Het Kleuter-onderwijs en het nieuwe Wetsontwerp
Organisatie van Chr. Kleuterscholen op ons eiland
Op Zaterdag 2 Dec. werd door het bestuur van de Chr. Scholenbond een vergadering belegd in de Chr. U.L.O. te Middelhamis met de besturen der diverse Chr. Kleuterscholen op het eiland en personeelleden. De voorzitter van de Scholenbond, dhr A. van Eek van Stellendam, opende op de gebruikelijke wijze en zei, dat de Scholenbond het noodzakelijk acht, al de Chr. Kleuterscholen te organiseren, zoals ook de Lagere Scholen in een bond zijn samengebracht Deze zaak is urgent vanwege de nieuwe situatie, waarin de kleuterscholen zullen komen door het voorgestelde wetsontwerp. Onderling contact zal daardoor in de toekomst steeds meer nodig zijn.
Spr. gaat vervolgens over tot een uiteenzetting van de inhoud van „Het wetsontwerp tot regeling van het kleuteronderwijs" en de daarbij behorende Memorie van Toelicliting. Tot dusver was er in de L.O. wetten van 1857,1878 en 1920 omtrent deze materie niets geregeld dan het toezicht en de al of nietgoedkeuring van gebouwen. Dr de Visser diende in 1920 wel een apart ontwerp in, doch nam dit na critiek uit de 2e Kamer terug. Hij meende,' dat de verschillen van levensopvatting bij het onderwijs aan kleuters geen rol spelen. De ministers, die dit ontwerp ondertekenden, w.o. Joekes (P.v.d.A.), denken daar anders over. Dat het nog 30 jaar duurde voor er een nieuwe regeling werd voorgesteld, kwam ook door de financiële omstandigheden. Deze tellen ook nu mee, maar de regering wil toch iets doen. Het particulier initiatief deed goed werk, maar door geldgebrek zijn vele scholen in een treurige toestand. Daarom is deze wet slechts een eerste stap in de richting van een volledige sanering van het kleuteronderwijs.
De statitstiek leert, dat slechts 9% der kleuterscholen openbare zijn, zodat het bijzondere schooltype hier wel zeer overheerst. Er zijn echter 22% neutrale bijz. scholen. Het aantal leerlingen der Openbare is 41.000 (waarvan 30.000 in de 4 grote steden), 67000 Prot. Chr., 143.000 R.K. en 40.000 overig bijzonder De R.K. hebben ongeveer de helft der kleuters op hun scholen. Van de leerkrachten waren er in 1948 in totaal 6700 bevoegd en 2000onbevoegd. De naam kleuteronderwijs is gekozen om aan te sluiten bij het tegenwoordig spraakgebruik. De leerkrachten zullen echter niet zoals bij het lager ond. heten hoofd en onderwijzeres, maar hoofdleidster en leidster, omdat het opvoedend element bij deze scholen domineert boven het didactische. Het wetsontwerp voorziet in een fi
Het wetsontwerp voorziet in een financiële regeling, waarbij alle kleuterscholen, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, van het rijk ƒ 40.— per leerling subsidie ontvangen, terwijl ook de gemeenten met eigen kleuterscholen (dit zrjn er momenteel slechts 55) volgens voorgeschreven formules de bijz. kleuterscholen moeten subsidiëren. Is er al leen een bijz. gesubsidieerde school, dan moet er, als aan een tweetal voorwaarden is voldaan, ook een openbare komen.
De kinderen moeten op de leeftijd van 7 jaar als regel de kl. school verlaten. Het onderwijs moet per jaar 40 weken omvatten, elk van tenminste 18 uren. De hoofdleidster moet 23 jaar zijn en 3 dienstjaren hebben. De leerlingenschaal is 48. De salarissen van de leerkrachten der gesubsidieerde gemeentelijke of bijzondere moeten een bepaald minimum hebben, ƒ 1800 voor hoofdleidsters en ƒ 1400.— voor leidsters. Voor het bepalen van de rijks- en gemeentesubsidie tellen alleen mee de leerlingen, die boven 4 jaar zijn. Jongere-mogen wel worden toegelaten, althans, waneer dit op de gemeenteschool ook mag, want dit wordt gemeentelijk voor beide takken van onderwijs vastgesteld. Bijzondere scholen krijgen alleen subsidie als ze aan allerlei voorwaarden voldoen, o.a. moet de vereniging rechtspersoonlijkheid bezitten en bij een commissie van beroep zijn aangesloten. Het schoolgeld voor beide scholen wordt door het gemeentebestuur vastgesteld. De bijz. school mag echter wel hoger gaan.
De subsidie van de gemeente betreft vergoeding voor gebouwen en inventaris alsook die voor de exploitatiekosten De school moet tenminste 30 leerlingen tellen, hetzelfde aantal, dat gesteld is voor de oprichting van een openbare kl. school. De berekening der subsidie geschiedt niet zoals bij het L.O. op eenvoudige manier, maar met tamelijk ingewikkelde formules, waarbij ook de verhouding der leerlingen aantallen der lagere scholen een rol speelt.
De opleiding der leidsters geschiedt op opleidingsscholen met een cursus van 2 of 4 jaar, de eerste voor leidsters, de tweede voor hoofdleidsters. Voor toelating is U.L.O.-diploma of 3-j'aar H.B.S. vereist. Het programma is zeer opgevoerd en veel te omvangrijk. Spr. verwacht, dat er weinig animo voor zal zijn en dat Flakkee moeilijk bevoegde leerkrachten zal kunnen krijgen. In de overgangsperiode is de mogelijkheid geschapen, dat leidsters beneden 35 jaar tot 1958 mogen aanblgven zonder nieuwe akte, de ouderen definitief.
Bijzondere kleuterscholen m.ogen ook zonder subsidie voortbestaan, als ze daar zoals nu, kans voor zien. Het geven van onderwijs is volgens de Grondwet vrij. Ze zijn dan vanzelfsprekend ook niet gebonden aan de voorschriften van de wet en kunnen onbevoegde leidsters in dienst houden of nemen.
Spr. verwacht, dat op een aantal punten dit ontwerp in de Tweede Kamer nog wel gewijzigd zal worden. In elk geval komt er een grote verandering en is de kans niet gering, dat er in menige gemeente verschuivingen zullen plaats hebben. De besturen zullen daarom in hoge mate waakzaam moeten zijn en zich terdege op de hoogte moeten stellen van de nieuwe regeling om daar uit de voor hun school meest gewenste conclusies te trekken en besluiten te
Organisatie Na deze uiteenzetting volgde een breedvoerige gedachten-wisseling over het nieuwe wetsontwerp. Besloten werd dat de Chr. Kleuterscholen tot de Chr. Scholenbond toetreden, wat mogelijk Is, omdat de statuten van de Scholenbond het gehele Chr. Onderwijs omvatten. Uit de besturen van de Chr. Kleuterscholen aal een commissie worden gevormd, om het Wetsontwerp nader in studie nemen en te zien, welke maatregelen kunnen worden getroffen.
Er was een goede opkomst en het was een leerrijke middag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's