Raad Stavenisse
Vrijdag 3 November des voorm. 9.30 uur kwam de gemeenteraad in openbare vergadering bijeen onder voorzitterschap van burgemeester L. A. Verburg. Alle leden tegenwoordig.
Na opening der vergadering worden de notrilen der vorige vergadering ongewijzigd goedgekeurd en vastgesteld. Ingekomen stukken: Medededeling van het gemeentebestuur van St. Maartensdijk, dat de verordening op de heffing van keurlonen is goedgekeurd. Goedkeuring van de wnd. Comm. der Koningin op verordening' aanplakrechten.
Idem van het Prov. Best. op de 5% toelage 3e en 4e kwartaal 3950. Mededeling van het Bestuur voor moderne bliksem-beveiliging, dat de bliksemafleider op het gemeentehuis in orde bevonden is; op de toren zou een dubbele leiding nodig zijn. De heer Hage vraagt of aanleg van een bliksemafleider verplichtend is. De Voorz. zegt dat dit niet het geval is.
Weth. V. d. SMldce merkt op, dat er wel Brandverzekeringen zijn die de verplichting van aanleg daarvan stellen. Van dhr A. van 't Veer (die de vorige vergadering afwezig was) is bericht ont vangen, dat hij zijn benoeming als pi vervangend lid der woonruirntecommissie aanneemt. De heer Joh. Stoutjesdijk deelt mede
De heer Joh. Stoutjesdijk deelt mede dat hij zijn benoeming niet wenst te aanvaarden.
B. en W. stellen voor om dhr A. van 't Veer thans als lid te benoemen, wal met algemene stemmen plaats vindt en door dhr van 't Veer aanvaardt. In een schrijven van het Prov. Bestuur worden enige opmerkingen gemaakt op de monumentenverordening. B. en W. stellen voor geen wijzigingen
B. en W. stellen voor geen wijzigingen aan te brengen op de lijst van monumentale bouwwerken; tegen enige redactionele wijzigingen is geen bezwaar. Op de vraag van de heer L. Hago of
Op de vraag van de heer L. Hago of dit gebouwen zijn door de Raad als zodanig aangewezen antwoordt de vo'orz. dat dit niet plaats vindt, dan nadat een terzake deskundige is gehoord.
Van dhr C. L. Geluk te St. Maartensdijk, J. Hage te Scherpenisse en G. A. Geluk te St. Maartensdijk is een verzoek ingekomen om met een tractor met aanhangwagen door de gemeente te rijden.
Dit wordt op de reeds eerder vastgestelde voorwaarde ingewilligd.
De heer van 't Veer mer'kt in dil verband op, dat men toch steeds hieraan de nodige aandacht dient te schenl<en Men ziet soms kettingen van zodanige lengte, dat uitlopen van een aanhangwagen toch nog mogelijk is, en de gevaren nog niet ten volle zijn weggenomen.
Van de Plantenziektekundigen Dienst te Wageningen is een schrijven ontvangen, om geen grond voor volkstuintjes te doen verhuren zonder vergvmnig. Dit met het oog op de voorkomende aardappelmoeheid.
B. en W. stellen voor geen verordening dienaangaande vast te stellen.
Door de politie zijn alle volkstuintjes in kaart gebracht, zodat hiermede wel gerekend is.
Naar aanleiding van een schrijven van de bank van Ned. Gemeenten, betreffende de vaststelling van het algemeen crediet, wordt dit op ƒ 35000.— gesteld.
Een verzoek van het Prov. Bestuur, om de 6e -wijziging begroting 1950 op deze wijze te veranderen, dat de verhoging van 20% van de Alg, uitkcrinR van het Rijk overgeboekt wordt op de Algemene Reserve. Geen bezwaar! Idem van het Prov. Best. om onderdeel C der leges verordening (dansvorgunning) te schrappen, ontmoet geen bezwaar. De Raad gaat accoord met een schrij
De Raad gaat accoord met een schrijven van de Min. van Binnenl. Zaken inzake verlenging voorschot 2e 5% aan gem. personeel, van het salaris van Sepl t.m. December 1950.
Daarna komt opnieuxv aan de orde het verzoek van d.e heren Hage en Slager voor een tegemoetkoming in hun studiekosten, waarover op de vorige vergadering de stemmen staakten.
Buiten dit verzoek om, is van het Centraal Bureau van Ned. Gemeenten en Prov, Bestuur mededeling gedaan, dat dergelijke vergoedingen geen bezwaar ondervinden hunerzijds.
