Jaarvergadering Centrale Veiling Goeree en Overflakkee
De Vereniging Centrale Veiling Goeree—Overflakkee hield haar jaarvergadering in Hotel Zaaijer te Middelhamis. Ook in deze bijeenkomst konden wij constateren, dat de belangstelling der leden voor het wel en wee hunner vereniging maar zeer matig was. Althansals wij afgaan op het aantal aanwezigen, dat vijf-en-twintig niet te boven ging, terwijl de Veiling momenteel rond 340 leden telt. Van de zestien bestuursleden was de helft aanwezig. De heer A. A. Mijs presideerde waarbij hij aanving met zijn gebruikelijke welkomstwoord. Hij stelde de aanwezigheid van degenen, die wel gekomen waren, temeer op prijs.
De secretaris, de heer H. van Heest las de notulen, de heer van der Valk las het uitvoerige en omvangrijke jaarverslag voor. Wij nemen daaruit het volgende over;
Jaarverslag
Bij de aanvang van het boekjaar liet de toestand zich voor de land- en tuinbouw zeer donker en somber aanzien. De uien waren, uitgezonderd bij levering aan Duitsland, vrijwel onverkoopbaar; de peen werden geleverd aan het Centr. Bureau van de Veilingen voor de minimumprijs, waarbij aan de veilingleden een hogere prijs werd uitbetaald, dan aan de niet-leden. De aardappelen gingen naar de cichoreidrogerijen voor de prijs van 4 et per kg. Maar bijna in alle hoger gelegen landen zijn de producten^ door de abnormale droogte niet tot hun recht gekomen. Dit was een voordeel van ons lager liggende Nederland. De kwantitatieve opbrengst was boven normaal. Tengevolge van het tekort in andere landen en ook wel van de mindere uitzaai, werden voor de uien en peen ongekende prijzen betaald, terwijl de aardappelen ook een meer dan lonende prijs opbrachten.
Jammer genoeg zijn vorig jaar grote hoeveelheden uien en peen in voorkoop verkocht tegen aanmerkelijk lagere prijzen, dan later konden worden bedongen. Wij kunnen ons voorstellen dat men zich tegen een al te groot risico tracht te dekken en dat soms financiële omstandigheden daartoe nopen, maar wij blijven toch de mening toegedaan, dat men daartoe dikwijls te lichtvaardig overgaat.
lichtvaardig overgaat. Daarom blijven we geloven, dat een georganiseerde regelmatige afzet op de duur de voordeligste is. De Flakkeese boer is echter zó verknocht aan de verkoop in de roes, dat hij daar niet gemakkelijk afstand van zal doen. Jaar in jaar uit tracht onze veiling door woord en geschrift daarin verandering te brengen, in de vaste overtuiging, dat daarmee het belang van de telers wordt gediend. In 1949 zijn door een oommissie uit
In 1949 zijn door een oommissie uit ons bestuur in alle gemeenten op ons eiland praatavonden gehouden, teneinde de boeren tot een regelmatige afzet via de veiling te bewegen. Om dit echter te kunnen bereiken
Om dit echter te kunnen bereiken moet in de eerste plaats de stoot van de telers zelf komen. Het bestuur alleen kan dit nimmer bereiken. Het bestuur heeft daarom een sta
Het bestuur heeft daarom een statutenwijziging voorgesteld, waarin is opgenomen, dat de algemene ledenvergadering bij een bepaalde meerderheid van stemmen tot vrijwillige veilplicht voor een door haar aan te wijzen product kan besluiten. Deze statutenwijziging werd in de algemene ledenvergadering aangenomen. 90 pet van de op de vergadering aan
90 pet van de op de vergadering aanwezige leden, stemde er mede in, dat niets onbeproefd mocht worden gelaten, om het veilingwezen ook bij ons ingang te doen vinden, maar door de hoge uien— en peenprijzen in de roes, verdween weer even zo gemakkelijk de veilinggedachte. Zo mag het de telers niet onverschil
lig zijn, wat er met hun producten na verkoop gebeurt. Men dient na te gaan, zoals de tuinbouw dit doet, of de kwaliteit, verpakking en sortering van onze producten die van onze concurrenten kunnen evenaren. Zo niet, dan moet daarin in overleg met de georganiseerde handel verbetering worden gebracht. Met de bewaring van plantuitjes is men bezig de juiste weg te zoeken. Op initiatief van ons bestuur zijn de voorbereidende maatregelen getroffen om tot stichting van een coöperaties vereniging te komen.
In een vergadering van een groep onzer veilingleden dato 25 Maart 1950 werd tot definitieve oprichting besloten. Als er ook zoveel animo voor het veilen komt, dan besluite men dit jaar nog voor de vrijwillige veilplicht voor het product uien.
