen geven aan de oplossing door toewijzen van bouwvolume.
Uitvoering van rioleringswerken ligt al lang in het voornemen van Nieuwe Tonge. Het plan is ter beoordeling aan vele instanties voorgelegd en het moet B. en W. van het hart, dat met uitvoering reeds een begin gemaakt zou zijn als wanneer die beoordeling met grote snelheid plaats vond!
Herstel van oorlogsschade behoort al tot verleden, met het havenprobleem heeft deze gemeente slechts zijdelings te maken, daar de binnen haar gebied liggende haven een polderhaven is. Voor de begraafplaats zien B. en W. ook geen problemen, evenmin als voor voorzieningen ten behoeve van woonwagenbewoners. Noodzaak van ontpoldering wordt gevoeld en sinds 1948 is overlegd met de polders. De brandweer van Nieuwe Tonge is
De brandweer van Nieuwe Tonge is goed georganiseerd, terwijl de nadruk er op gelegd wordt, dat de Stichting Dorpsgemeenschap nog dit jaar haar dorpshuis hoopt te voltooien, terwijl 't probleem van het kleuteronderwijs sedert 1 Mei 1948 al tot het verleden behoort. De jeugdzorg is een probleem voor geheel Nederland! Enige andere belangwekkende pas
Enige andere belangwekkende passages moeten wij voor volgende nummers van ons blad bewaren. Wel willen wij nu nog opnemen, dat volgens B. en W. van Nieuwe Tonge er bij samenvoeging van Oude en Nieuwe Tonge nimmer sprake zal zijn van een nieuwe gemeenschap, want dan zouden reeds nu een aantal symptonen daarvoor aanwijsbaar moeten zijn. Samenvattend stellen B. en W. de gemeenteraad voor om de plannen van Ged. St. af te wijzen en dit college te verzoeken om te volstaan met de plannen tot grens verbetering. In het verdere van 't praeadvies geeft het college nauwkeurig aan hoe deze grenswijziging er volgens haar gedachten zal moeten uitzien. ,
Abonneert U ojp „EILANDENNIEÜWS"
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's