De heer vaji 't' Veer wil in deze zaak zijn standpunt even motiveren, omdat hij, zoals hij het uitdrukt op de evonaa: zit. Men heeft mij wel eens gezegd, dat ik hier als vertegenwoordiger van de P.v.d.A. zittend, de arbeider moet ver- idigen. Dat doet hier nu niet ter za- ! maar ik vind het zielig als men voor ets moet werken, zoals deze volon- 1113. Bovendien zou een vergoeding ook limulerend werken en dus in het belang T gemeente zijn. Natuurlijk dient geil voor geval bezien te worden, maar ler kan ik niet tegen zijn. De voorz. is ook deze mening toege
De voorz. is ook deze mening toegelan. Hij zegt zelf ook ondervonden te ibben, als volontair zijnde, niets te i'dienen. Dat is niet aangenaam. De heer de Vos stemt toe, dat het ziefis, voor niets te werken, maar vindt, )t deze jongens op de secretarie zitten nte leren en op welke school wordt er m gegeven?
De voorz. antwoordt dat ze toch in iiler geval werk in het belang der ge- »ente verrichten, waarvoor enige veroeding toch zeker gerechtvaardigd is. De heer L. Hage merkt op dat ze het de eerste plaats voor zich zelf doen, let voorstel tot het verstrekkken van Tgoeding wordt aangenomen met 4 fen 3 stemmen, (Tegen de heren Ha- Tazelaar en de Vo6.
Van het Waterschap Stavenisse is in schrijven ontvangen houdende medeling dat geen bijdrage gegeven ordt in de kosten voor verbetering de oprit aan de haven. Voor onderoudskosten zal f 10.— per jaar vertrekt worden. Opnieuw is een schrijven ontvangen
Opnieuw is een schrijven ontvangen »n het Prov. Bestuur over het gewijlde uitbreidingsplan in een der vorie vergaderingen afgewezen. Door de Directeur van de Planologiilie Dienst is een bezoek gebracht, aarbij het standpimt van de Raad naï IS uiteengezet. Alsnog wordt verzocht dit gewijzigde
Alsnog wordt verzocht dit gewijzigde lin, waarvan de kosten ,f 400.— béngen aan te nemen. Wordt hierop niet igegaan dn zal opnieuw een nieuw plan orden gemaakt, waarvan de kosten 1500.E zullen bedragen. Dit beschouwende stellen B. en W. oor op het gewrijzigde plan maar in te lan.
De heer L. Hage -merkt op: „Wat zulwe er meer op zeggen. Er is reeds iveel over gedebatteerd. We komen er ich niet onderuit. De heer vam 't Veer: „Wetend, hoe de eer Hage altijd op de grootst mogeUjke innigheid aandringt, bemerk ik, dat hij ich zich hierbij maar zal neerleggen. ezien de financiële toestand der geleente en lettend op de gevolgen die fwïjzing zou kunnen teweegbrengen, het ook mg het beste dit plan te tcepteren. Alleen kan er gevraagd wden, of het nu toch hierbij blijft. heer Hiaige: Br zit niet anders op, laar dit zien we aan vele zaken. De Raad heeft eigenlijk niets meer te ggen, we hebben mar genoegen te nei6n met wat men voorschrijft, Zh.s. wordt het plan aangenomen.
Op voorstel van B. en W. wordt beloten de woning Kerkweg 361 te veruren aan dhr J. C. Geuze, op dezelfde oorwaarde als aan dhr Winter was ge- :hied.
De heer van 't Veer vraagt of dit, in • omstandigheden, waarin dhr Geuze erkeert, niet bezwaarlijk is, en of er 'en gebrek aan een woning is. De voorz. antwoordt, dat wat de eere vraag betreft geen bezwaar ople- 'ft, daar dhr G. toch zijn salaris ont- 'agt, verder zou het niet billijk zijn de dning door een ander te doen betreken, er zouden moeilijkheden kunnen »tstaan, wanneer het gezin Geuze, wat,' '6 hopen, spoedig mag zijn, in gezond- 6id terugkeren mocht.
Vaststelling gemeentebegroting.
De commissie, die de begroting heeft ägezien, heeft deze in orde bevonden, 'wdt door dhr Potappel als oudste 'ädslid medegedeeld zodat ze hiermede " vastgesteld. Het bedrag per leerling ingevolge ar- 'tel 55 bis der Lager onderwijswet '20, wordt voor 1951 vastgesteld op 26.04 met een totaal van ƒ 5598.48. In '' bedrag is de kostenberekening voor ' verbouwing der school ondergebracht De heer van 't Veer vindt het bedrag ^ i 4.50 per leerling voor leermidde- "" erg weinig, gezien de stijging der '^Pierprrjzen. We hebben toch ook de nieuwe spelling en is dat nu ook in de boekjes e.d. op de school. Er zullen toch wel verouderde bij zijn.
