Het nieuwe Hulppostkantoor te Melissant in gebruik genomen
Het nieuwe Hulppostkantoor te Melissant is dezer dagen gereed gekomen en kant en klaar afgeleverd. De ingebruikname is met enige plechtigheid gepaard gegaan, daar meerdere autoriteiten uit de gemeente en van het Staatsbedrijf der P.'T.T. er bij tegenwoordig waren. Het nieuwe gebouw, annex, woning is een sieraad voor de gemeente, dat de bouwers alle eer aan doet.
Woensdagmiddag waren ter gelegenheid van de ingebruikname van het nieuwe hulppostkantoor een groot aantal genodigden in de raadszaal aanwezig. Met burgemeester Van Heijst was tegenwoordig het dagelijks bestuur der gemeente en de gehele raad. Ir Kiers, Hoofding, en Directeur der Wederop bouw benevens Inspecteur der Volks huisvesting. Burgemeester Baron van Knobelsdorff van Goedereede, de heer Smid, oud Inspecteur van de Techn. der P.T.T. met de heer van Ixeuwen zijn opvolger; de heer van Brummel electr. techn. ambt., de heer de Groot, postdirecetur te Middelharnis, de architect de heer Sickler, met de aannemers Both, Duhen en Baart, het gemeenteen secretariepersoneel en de staf van de P.T.T. te Melissant.
Al deze heren werden door Burgemeester van Heijst welkom geheten, waarna hij een uiteenzetting gaf van de toestand, waarin het roemruchte bedrijf van de P.T.T. voorheen was gehuisvest. De kantoorhouder was in dit gebouw, dat zich naast het gemeentehuis bevindt, van elk denkbaar comfort verstoken. De inspecteur, de heer Smid, was hierover niet tevreden, zodat hij de medewerking inriep van het gemeentebestuur, om hierin vera,ndering te brengen. Het gemeentebestuur voelde de situatie aan en besloot pogingen te doen, ora tot een nieuw postkantoor te komen. Hiermee begonnen de moeilijkheden voor de gemeente, er moest bouwvolume komen etc. Maar, naar het Latijnse spreekwoord „niet zonder veel werk" — kwam het voor elkaar, dank zij de medewerking van Ir Kiers en daarnaast van Ged. Staten. Het doel was, om in samenwerking met
Het doel was, om in samenwerking met de heren van de P.T.T. een doelmatig gebouw te verkrijgen, in het centrum der gemeente. De heer Sickler heeft er zijn kracht aan gewijd en is naar het oordeel van het gemeentebestuur zeer geslaagd. Het resultaat van de openbare aanbesteding was zo, dat het de kostenraming niet veel te boven ging. Spr. bracht zijn dank over aan de bouwers Both, Duhen en Baart en de gemeenteopzichter Vreugdenhil, voor de vlotte wijze waarop het werk is tot stand gekomen. Ook de gem. werklieden Dupré en Oudenaarden kregen woorden van dank, voor de wijze waarop zij de om geving van het gebouw hadden opgeknapt. Daarna overhandigde de Burgemees
Daarna overhandigde de Burgemeester aan de heer Smid, oudinsp. van de P.T.T. de sleutel en verzocht hem de deur te willen ontsluiten, als een symbolische handeling, dat het hulppostkantoor geopend was.
I>e opening Het gezelschap begaf zich naar beneden en de heer Smid stak de sleutel in het slot en zwaaide de deur open. Hij drukte daarbij de wens uit, dat het nieuwe hulppostkantoor zou mogen bijdragen tot de groei en bloei van de gemeente Melissant.
Het is een zeer fraai kantoor, met ruime intree en flinke ruimte voor de loketten. De bezoekers kunnen gemakkelök hun zaken afdoen, zonder te veel door anderen te worden bespied. In het vorige kantoortje was haast geen ruimte en stond men boven op elkaar.