We brengen van deze plaats gaarne een woord van dank aan de handel met wie we prettig hebben samenge werkt en de financiële zaken naar tevredenheid hebben afgewikkeld. Het aantal leden steeg dit jaar van 274 tot 341.
Evenals vorig jaar was de aanvoer var groenten niet van groot belang. Hoewel de groenteteelt op Flakkee slechts door een klein aantal beroepstelers wordt uitgeoefend, kon niettemin de aanvoer veel groter zijn dan nu. Het is nog altijd zo, dat men de op Flakkee geteelde groenten en fruit naar veilingen buiten het eiland ten verkoop zendt en dat de voor de Flakkeese bevolking benodigde groenten en fruit middels grossiers worden ingevoerd. De kosten van transport en grossierwinst komen vanzelfsprekend ten laste van onze bevolking. We spannen dus 't paard nog altijd achter de wagen. Volgens de omzetlijst veilden we witlof in het afgelopen jaar rond 37.000 kg met een gemiddelde prijs van 46 et per kg voor Ie soort lof.
Nog steeds doet het ons leed, dat de Flakkeese witloftrekkers nog niet een zodanige samenwerking hebben weten te bereiken, dat ze hun lof op onze veiling aanvoeren.
We geven gaarne toe, dat het niet gemakkelijk is om de kooplieden uit diverse consumptiecentra hierheen te trekken maar wel ligt het op de weg van de Flakkeese handel om zich meer op de handel in fruit en groenten in te stellen. Zolang de veerdiensten niet weten te bereiken, dat de auto's vlot en zonder wachten kunnen worden overgezet, zijn ook aan het vervoer van het product bezwaren verbonden. Een vaste oeververbinding zou de radicale oplossing brengen, doch dit ligt o.i. nog ver in het verschiet.
De uitplant van aardbeien heeft haar invloed op de aanvoer van dit jaar laten gelden. Ook de aanvoer van zwarte bessen steeg beduidend. Ruim 43000 kg werden geveild tegen 32000 in 1948-'49. De aanvoer van druiven kromp verder in tot 8.006 kg. Als men ziet, dat enerzijds beduidende hoeveelheden druiven van Flakkee elders worden geveild eii" enerzijds nog groter hoeveelheden van elders worden ingevoerd dan ware het toch beter en meer logisch, dat de op Flakkee geconsumeerde druiven hier werden geveild. Door het Centraal Bureau van Vei
Door het Centraal Bureau van Veilingen was voor het tijdvak van begin van de oogst tot en met 16 Juli een minimumprijsregeling ontworpen, waarbij contractueel moest worden vastgelegd, dat de afzet van alle in dat tijdvak te verkopen vroege aardappelen via de veiling moest geschieden.
Als tegenprestatie garandeerde het Centraal Bureau een bepaalde vergoeding bij doordraaiing. Door 35 telers werden contracten afgesloten. Ruim 20 duizend kg vroege aardappelen draaiden door, waarvoor aan contractanten een vergoeding van ƒ 6.50 per 100 kg werd betaald. Niet contractanten moesten met een vergoeding van ƒ 3.50 genoegen nemen.
Geveild werd dit jaar bijna 21/4 millioen kg uien, tegen 6.6 millioen in 1948 -1949. De opbrengst steeg echter van 492.000 tot 540.000 gulden, wel een bewijs, dat de uienteelt dit jaar uitermate lonend is geweest.
De sorteerstations kwamen ook dit jaar nog niet lot leven, uitgezonderd Goedereede, dat ieder jaar de uien van de leden via onze veiling afzet. In dit verband willen wij er de aandacht op vestigen, dat de sortering van de landbouwproducten steeds meer op de voorgrond treedt en dat daarvoor steeds grotere machines en lokalen nodig zijn. Dit zou op zichzelf niet zo erg zijn,
Dit zou op zichzelf niet zo erg zijn, als de kleine koopman daardoor op de duur niet zou worden uitgeschakeld, want hoe minder kooplieden, des te minder concurrentie.
Uit alle oorden des lands werd ons telefonisch naar de grootte van de aanvoer gevraagd, voor ons een bewijs, dat onze veiling meer en meer bekendheid gaat krijgen.
kendheid gaat krijgen. Hoewel op de omzetlijst een hoeveelheid peen prijkt van ruim 3 millioen kg met een opbrengst van ruim ƒ 330 duizend gulden, zijn we daarover nog het minst tevreden. Practisch alle peen zijn immers in voorkoop verkocht en zijn alleen krachtens de geldende veilplicht de veiling gepasseerd.