De voorz. antwoordt, wel eens gevraagd te hebben of er geen behoefte was aan nieuwe boekjes, maar het hoofd der school vond het niet nodig.
De bedragen over 1947, 1948 en 1949 ingevolge art. 55 bis der L.O. wet 1920 worden eveneens vastgesteld; deze zijn van weinig betekenis voor de gemeente met een onderwijsinrichting.
met een onderwijsinrichting. Opnieuw komt ter tafel het voorstel van B. en W. tot wijziging van de verordening secretarie en ambtenaren en bedienden, waarover in de vorige vergadering de stemmen staakten.
iDe verordening bedoelt vast te leggen dat ten hoogste 2 volontairs ter secretarie kunen aangesteld worden.
De heer Tazelaiar vraagt of het niet mogelijk is, deze zaak in der minne op te lossen, door inplaats van 2, 1 volontair aan te stellen. Er is dan een tussenvoorstel.
De voorz. raadt dhr Tazelaar aan er met zijn lijstgenoot een voorstel van te maken. De heer Tazelaiar wil dit wel doen,
De heer Tazelaiar wil dit wel doen, maar de heer Hage ziet er het belang niet van in, wat zou één stem daarv.an uithalen.
De heer van 't Veer vraagt waarom men tegen het voorstel zou zijn. Er is veel meer administratief werk op de secretarie, en het maakt toch zo weinig verschil of er nu 1 of 2 volontairs zijn. Het voorstel wordt hierna in stemming gebracht en aangenomen met 4 tegen 3 stemmen. (Tegen de heren Hage, Tazelaar en de Vos. Betreffende het voorstel van B. en W.
Betreffende het voorstel van B. en W. tot gunning van de gemeentewoningen A 293 t.m. 298 deelt de voorz. mede dat door de volgende personen is ingeschreven: A. Smits Az. voor A 293 en A 294 ƒ 950.—; H. W. Zachariasse voor A 293 en A 294 ƒ 505.—; Wed, A. van Beveren voor A 297 ƒ 300.—, I. de Vos, L. Hage en A. J. J, Tazelaar voor alle woningen ƒ 2025.—.
B. en W. stellen voor ze aan de laatste te gunnen als de hoogste inschrijvers.
De heer Potappel vraagt of het toegestaan is dat raadsleden eigendommen van de gemeente kopen.
De voorz. antwoordt dat bij een openbare inschrijving ieder gelijke kans heeft ook al is men raadslid. De heer de Vos vraagt waarvoor de betonen buizen dienen, die bij deze woningen liggen opgeslagen.
De vooTz. deelt mede dat deze voor de riolering zijn die door de gemeente wordt aangelegd.
De heer van 't Veer zegt dat men reeds gemerkt heeft, dat hij er niet voor is dat de huizen voor dit bedrag verkocht worden. Hij zag liever dat B. en W. gelegenheid gaven opnieuw in te schrijven. Hij wil het zo zeggen: Het valt hen mee, dat er ingeschreven is, maar nu het zo is, vindt hfl het bedrag laag.
laag. Weth. v. A4 Slikke zegt dat het altijd zo is, dat men na een openbare inschrijving het bedrag vernemend, zegt: daar had ik het ook voor willen hebben.
had ik het ook voor willen hebben. B. en W. zou zichzelf blameren, als deze inschrijving ongedaan gemaakt werd.
Het voorstel wordt daarna in stemming gegeven, waarbij de drie inschrijvende leden buiten stemming blijven. De beide wethouders stemmen vóór, de heren Potappel en van 't Veer tegen. Het wordt dus aangehouden tot een volgende vergadering. Een voorstel tot wijziging Verorde
Een voorstel tot wijziging Verordening Leges ter secretarie, in verband met de verplichte keuring van varkens enz. vindt geen bezwar.
De voorz. deelt allereerst mede, dat de machines voor de A.V.O. werkplaats (ponsmachine voor adresseerplaatjes) in verband met de internationale toestand niet te krijgen zijn. Er zal dus naar een ander object moeten worden omgezien. De heer O. L,. Potappel wijst op de
De heer O. L,. Potappel wijst op de putten in de goot aan de Kerkweg, deze is op verschillende plaatsen erg verzakt, Weth. Hage zal het bezien. De heer dte Vos vraagt naar de be
De heer dte Vos vraagt naar de bestrating van het pad in de Margarethapolder (Java.)