Het postkantoortje zelf is bijzonder practisch ingericht. De kantoorhouder heeft vóór het loket alles bij de hand en behoeft maar een stap te doen om bij het toestel te kunnen om de telefoon te bedienen. Het laatste komt binnenkort te veranderen, daar de telefoon, zo men weet, automatisch wordt. Het kantoor is gebouwd annex een
Het kantoor is gebouwd annex een zeer geriefelijke woning, zodat de kantoorhouder tegelijk bij zijn werk is. Een nieuwe kantoorhouder is nog niet benoemd. Na terugkomst overhandigde de bur
Na terugkomst overhandigde de burgemeester de sleutel aan de heer van Leeuwen, waarbij hij overtuigd was, dat de P.T.T. een goed huurder van het gebouw zou zijn.
De heer Smid deed het goed al stond hij buiten zijn ambtelijke loopbaan, ex quilitata qua namens het P.T.T. bestuur dit kantoortje te hebben mogen openen. De huisvesting van hulpkantoren is dikwijls meestal een probleem zegt spreker. De huur van het oude kantoor was ons door de gemeente opgezegd waarom we met het gem. bestuur in onderhandeling geraakt zijn. Spr. brengt hulde aan de burgemeester voor het begrip dat hij heeft getoond, om de moeilijkheden op te lossen. De gemeente heeft de huisvesting weer in handen en hij is overtuigd, dat de gemeentenaren dit op prijs zullen stellen. Het zal in een grote behoefte voorzien en hij hoopt dat het lange jaren aan ziin doel zal beantwoorden.
Ir Kiers verheugt zich, dat hij, die zo vaak zeggen moet „ik heb geen bouwvolume" thans blijde gezichten voor zich ziet. Het is hier trouwens toch een vriendelijke bevolking met geschikte burgemeesters zegt spr. Het was wel zeer nodig, dat aan de praehistorische toestand een eind kwam. Melissant is wel 200% vooruit gegaan, want, om iets te noemen zijn er nu in dit gebouw wel 2 W.C.'s! (In het vorige niet een. Vrolijkheid.) Bovendien is het een verfraaiing van het centrum, Spr. wees de hem toegezwaaide lof af op zijn medewerker, die er het meeste werk aan heeft gehad en dankt de heer Sickler, dat het zo is gebouwd, dat er weinig onderhoud aan zal zijn.
Nog geen Postkantoorhoiider ? De heer v. d. Spf)an raadslid, maar tevens voorz. van de Woningbouwvereniging merkt op, dat dit postkantoor een unicum is in heel Nederland. Ten eerste ia hier nog nooit een postkantoor gebouwd. Nu zegt de Wet, dat oude woningen, onbewoonbaar moeten worden verklaard. Het oude kantoor wordt ingericht voor Boerenleenbank en — de nieuwe woning aan het postkantoor blijft onbewoond. Spr. heeft vernomen, dat dit in de salariëring zit, daar Melissant van de 3e in de 5e klas gekomen is; zodat men bedankt om deze post aan te nemen. Spr. vraagt de aanwezige autoriteiten om naar middelen om te zien, dat daarin verandering komt.
De heer van L«euwen Insp. van de Techn. dienst geeft daarop het antwoord, maar brengt eerst zijn dank over aan de burgemeester, die hem het mooie gebouwtje heeft overgedragen. De sleutel overhandigde hij aan de heer de Groot, postdirecteur te Middelharnis. Wat de kantoorhouders betreft aldus spr., deze werden, door automatisering van de telefoon, voor hun taak te dik betaald. De classificering moest, gezien de werkzaamheden, worden gewijzigd. Malissant ligt in de 5e, dus een iets hogere klasse en hg meent dat men daardoor wel aan een behoorlijk salaris komt. Spreker zal de rij van bestaande kantoorhouders eerst afwerken, maar lukt dit niet, of duurt het te lang, zal hg een voordracht uit het eiland maken. Hij vraagt daarom enig geduld.
De heer Maktoenze, chef van de Techn dient te Melissant, brengt ztjn dank over voor de uitnodiging en zegt dat hij als oudeilandbewoner dankbaar is aan Melissant, waar zoveel herinneringen liggen aan vervlogen dagen, iets te mogen bijdragen dat een standbeeld blijft voor deze plaats.
De Bürgern, de sprekers dankend, prijst de samenwerking die er is geweest, bij de totstandkoming van het hulppostkantoor. Het oude zal nu ook nog aan een goed doel beantwoorden, nu de Boerenleenbank er in wordt gevestigd. Spr. hoopt verder dat er spoedig een nieuwe postkantoorhouder komt, al is men met het werk van de heer Both zeer tevreden. Hij dankt inzonderheid ook de technische dienst, die hun nachtrust zullen opofferen om deze nacht het oude op het nieuwe over te schakelen.