Blijkens een staat van omzetten ging er in totaal op de veiling om voor een waarde van ƒ 1.103.338.76, waarvan zaai uien met ƒ 539.523.30 het leeuwenaandeel hadden en peen met ƒ 348.541.02 ook niet onbelangrijk waren. Onder de kleinere producten namen bessen met ƒ 38.459.52, aardappelen met ƒ 35.832.21 en aardbeien met ƒ 30.260.40 de voornaamste plaats in.
De voorzitter zegde de secretaris dank voor diens uitvoerig verslag en voor de vorm waarin dit werd gegoten. Het zelfde gold voor de financiële verantwoording. Ben commissie uit de leden en een accountantsonderzoek hadden alles op het gebied der geldmiddelen in orde bevonden.
De winst over 1949/50 bedroeg ƒ 511.01, het reservekapitaal is ƒ 48. 365.40. Aan intresten trok men ƒ 5.222. 26, van een malig fust ƒ 793.97, van emballagehuur ƒ 3.921.45, veilingkosten ƒ 19.513.54, contributie ƒ 1.042.50 en van de sorteerinrichting ƒ 3.989.61.
De onkosten beliepen ƒ 12.967.69, salarissen ƒ 11.779.45, omzetbelasting ƒ 1.469.90, naar belastingen ƒ 3.816.—. Op emballage werd ƒ 3.149.38 afgeschreven.
Een meevaller! In een post van ƒ 13.480.89 voor crediteuren was een bedrag begrepen, dat het bestuur voorstelde als 1% restitutie op veilinggelden over uien. Die restitutie geldt ook voor niet-leden! Dit is bedoeld als propagandistische tendenz. Vaststelling moest geschieden van het gewijzigd huishoudelijk- en veilingreglement. Dit als gevolg van de geschapen mogelijkheid om bij besluit van de algem. vergadering' veilplicht voor de leden in te voeren. De vergadering verleende voorts
De vergadering verleende voorts machtiging aan het bestuur tot het verlenen van het recht van opstal aan de Coöp. Vereniging „De Flakkeese Plantui" en tot aankoop van 14% are grond van de R.T.M, voor de bouw van de bewaarplaats voor plantuien. De R.T. M. was bereid tot verkoop voor ƒ 1.60 per meter.
Veilen van uien De agenda vermeldde ook het punt: bespreking vrijwillige veilplicht voor uien. Het bestuur bedoelde daarmede de gevoelens der leden te peilen. Tengevolge van het geringe aantal aanwezigen kon dit punt niet tot resultaat leiden. De voorz. hoopte, dat er onder de leden t.a.v. het verplichte uienveilen eens wat meer leven in de brouwerij zou komen en hij verwees naar de resultaten, die men in Sint Annaland op het gebied van uien en aardappelen heeft bereikt. „Op Flakkee is men veel te laks!" aldus de voorz.
De heer H. Lodder uit Goedereede stelde de vraag hoeveel blijk van drang tot veilen het bestuur wel nodig acht. Hij heeft ook geconstateerd, dat alle telers wel van het belang van veilen overtuigd zijn, maar er niet toe komen. Het argument, dat men vorig jaar in de roest verkocht omdat men geld nodig had, achtte hij niet opgaan, want dit jaar deed men het niet! „Waar haalt men nu het crediet?" vroeg spr.
De secretaris sprak er daarop zijn verwondering en teleurstelling over uit, dat men op Flakkee, waar men toch overigens niet ten achter komt, nog niet het belang van veilen inziet.
De voorzitter zegde toe, dat het bestuur al het mogelijke zal doen om tot het gestelde doel te geraken.
De heer Mol wees er op, dat men bij het Centraal Bureau van Tuinbouwveilingen weinig oog heeft voor de belangen der uientelers. Spr. illustreerde dit met te vertellen, dat hij zeer moeilijk enige belangstelling kon wekken voor de onlangs aangerichte hagelschade Spr. opperde de gedachte dat men de telers voor algemene, landelijke veilplicht voor uien zou kunnen laten tekenen. Hij meende, dat men er met behulp van een deskundig persoon, die de telers gaat bewerken — in opdracht van de veiling of veilingen — om hun instemming te krijgen. Als men sanctie zou krijgen op landelijke veilplicht, zou dat een zegen voor de teelt zijn. Thans kost die, tegen de prijs van 6 et, geld. Hij achtte de tijd rijp voor de door hein voorgestelde actie.
De heer Mijs zei niet zo optimistisch te zijn als de heer Mol. De minister gevoelt niets voor oplegging van veilplicht. Zeker zal een actie van alleen Flakkee hem daartoe niet bewegen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's