Columbus en het vette varken
Toen Columbus 458 jaar geleden Amerika ontdekte, had hij niet alleen nieuw land ontdekt, maar tevens het gebruik van de koffie en de cacao, de tabak en de aardappel, alle producten, die oorspronkelijk uit Amerika stammen.
Wat zouden we moeten eten als er geen aardappelen waren ? Het heeft lang geduurd voor de aardappel ei' „in" was, wel tot het begin van de 19e eeuw. Maar thans beteelt Nederland alleen zo een 200 duizend bunders aardappelen, tezamen ongeveer 10 milliard planten oftewel duizend voor elke Nederlander. Een hoofdgewas voor onze akkers en tuinen. Maar nu willen de akkers niet meer.
Maar nu willen de akkers niet meer. Ze zijn moe. Tenminste in sommige streken in het buitenland. En ook in Nederland zijn er al, die er de brui aan geven. De ziekte lijkt op de zo gevreesde tering bij de mensheid. Eerst wil het niet te best meer met de groei van het aardappelgewas, het volgend jaar is het erger en nog een jaar later groeit er niets meer. En 't is nog besmettelijk ook; je hebt het de buurman al overgedaan, voordat je er zelf op verdacht bent. Het zijn wormpjes, miezerig kleine wormpjes, die het doen. De geleerden zeggen, dat het „aaltjes" zijn, die het wortelweefsel vernietigen, en dat ze alleen voorkómen kunnen worden door een g-oede wisselbouw met na elk gewas aardappelen twee of meer jaren andere gewassen. En dat ze behalve op aardappelen ook op tomaten kunnen leven. Het laat zich verstaan, dat ieder die de ziekte ziet naderen de schrik om 't lijf slaat. Er is dan ook hard gewerkt om de bestrijding van dit kwaad op touw te zetten. Men was het er over eens, dat er wat gebeuren moest en dat elke aard appelteler hieraan mee moest werken, omdat iedereen, die het niet zou doen, een gevaar betekent voor zichzelf en voor de export uit de hele omgeving. Daarom is er een Wet gemaakt, die voor elke Nederlander geldt, een Wet voor de Bestrijding van de Aardappelmoeheid. En sindsdien heeft de mens niet eens meer het recht in zijn eigen tuin deze ziekte te hebben. Want het is voorgeschreven, let wel, men is verpUclvt op reeds besmette terreinen de teelt van aardappelen na te laten. En op alle gezonde grond moet men wisselbouw toepassen met na elk gewas aardappelen minstens twee jaar andere gewassen. En op kleine hoekjes grond, beneden de 10 are of 70 Rijnlandse roeden, mag je bovendien maar op een derde van de oppervlakte tegelijk aardappelen hebben staan. Dat dient allemaal om de aardappelmoeheid te voorkomen, want als je het hebt in je tuin, is het te laat. Daarom: De tuin met nette paden in drie gelijke stukken verdelen en maar op één van die drie stukjes aardappelen telen. En het volgende jaar op een volgend derde deel nemen.
Wat vader en grootvader 60 jaar achtereen hebben gedaan, namelijk aard- appelen op aardappelen verbouwen, mag nu niet meer, omdat die aaltjes op de loer liggen en binnen 10 jaar de hele aardappelteelt onmogelijk zouden maken, als op de oude voet voortgegaan wordt. Die wisselbouw is nodig, al zijn de problemen enorm. Het is voor een groot gezin niet gemakkelijk om rond te komen, als men een deel van de zelfverbouwde aardappelen moet missen. En waarmee voeren wij dan het varken.
Maar wij kunnen het er over eens zyn dat het beter is op een derde deel van de tuin desnoods tot in lengte van dagen, maar raak boeren en dan helemaal geen opbrengst meer kragen. De wisselbouwvoorschriften zullen in elk geval opgevolgd moeten worden, dat is zeker. En dan zullen er op de vrije gedeelten van alle tuinen in Nederland andere gewassen verbouwd moeten worden, bijvoorbeeld groenten en bonnen voor ons zelf of mais voor het varken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's