De mechanisatie van het kleine boerenbedrijf
Is mechanisatie van het kleine boerenbedrijf mogelijk, voordelig en wense Ijjk? Ziedaar een probleem, dat tegenwoordig vele kleine boeren bezighoudt. Na de sterke toeneming van het gebruik van landbouwmachines in de middelgrote en grote landbouwbedrijven is het zeer zeker nodig na te gaan, of het ook mogelijk is het kleine bedrijf op een juiste wijze te mechaniseren, aldus de heer Ir H. M. Elema van het Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie, in een dezer dagen gehouden radiopraatje.
Op het Nederlandse kleine bedrijf is in het algemeen de situatie geheel anders dan op de grotere bedrijven. Meest al werkt men zonder of vrijwel zonder vreemde arbeidskrachten, terwijl de werkuren voor de boer en zijn familie niet of nauwelijks in geld worden gewaardeerd. Als gevolg van de geringe te bewerken oppervlakte springt het voordeel van vlugger werken niet zo in het oog. Een ander gevolg van daze kleine bedrijfsoppervlakte en de vaak zeer slechte verkaveling is, dat het financiële voordeel van machinaal werken vaak niet aanwezig is. Stelt men hiertegenover de kosten van het aanschaffen van machines, dan is het duidelijk, dat de drang om te mechaniseren op het kleine bedrijf tot voor kort vrijwel niet aanwezig was.
Dat de mechanisatie van het kleine bedrijf toch voortgang heeft gevonden, heeft verschillende oorzaken. In de eerste plaats is de jonge generatie vertrouwd geraakt met machines. In do tweede plaats is er ook onder de kleine boeren een streven waarneembaar het zware of onaangename werk door een machine te laten uitvoeren, terwijl het bij een intensieve bedrijfsvoering mogelök is bepaalde machines met voordeel te gebruiken. Deze intensieve bedrijfsvormlng brengt bovendien in vele gevallen zoveel extra werk mee, dat de boer bepaalde machines moet gebruiken om al het werk op tijd af te krijgen.
Direct na de oorlog hebben diverse kleine bedrijven machines aangekocht, die er beslist niet thuis hoorden. Teneinde dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen en voorts ter bestudering van de mogelijkheden, die er in de mechanisatie van het kleine bedrijf aanwezig zijn, heeft de Overheid een aantal mechanisatievoorbeeldbedrijven ingericht. Dit zijn kleine bedrijven met in het algemeen 7—15 ha land, waarvan de boer bereid was te mechaniseren en een uitvoerige boekhouding bij te houden. De inventaris werd door het Rijk verstrekt, maar in de verlies en winstrekening worden de machinekosten gerekend alsof de boer ze zelf had gekocht. De bedrijfjes liggen in verschillende landbouwgebieden en omvatten practisch alle bedrijfstypen.
Omdat de meeste van deze bedrijven nog maar een paar jaar gemechiseerd zijn, zijn nog geen definitieve resultaten beschikbaar. Wel hebben sommige boeren uit de omgeving inmiddels al het één en ander van deze bedrijfjes overgenomen en in het algemeen kan worden gezegd, dat de voorlopige resultaten in een aantal gevallen niet ongunstig zijn. In andere gevallen zijn zij daarentegen minder goed dan werd verwacht. In alle gevallen bleek echter duidelijk, dat mechanisatie alléén verantwoord is bij een intensieve bedrijfsvoering! Tengevolge van de toegenomen drang
Tengevolge van de toegenomen drang naar mechanisatie is het streven naar gemeenschappelijk gebruik van landbouwmachines sterk toegenomen. Van overheidszijde wordt dit streven bevorderd door het beschikbaarstellen van premies voor verenigingen voor het coöperatief gebruik van landbouwwerktuigen, waarvan de leden geheel of gedeeltelijk uit kleine boeren bestaan. Ook individueel heeft op het kleine bedrijf mechanisatie plaats en neemt het ge
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 november 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 november 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's