De Voorz. antwoordt, dat dit is uitgezet en wanneerde weersomstandigheden het toelaten, hier spoedig een begin ge^ maakt zal worden. De heer de Vos vernam klachten, dat.
De heer de Vos vernam klachten, dat. het vervoer van grond van de haven enz. steeds door Gebrs. Dorst plaats vindt. Z.i. kon men het beter besteden.
De voorz. zegt dat men het misschien beter kan verkopen.
Verder maakt de heer Vos opmerkingen over de gedragingen van de jeugd die de school in Tholen bezocht, in de autobussen. Hij vindt dit zeer erg. De voorz. zegt dit niet te kunen be
De voorz. zegt dit niet te kunen beoordelen. De heer Tazelaar zegt elke dag per bus te reizen, en meent, dat het niet zo erg is. Weth. V, d. Slikke weet wel dat de
Weth. V, d. Slikke weet wel dat de chauffeurs de jeugd steeds achter in de bus plaatst en hen waarschuwt als zij al te druk zijn. Het is dus moeilijk daarover een klacht in te dienen.
De voorz. vindt dat de vertrekuren der bussen meer de aandacht verdienen. De heer de Vos merkt verder op dat de bussen van Bergen op Zoom en Tholen tot Scherpenisse soms overvol zijn. De heer vam 't Veer meent, dat de Verkeersinspectie daar toch aandacht aan schenken kan. Het is waar, dat er wel over geklaagd wordt en dan denkt hij bijzonder aan de militairen die in trein of bus haast altijd staan moeten.
De voorz. zegt dat men hierover van het gem. bestuur een schrijven aan de Verkeersinspectie kan richten. De heer Hage merkt op, dat men van Stavenisse af toch altijd zitten kan. en maant daarom tot voorzichtigheid om van deze gemeente met een verzoek te komen.
De heer de Vos vraagt tenslotte nog of uitbreiding van het haventerrein voor de gemeente financieel voordeel zou opleveren.
De voorz. antwoord dat het niet verantwoord zou zijn, om lukraak een terrein te gaan uitbreiden, zonder enige zekerheid of het rendabel zou zijn. Weth. v. d. SUkke zegt, dat, als men ziet wat de havenbeschoeiing destijds kostte, en wat de raming van een gedeeltelijke steile wand aan de zogenaam de nieuwe kade bedroeg, dit thans met de veel hogere prijzen niet verantwoord zou zijn.
Dhr. ï^azelaar zegt, dat het altijd bezien kan worden, als de school en de Oudelandse dijk verbeterd zijn. Dhr. van 't Veer vraagt hoe ver men is met de plannen voor het dempen van de sloot in het bos, waarop de Voorzitter antwoordt, dat % der bewoners bereid is dit te doen; met de Mij „Utrecht" is nog geen overeenkomst getroffen.
Dhr. van 't Veer vraagt verder hoe ver men staat met de verbouvring der O.L. School.
De Voorz. zegt dat het plan bij de Inspecteur van het L.O. is; bestek en tekeningen zijn er. Het gaat dus om het fiat van de Inspecteur en de goedkeuring v. d. Provincie.
Dhr. van 't Veer maakt verder nog zijn compliment over het optreden van de Voorz. in de maatregelen, genomen tegen de baldadigheid, welke op straat plaats vindt. Hij vraagt of het desnoods niet verder kan worden uitgebreid. Bij verschillende vergaderingen in de consistoriekamer der N.H. Kerk wordt men daar gehinderd door opgeschoten jongens, die voor hun leeftijd veel te laat op straat zijn. De Voorz. zegt dat deze maatregel
De Voorz. zegt dat deze maatregel wel genomen moet worden en dat er verschillende processen zijn opgemaakt. Weth. v. d. Slikke zegt dat de beste oplossing is, in huis houden en de schade die gemaakt wordt laten betalen. De Voorz. voegt er aan toe, dat wanneer zou blijken, dat er geen verandering komt, de maatregel genomen kan worden, om de hele jeugd tot een be- 'paalde leeftijd binnen, te- houden. De schuld van de houding van de jeugd, ligt in hoofdzaak bij de ouders. Zij hebben toe te zien, wat hun kinderen 's avonds doen en waar ze zijn. Hierna sluiting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 november 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 november 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's